iStock-501631410.jpg

Att vara fast i gamla hjulspår eller satsa på säkra kort innebär egentligen samma sak. När man står inför ett val av, eller ska fatta ett beslut om vininköp, så väljer man de viner som man känner igen. De som man redan druckit mycket av, kanske rent av har valt som ”husvin” och som man vet att man tycker om. Men det innebär också att man missar mycket annat som är både gott och intressant. Om du t ex alltid väljer en röd Bordeaux, kanske du också ska våga satsa på en bra Malbec från Argentina, eller en Napa Valley Cab. Om du bara dricker Sauvignon Blanc, varför inte också våga köpa Silvaner från Franken eller österrikisk Grüner Veltliner?

Våga prova nya viner med gamla middagsrecept, och nya middagsrecept med dina säkra kort. Prova nya världen, gamla världen, nya druvor eller gamla druvor fast från en annan plats – och nya druvor kan ju vara samma druvor som de gamla men ha olika namn på olika ställen. Prova vita viner, röda viner, rosa viner, orangea viner. Prova samma druva fast olika platser eller samma plats fast olika druvor. Prova äldre viner och yngre viner och mittemellangamla viner. Gör middagsbjudningen till en miniprovning med tre olika viner – det som inte dricks upp kan alltid vänta en dag eller två eller kanske få bli en ingrediens i någon maträtt. 

Jag har såklart också favoriter – skillnaden är kanske bara att mina är väldigt väldigt många… Så nu utmanar jag dig: Nästa gång du går och handlar på Systembolaget låt minst en av tre flaskor vara något helt nytt som du inte provat förut! Och berätta för mig hur det blev!

Förslag på hemmaprovning:

  • Bonnet-Huteau Goulaine, Muscadet Sèvre et Maine, 2015, Frankrike, Loiredalen, 215 kr (Nr 92219)

  • Juliusspittal, Würzburger Stein Riesling Erste Lage, Tyskland, Franken, 189 kr (Nr 99516)

  • Wild Yeast Chardonnay, Sydafrika, Western Cape, 175 kr (Nr 95233)

  • Herdade do Rocim Amphora, 2018, Portugal, Alentejo, 199 kr (Nr 92352)

PS Skulle det mot förmodan bli något kvar av Juliusspittal (Riesling) så passar det alldeles utmärkt att stjälpa i en blivande bondböns- eller saffransrisotto och låta koka in innan buljongen hälls i!


“Jag är i grunden jurist – tro’t eller ej – med många år som föreläsare i bagaget. Efter att ha behövt en livsinjektion kastade jag mig in i mitt favoritämne; vin. Sommelierutbildningen och WSET Level 3 på Restaurangakademien gav mersmak och nu är jag på sluttampen av WSET Level 4 Diploma. Nu kombinerar jag mina två favoritsysslor och föreläser om vin. Ingen grupp är den andra lik och jag strävar efter att vin ska vara roligt oavsett vilka förkunskaper man har med sig. Prestigen får man lämna hemma men intresse, skratt och frågvishet får man gärna ta med sig till mina provningar. Kan ni något som jag inte kan blir jag bara glad – ju mer kunskap desto bättre!”

— Johanna Norberg Hägglund

Comment