Comment

Tom Hellström berättar om Le Puy "Emilien" 2020

Hej vinvänner!

Fredag 29/9 släpps i Tillfälligt Sortiment (TS) ett Bordeauxvin som är intressant både ur ett smak och ett historiskt perspektiv! Le Puy ”Emilien” 2020, Artnr 93125, pris 389.-

En av många favoriter från Bordeaux!

Denna kan synas märkligt i fredagens släpp – söker man under ”Tillfälligt Sortiment 29/9” och ”Bordeaux” – så kommer den inte upp? Hur hänger det ihop? Det och lite annat får du veta här.

– Låt mig få berätta lite om en intressant gård och vinmakare! Ett riktigt ”kultigt” vin! ”ChateauLE PUY

Naturvin? Va? Skulle det vara nåt nytt, eller? Det har vi gjort oavbrutet sedan 1600-talet.” (Jean-Pierre Amoreau)

Var är vi?
Området (Appellationen) heter ”Francs - Côtes de Bordeaux” (tidigare ”Côtes de Franc”) och ligger på östra delen av samma kalkstensplatå (Plateau des Mervilles = Underverkens platå) som Saint Emilion och Pomerol. Här i denna lilla appellation delar ca 40 vinmakare och tre små kooperativ på drygt 400 hektar. Du är 55 km öster om staden Bordeaux, och ca 10 km från vårt kära Saint Emilion.

Terroir/Jordmån
Den underliggande terroiren (s k subsoil) här är en mycket kalkstensrik jord, ovanpå det ett tunnare lager av tämligen mjuk molass av bl a kalksten, sandsten och annat. Denna skiljer lite södra (molasses de agenais) och norra (molasses de fronsadais) delen av området. I bägge fallen är denna dock högt ansedd vara ett bra underlag för att ge vinstockarna ett kraftigt rotsystem. På toppen av detta, ligger ofta 50-90 cm lätt kalkstens grusig rödlera.

Historien
Gården, med anor tillbaka till 1600-talet, har alltid endast använt naturgödsel, inga kemikalier. Av den anledningen använder också franska staten gården som referens för jordprover. Familjen Amoreau har drivit gården sedan 1610, och nu skolas Pascal, 15:e generationen in. 

Gården är helt biodynamisk, man följer t ex månkalendern noga. Man har också en unik, detaljerad och noggrann dokumentation genom århundradena inte bara om väder och temperaturer, utan även om alkoholhalt, skördeuttag och annat. Man vet - exakt - vad som behöver göras på gården vid varje enskilt tillfälle och på varje enskilt fält. 

Man jobbar mycket klassiskt,men också med ett modernt synsätt för att kunna upprätthålla en kvalitetsmässig koll. Man har på så sätt, med stor erfarenhet, fått full kontroll på det som många eko/bio vinmakare ibland har problem med - stabilitet i vinet.

Till stor del (ca hälften av de 55 odlade hektaren) används 5 (egna) hästar på fälten, vilket betyder en luftig bearbetning av jorden, till skillnad mot tunga traktorer. Och gödningen får man så att säga på köpet….

Man använder också egentillverkade harvar, som går grunt ner istället för djupgående plogar, för att inte förstöra jordens ekosystem. 

Här på gården finns också deras alldeles egna ”stonehedge”, stenbord och detaljer från urminnes tider, vem vet vilka riter som utspelats här…

Tvisten
I över 10 års tid har också gården haft en rättstvist i Franska domstolar, då man har en del av fälten som inte ville godkännas som ”Francs-Cotes de Bordeaux”. Statens inspektörer ansåg inte fälten som ”områdestypiska”. 

Jean-Pierre har därför ansökt om att få en helt ny appellation (!) utsedd och skapad för just dessa fält. En rättstvist han nu dragit till EU-domstolen. Skulle givetvis vara en sensation om detta går igenom, i så fall världens minsta och mest exklusiva appellation. 

2012 vann också Jean-Pierre en tvist mot INAO, instansen som övervakar bl a AOC/AOP (appellationerna), där man ville avklassificera Chateau Le Puy 2005, vilket man alltså fick backa ifrån. 

Jean-Pierre var riktigt arg – ”Familjen har gjort vin på gården i över 400 år, och nu påstår nån skrivbordsmänniska att vår terroir (jordmån) inte är ursprungstypisk för området ?!”

 En intressant historia med många bottnar. Familjen har alltid varit lite rebellisk inom vinvärlden.

Och här är då kontentan av allt detta tjafs - från och med årgång 2017 lämnar man sin appellation ”Francs - Côtes de Bordeaux” och marknadsför istället vinet som terroirtypiskt - som ”Vin de France” (bordsvin) och under egna begreppet ”expression orginale du terroir”. Man lämnar nu också ”Chateau” i namnet, och går över till att bara heta ”Le Puy”. Man pratar inte längre om sig som ett ”Bordeaux-vin”.

Svårare att sälja då? Nä. Skulle inte tro det. Vinet finns på 35% av alla 3-stjärniga Michelinkrogar i världen. 

Vinet
Vinmakare är Jean-Pierre Amoreau & sonen Pascal. 2020 – 85% merlot, 7% cabernet sauvignon, 6% cabernet franc, 1% malbec och 1% carmenere.

Vinstockarna har en genomsnittsålder på +50 år, all skörd sker för hand. (50 personer under ca 3 veckor). Vinifikation sker till större delen i öppna cementtankar, där vinet tillåts ”flöda över” i påbyggda terrasser på toppen under jäsningen (överoxidering undviks genom snillrik metod) Endast naturlig jäst används. Vinet ligger sedan ca 24 månader på äldre fat, delvis stora ekfat. Inga sulfiter tillsätts normalt, enstaka svåra år kan marginella tillsatser göras. Vinerna är ofiltrerade. 

Lagringståliga? Utan tvekan! Jane Anson (Decanter) testade för runt 6 år sedan årgång 1936 (!), ”still humming with life”!

Man gör totalt 6–7 olika viner, varav ett, ”Retour des iles” (tillbaka från öarna) skeppas ut med fartyg från bl a England till Karibien, där faten med vin får ”rulla fritt” på fartyg i ett helt år, för att sedan tappas upp, lagras och säljas nästkommande jul (framförallt då till vinnördar….).

Ännu en nördig detalj - fram till 1946 (då det förbjöds) sålde man en del druvor till mkt kända vinmakare i Saint Emilion, för att dom skulle kunna piffa upp sina viner med lite extra färg och fräschör! Det inget vet om har aldrig hänt…

Jag rekommenderar starkt ett besök här, normalt tar dom bara emot professionella inom vinvärlden, men det kan absolut lösa sig ändå, om man är ute i mycket god tid med sin förfrågan. Det finns mycket mer att upptäcka angående denna gård.

Vinet är både modernt och klassiskt i samma andetag. Tydlig, varm mogen fruktsötma, klassiska ceder och tobakstoner, bra syra och elegant avrundade tanniner. Ett generöst vin, i en definitivt lite annorlunda vinstil (för att vara Bordeaux högra strand). Kanske inte för alla, men trots detta ett mycket intressant vin!

Årgång 2020 bör ju gärna lagras några till år, men Le Puy är normalt ändå drickbar som ung, gärna rejält luftad. Man får ju en hint om vad som komma skall i alla fall.

 

Visst blev du lite nyfiken på att prova?
Vinhälsningar, Tom Hellström

Comment

Comment

Vinprovning "cool vs warm climate" vita viner 230907

Vi pratar ofta om gamla och nya världen när vi pratar viners ursprung. Vi pratar om länder och regioner och väljer viner utifrån det eller för all del utifrån druva eller producent. Men när valde du sist ett vin utifrån vilket klimat det odlats i? Vad menar vi med svalodlat och varmodlat och hur påverkar det det vi får i våra glas?

Varma klimatregioner tenderar att ha mer konsekventa temperaturer under hela säsongen. Den långsamma nedgången från sommar till höst ger druvor stora möjligheter att bli helt mogna men det negativa är att mer naturlig syra i druvorna går förlorad. Du kan generellt anta att varma klimat ger druvor med mer mogna fruktsmaker och mindre syra.

Kalla klimatregioner blir definitivt lika varma som varma klimat under högsäsong. Det är dock det faktum att temperaturerna sjunker så snabbt mot skörd som gör att vinerna smakar annorlunda. Lägre temperaturer bevarar syran men de gör det också svårt för druvorna att mogna. Du kan generellt anta att vinregioner med svalt klimat tenderar att producera syrliga fruktsmaker och har mer syra.

Vår andra provning på temat varma/kalla klimat samlade 20-talet intresserade vinprovare. Johanna guidade oss genom landskapen och klimatzonerna med säker hand.

Här kan du se vinerna och även beställa dem via Systembolaget https://gansub.com/t/pm/5887529099374/

Comment

Comment

Piemonte – vid bergets fot

En riktig djupdykning i en av våra favoritregioner – Piemonte – inledde höstsäsongen 2023.

Vi provade viner från flera av regionens apellationer. Moscato dÁsti, Gavi, Roero, Dolcetto dÁlba, Barbera dÁlba, Barolo och Barbaresco.

Micke guidade oss med kunnig hand mellan körsbär, nypon och rosor…

Följ länken så hittar du info om hur du beställer samtliga viner. https://gansub.com/t/pm/5880082638294/

Comment

Comment

After work/vinklubb 18/8-23

Säsongens första AW/Vinklubb innehöll bland annat en makalös Syrah från Pax Mahle Wines i Sonoma, en fyllig Margaux från Chateau Brane Cantenac och en mycket trevlig ny bekantskap från Genevieve i Kapstaden. Du hittar vinerna här nedan och vi hoppas att de flesta går att få tag i till veckan på Systembolagets tillfälliga sortiment.

Comment

Comment

Sommarens bästa grillviner 230615

En härlig sensorisk provning avslutar det öppna programmet för vårsäsongen 2023. Oskar tog ett rejält grepp om grundsmaker, maillardeffekter och grillat av olika slag. vi presenterade en härlig flight som bör täcka det mesta vi kan tänkas slänga på grillen i sommar.

Följ länken så hittar du info om hur du beställer samtliga viner. https://gansub.com/t/pm/5840746899558/

Nu tar vi lite paus för våra ordinarie provningar till den 25/8 då vi drar igång igen med en Piemonteprovning. Se programmet här: http://www.kvcc.se

Comment

Comment

Vinprovning Rosé, Rosé, Rosé, 230602

Traditionsenlig roséprovning avhölls på sedvanligt vis. Många nyheter och några gamla favoriter. Mycket bra rosé på marknaden just nu.

Handla och njut. Här nedan finner du en länk till vinerna på provningen.

https://gansub.com/t/pm/5831709429139/

Comment

Comment

After work/vinklubb 28 april-23

Kvällens provning innehöll det mesta från sammetslen Premier Cru Bourgogne, friska saltstänk från Galicien och en rak käftsmäll från Toro. Du hittar vinerna här nedan och vi hoppas att de flesta går att få tag i till veckan på Systembolagets tillfälliga sortiment.

Comment

Comment

Sangiovese – Jupiters blod 1/4 2023

Lördagens provning var en riktig djupdykning i Sangiovesedruvan och dess breda omfång av olika vinstilar i Emilia Romagna och olika delar av Toscana. Här nedan finns en länk till provningens viner för den som kanske vill testa något från flighten.

Till listan

Comment

Comment

Tre härliga Bordeauxviner just nu!

Tom tipsar om BORDEAUX!

 Eftersom Bordeaux är ett stort och djupt intresse för mig, så tänkte jag då och då berätta lite om Bordeauxviner på Systembolaget.

 

Idag - om tre (av 6) viner i deras senaste - TILLFÄLLIGT SORTIMENT den 30/9 2022.

 

1  Chateau LILIAN LADOUYS 2019

Art nr 96991, 299.-

Område: Haut-Medoc, Saint-Estéphe (vänster strand)
Blend: 59% Merlot, 37% Cabernet Sauvignon, 3% Petit Verdot, 1% Cabernet Franc
Lagring: 16 månader I franska ekfat, s k barriques (225 liter)
Klassificering: Cru Bourgeois Exceptionnel (2020)
Alkoholhalt: 13,5% angett på flaskan (Systembolaget anger14,5% ?)
Hemsida:
www.chateau-lilian-ladouys.com (även på engelska)
Antal flaskor till Sverige: 4200

Denna gård ligger högt upp på Medoc-halvön och finns omnämnd redan på 1550-talet. Men den - enligt mig – mest intressanta historien började först 2008. Då köptes gården av Jackie & Francoise Lorenzetti. Dom ägde sedan tidigare Chateau Pédesclaux (Pauillac), och hade där anställt en oerhört skicklig vinmakare, Vincent Bache-Gabríelsen. Låter efternamnet bekant på något sätt? Vincents bror heter Hervé, och äger norsk-franska (!) Cognacshuset ”Bache-Gabrielsen”.

Vincent gjorde underverk med Ch Pédesclaux, och familjen Lorenzetti ombad honom förstås sedan att se över Ch Lilian-Ladoys. Och – som förväntat – så har Vincent lyft denna gård till en ny nivå. Att jämföra 20 år gamla viner med dagens, visar en tydlig skillnad. Tydligare än så kan man inte se en skicklig vinmakares betydelse. Gården ställdes om till ekologisk odling 2020, det tar fyra år och certifikatet kommer följdaktligen 2024.

Bägge nämnda gårdar har uppdaterats för stora belopp, och är idag ”hypermoderna” tekniskt sett, och har en mycket dedikerad personal. Familjen Lorenzetti äger också Ch Lafon-Rochet (köpt 2021) och är 50% delägare i Ch d’Issan.

Årgång 2019 så nu släpps är ett väldigt ungt vin. Ett vin som helst borde få ligga i vinkällaren några år innan öppning, så att den får blomma ut rejält. Denna årgång har en för vänster strand ovanligt hög och intressant nivå av Merlot, hela 59%.

Det här är både en gård och ett vin jag personligen gillar – ett rent & mycket rakt vin, torrt och lite stramt, fyllt av syrliga bär, pomerans, blyerts och läder, ekfat och mandlar. Väldigt fint strukturerat. Silkiga men tydliga tanniner. Ett lagringsvin, vill du dricka redan nu till biffen och frittarna? Lufta då vinet rejält!

 

2  Chateau YON-FIGEAC 2018

Art nr 94864, 359.-

Område: Saint Emilion (höger strand)
Blend: 88% Merlot, 6% Cabernet Franc, 6% Petit Verdot
Lagring: 12-16 månader i franska ekfat
Klassificering: Grand Cru Classé
Alkoholhalt: 14,5%
Hemsida: www.chateau-yon-figeac.com (även på engelska)
Antal flaskor till Sverige: 360

Detta Cháteau tillhör en av de större i Saint Emilion, 24 hektar som omringar slottet, som stod färdigt 1886. Man har endast haft fem olika ägare de senaste 200 åren. Nuvarande heter (passande nog) Alain Cháteau, en mycket sympatisk (kan intygas) och engagerad ägare, han tog över gården år 2005. Gården är mycket välskött, och har renoverats relativt nyligen med bl a ny produktionshall, helt baserad på gravitationsteknik.

En sak som utmärker både gård och vin är andelen av Petit Verdot, 6%. Druvan är ovanlig på höger strand, och Ch Yon Figeac har den största andelen av alla S E gårdar. Petit Verdot tillför vinet en del färg och även en tydligare tanninstruktur.

Gården är klassificerad såsom Grand Cru Classé, ett begrepp som bland annat innefattar ett regelverk som gården måste följa. Priset kan väl sägas intressant, 359.-, då viner i denna klassificering brukar börja runt 450-500.-. Om vinet är värt sitt pris, jag tycker personligen det, men detta ligger som alltid ”i betraktarens öga”. Jag bedömer det som välgjort och av mycket god kvalite.

Ett rikt, fylligt vin. Intensiv doft, med bl a björnbär, fat, kryddor och plommon. I smaken kan du dessutom lägga till lite läder och nog också känna lite nyanser av lakrits. 2018 får klassas som ungt, jag skulle helst ge det här minst 3-5 år till innan öppning. Alternativt - som de flesta unga viner, skall den drickas nu snart, så lufta i karaff.

Skulle även Du vara nyfiken att prova detta vin, så agera kvickt. Endast 360 flaskor har levererats till detta släpp.

 

3  Chateau LA FLEUR POURRET 2016

Art nr 92185, 399.-

Område: Saint Emilion (höger strand)
Blend: 50% Merlot, 44% Cabernet Franc, 6% Cabernet Sauvignon
Lagring: 15–18 månader i franska ekfat (1 år gamla), produktion ca 20.000 flaskor
Klassificering: Grand Cru
Alkoholhalt: 13,5%
Hemsida: Finns ej, all kontakt hänvisas till Ch Figeac
Antal flaskor till Sverige: Okänt

Denna lilla hemlighet till vingård ligger ett stenkast från byn Saint Emilion, och är på bara runt 4,5 hektar. Den ägs sedan 2002 av den mycket respekterade familjen Manoncourt, som äger en av Saint Emilions mest berömda gårdar, Chateau Figeac. Enligt uppgift sköts själva vinproduktionen på bägge gårdarna av samma team.

Fint utvecklat vin med bra balans, koncentrerad smak. En mycket stilren Saint Emilion i en mer klassisk skola. Fin frukt, lite läder, fat. Medelfyllig, med silkiga tanniner och fin syra. Utmärkt längd, fräscht avslut. Kan med stor trolighet utan problem lagras 5-10 år till, om man nu vill det.

 Med tanke på den lilla produktionen, görs ingen stor marknadsföring av detta vin, La Fleur Pourret har sin publik redan. Personligen uppskattade jag mycket La Fleur Pourret 2015, och gläder mig därför nu att även årgång 2016 erbjuds på svenska marknaden. Det här är ett välgjort vin. 2016 är dessutom generellt ansett som en mycket fin årgång i Bordeaux.

Med härliga Bordeaux hälsningar,
Tom Hellström

Comment