Comment

28/8 Champagneskolan

En härlig kväll, fullt hus med vetgiriga champagnenjutare. Vill du också gå på champagneprovning. Nya datum finns på bokningssidan.

Välkomstvin – Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
Fräsch och fruktig med gröna äpplen och citrus, lätt brödighet och en hint av honung. En enkel men charmig aperitif.

Glas 1 – Pointillart Leroy Descendance Brut
Fruktig och pigg med röda äpplen, plommon och citrus. Brödig med inslag av choklad och nötter. Ung och livlig stil.

Glas 2 – Palmer & Co La Réserve
Fräsch och elegant, gula äpplen, kex, mineral och apelsin. Lätt krämighet med nougat och aprikos. Harmonisk och balanserad.

Glas 3 – Palmer Blanc de Blancs 2018
Finessrik och utvecklad, tydlig chardonnay-stil med citrus, persika och rostat bröd. Mineralisk och elegant med lång smak.

Glas 4 – Lanson Green Label Brut Organic
Frisk och livlig, mycket frukt och citrus med inslag av päron och kryddighet. Naturlig, energisk känsla och bra fräschör.

Glas 5 – Charles Heidsieck Brut Réserve
Djup och komplex, med päron, citrus och rostat bröd. Krämig textur, honung och nötter i avslutningen. Lätt hint av ek. Välbalanserad och elegant.

Glas 6 – Henriot Millésimé Brut 2014
Kraftfull och strukturerad, citrus och stenfrukt med mandel och brödighet. Lång, frisk och sofistikerad eftersmak.

Comment

Comment

Besök från Bruna Grimaldi

På lördagseftermiddagen får vi populärt besök av Martina från vinproducenten Bruna Grimaldi i Piemonte, Margareta från Handpicked wines som är den svenska importören är också på plats. Bruna Grimaldi är en familjeägd vingård sedan decennier, grundad utifrån en passion för vinmarkerna i Serralunga d’Alba och Grinzane Cavour. I dag drivs gården av Bruna och hennes man Franco Fiorino. De har sedan 1990-talet omvandlat företaget till ett modernt vinhus. Sedan 2013 är även deras son Simone, som är utbildad oenolog, involverad i verksamheten liksom dottern Martina.

Vi får en fin berättelse av Martina om livet bland vinrankorna och de utmaningar man ställs inför som vinproducent. Även generationernas olika inställning till odling, produktion och vinmakning får vi också ta del av, mycket intressant.

Bruna Grimaldis filosofi är tydlig och bygger på att kvaliteten på vinet alltid startar med kvalitetsdruvor och hårt arbete ute i vingården. En noggrann ”green harvest” görs, vilket betyder att blad och druvor gallras bort före mognad för bättre exponering och koncentration i den frukt som finns kvar. Vid skörden, som sker för hand, kontrolleras druvorna noggrant. Inga kemiska bekämpningsmedel används heller i odlingen.

De senaste åren har stora investeringar gjorts i den gamla källaren som i dag är optimerad för vintillverkning. Grimaldi använder bara stora träfat och ”tonneaux” som rymmer 500 liter. Vinet får jäsa spontant på sin egen jäst i ståltank för att sedan dras om till de stora träfaten. Bruna Grimaldi producerar vin med stark identitet från sina olika vingårdslägen som omfattar 15 hektar vinodlingar. Druvorna som odlas är Piemontes egna klassiker – nebbiolo, dolcetto, barbera och arneis. Dessa odlingar är spridda över flera byar i Barolo och angränsande kommuner.

Vi provar fem av husets viner, ett vitt och fyra röda.

  • Langhe Arneis Är frisk och livlig med toner av citrus och gröna äpplen – perfekt en varm dag eller till lättare rätter.

  • Dolcetto d’Alba “San Martino” Charmig och fruktig med körsbär och mandeltoner. Lätt att tycka om, lätt att dricka.

  • Barbera d’Alba “Scassa” Superiore Saftigt, piggt och smakrikt med plommon och en frisk syra – en riktig matvän. Finns några flaskor kvar på vissa systembutiker, passa på att handla.

  • Nebbiolo d’Alba “Bricco Bòrun” Elegant och silkig med röda bär och kryddighet, en mjukare väg in i Nebbiolons värld.

  • Barolo “Camilla” Kraftfull och komplex – rosor, tjära och mörka körsbär. Ett vin att njuta långsamt av och gärna till mustiga rätter.

Vi tackar Martina och Margareta för en mycket intressant provning och säger på återseende – arrivederci!

Comment

Comment

AW/Vinklubb 13/6-25

Säsongsavslutningen samlade ett glatt gäng om 15 pers. Vinlistan blev väl mottagen och innehöll många godsaker. Vi provade härlig Corpinnat, smörig högklassig chardonnay från Santa Barbara, krispig Albarino, spännande fatlagrad sauvignon från Sydafrika samt ett av årets roséfynd från Sancerre. Bland de röda fanns ung Barbaresco, klassisk Bordeaux från vänstra stranden, malbec från Uco Valley och en kryddig pinot från Yarra Valley, Australien. Många skratt och glad stämning. Några av oss avslutade sedan med middag på Sthlm Tapas.

Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om 2 x Bordeaux och Immelen

Tom Hellström tipsar!

Tillfälligt sortiment i Fredags, 30/5

Många lite ”finare” Bdx denna gång, här två ”stalltips”

1) Chateau Sénéjac 2022 (Haut-Medoc) Cru Bourgeois Superieur 221.-
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/chateau-senejac-9181501/
(pris i Bordeaux 19 euro, ca 200.- sek) Ägare sedan 2011 - Familjen Rustmann-Cordier, ägare av ”Chateau Talbot” (1855 grupp 4). Vi träffade ägarparet på min 60-årsdag på Talbot, supertrevliga och ytterst vänliga! Dom har lyft Sénéjac rejält de senaste åren, massiv renovering (ingen brist på pengar) och vinet är värt pengarna, speciellt kanonårgång 2022, den bästa dom gjort så här långt. Samma pris här som i Bdx! ”Haut Medoc - blend, Cab Sauv, Merlot, Cab Franc & Petit Verdot från 35-åriga stockar, jäst i rostfritt stål och lagrad 15 månader delvis i ny fransk ek. Mörka röda bär och medicinalörter i nosen, stram & tight med välstrukturerade tanniner och tät struktur. Stort, komplext och energiskt”

2) Chateau Haut Bages Liberal 2022 Pauillac (1855, grupp 5) 556.-
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/chateau-haut-bages-liberal-9355101/
(Pris i Bdx stad, 51 Euro, så ej överprissatt) Varit ett bra köp i många år, men nu 2022, den i särklass bästa årgången någonsin från denna gård, tokhyllad av nördarna. Så lite doldis, för ”dom som vet”. Kvinnlig vinmakare från berömd släkt, Claire Villars-Lurton. Jättefin gård, 74 hektar med lera/kalksten terroir, hälften med grustäcke. 87% Cab, 13% Merlot. Dunder! Makalöst bra vin, själva lägger vi två flaskor i gardroben och glömmer bort dom ett tag….

3) Immelen 2023 550.- (överprisat kanske, men ändå, ändå….)
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/immelen-9113701/
Enligt blindprovning vinnaren mot 12 svenska och 12 europeiska, klassad som för närvarande Sveriges bästa vita vin. (årgång 2021) Flerfaldigt prisbelönt, från Kullabergs vingård. Vi träffar vinmakare och ägare varje vår (på Magnusson Fine Wine), och provar alla Kullabergs viner. Vi kan bara instämma i hyllningarna, Immelen är riktigt, riktigt bra. Om än till för hög prislapp, som ju nästan alltid med svenska viner. Men det är ju ändå nåt extra kul med att se vad som väntar svensk vinproduktion, när nivå och kompetens höjs efterhand. Och förstås ett kul vin att bjuda utländska vänner på.

Ha en härlig helg, vinvänner!

Mer Bordeaux åt folket!

/ Tom

Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Cadet-Bon 2019

Tom Hellström tipsar!

LÅNG helgläsning! (uppdaterat ett tidigare inlägg, p g av ny årgång)

SAINT EMILION i tillfälligt sortiment, lanserad fredag 28 mars

Chateau Cadet-Bon, 2019, Saint Emilion Grand Cru Classé

Artnr 91147, Pris: 399.-
Alko: 14,5%
Blend: 75% Merlot, 25% Cabernet Franc
Lagring: 12-15 månader, mix av ekfat 225l, 400l, betong & amfora (700l)
Jordmån: Lerblandad kalksten
Produktion: ca 25.000 flaskor (lågt skördeuttag)
Antal flaskor i TS: 3000
Pris i Bordeaux är ungefär detsamma som här, 35-40 euro.

Ett vin som jag följt ett bra tag, och jag har även besökt dom ett par gånger. Gården ligger på promenadavstånd (ca 1 km) från byns övre del, norrut. En ”söt gård” värd ett besök för den som vill se en typisk, liten familjeägd vingård i Saint Emilion.

Vinet har gjort en intressant resa, tidigare fann jag personligen vinerna något överextraherade, men - de sista åren (enl mig sedan 2016) har man lyft sig. Numera är man en stabil, noggrann producent för ett relativt ursprungstypiskt Saint Emilion-vin, oxå i begreppet Merlotdrivet (75%) med en touch av Cab Franc.

Denna ”nya resa” gården befinner sig i, innefattar ett större fokus på frukten - detta bl a genom lagring både på små och större fat (500 & 600L) och 10% i Amfora (från Tava).

Jag tycker årgång 2019 är en av de finaste och mest intressanta hitintills från gården. I jämförelse (med också trevliga 2018) är den lite stramare, lite mer komplex med en fantastiskt trevlig struktur.

Utvecklad doft i urspungstypisk stil med svarta vinbär, mörka körsbär och lite nougat, tobak och ett uns mogna plommon. Medelfylligt till fylligt, just nu med lite tuggiga tanniner, lite stramt, men generöst. Behöver lite luftning för tillfället.

Gården gör också ett s k 2:a vin:

Chateau Vieux Moulin du Cadet, Saint Emilion Grand Cru

STORYTELLING - För dig som av någon anledning kanske köper en flaska, så får du här lite att surra om med dina middagsgäster:

HISTORIA & ÄGARE

Namnet - kommer dels av platsens namn (Cadet) och en tidigare ägares efternamn (Bon). Gården i dess nuvarande form har anor tillbaka till 1860-talet, även om gården fick sin i modern tid nystart 2001 med som nya ägarna, trevliga paret Guy och Michéle Richard. De kommer bägge från vinmakarsläkt (i Charente, Cognac), har även drivit en livsmedelskedja, innan man trappade ner och bosatte sig i Saint Emilion. Man påbörjade då omedelbart en upprustning av gården, både i tekniska produktionen och bostadsdelen.

Marknadsföring av vinet sker genom ”Crus et Domaines de France”, en sammanslutning av ca 24 gårdar, en form av negociant-företag.

UTVECKLING

År 2004 tog man in en av Bordeaux’s stora experter, Stéphane Derenoncourt (som är värd ett inlägg i sig!), för en total översyn. Otroligt sympatiske Stéphane har byggt upp ett konsultföretag som hjälper till på över 150 gårdar (han har dock nyligen sålt företaget till sina anställda).

År 2005 gjordes en stor, noggrann och omfattande mark och fältundersökning, som satte upp helt nya spelregler för framtiden, kanske den viktigaste detaljen i gårdens moderna historia.

År 2017/2018 påbörjades en omställning till ekologisk odling, och certifikatet kom 2021. Man tittar - just nu - på att ta allt ett steg till, till biodynamisk odling. Överlag är man nu väldigt framåt här, säkert mycket beroende på gårdens nye vinmakare/tekniske chef, Charles-Frédéric Barthelme.

GÅRDEN

Man har 7 hektar odling, vara 6 hektar är uppodlat just nu. Detta fördelat på två fält uppe på kalkstensplatån, ett större i direkt anknytning till gården (sydsluttning), och ett mindre en bit därifrån, på lite högre höjd (Haut Cadet), och där jordmånen passar Cab Franc extra bra. Fördelningen odling är 80% Merlot & 20% Cab Franc. Snittålder på vinstockarna är +40 år.

Man tar gärna emot besök, men du måste förboka. Det är sällan (i alla fall tidigare) Guy själv tar emot, du får oftast träffa hans vinmakare istället, eller ibland t o m en butiksägare i byn som kan gården utan och innan. Du får en fin, intressant och kompetent visning - och kul provning.

EXTRA NÖRDIGT

Gårdens symbol/varumärke är en fontän, som finns på gården. Den föreställer vinguden Dionysos, som berättas om i den grekiska mytologin. I en av alla dessa gudasagor blir han infångad av pirater, men spelar på sin flöjt, skeppet fylldes av vinrankor som stoppade skeppet, och piraterna flydde ut i havet och förvandlas till delfiner... Dionysos sägs också vara den gud som överlämnade vinstocken till människan.

År 2006 var gården nära att uteslutas ur Saint Emilions klassificering (Grand Cru Classé)! Detta trots en stor pågående (och påkostad) ombyggnad, ambitiös utveckling och ”nystart”. Klassificeringen uppdateras vart 10:e år, och baseras till rätt stor del på bedömning av vinet. Med årgångar både från ”gamla” gården och från nye ägaren blev det ett lite knepigt utgångsläge för bedömning.

Det fanns också en diskussion om en jävssituation, då vissa ”domare” också var både delaktiga i och negocianter för S E vingårdar. Denna uteslutning gällde inte bara Cadet-Bon, utan även några andra gårdar. Jag minns ett mycket stort rabalder på plats, denna röra fortsatte på olika sätt ända fram till 2012 års klassificering. Då var Cadet-Bon åter en självklar spelare i Grand Cru Classé.

Klassificering sker vart 10:e år, senaste gjordes år 2022.

Från årgång 2022 har man nu uppdaterat med ny bild på etiketten.

Ha en härlig helg, vinvänner!

Mer Bordeaux åt folket!

/ Tom

Comment

Comment

Tom Hellström hälsar God Semla!

Tom Hellström tipsar!

God dag, på er vinvänner - och kanske lite extra speciellt till er Frankrikeälskare!

Eller ska man säga God Semla på er, denna speciella dag!

Vad passar ypperligt och bäst av allt till en Semla - om inte ett glas - Sauternes!

Dagens här hemma, köpt på plats, från en av de ”stora” gårdarna -

Chateau Lafurie-Peyraguey (2015) 1er (Premier) Grand Cru Classé (klassad 1855)

Just denna är en specialutgåva, designad till minne av deras mångårige vinmakare ”Denise Dubourdieu” (1949–2016), en av Bdx viktigaste och största personligheter.

Fantastiskt vin, balansen mellan sötma och syra är närmast magisk. Aprikos, Honung, Melon, Ananas och en lätt, diskret ton av ek. Koncentrerat och närmast ett oändligt långt avslut.

Gosh! Flytande guld!

1/2 flaska per person till varsin semla är nog lagom… ;-)

Gården har en 400-årig historia, från början ett fort. 2014 köptes gården av schweiziske entrepenören Silvio Denz, Han äger redan sen tidigare fyra gårdar i Bordeaux, men har även intressen i Italienska och Spanska gårdar.

Mest känd utanför vinvärlden är han för sitt ägande av Frankrikes - och ett av världens - mest erkända glasbruk, Lalique. Som i som tur kanske är mest känd för sina ”pjäser” i Art Deco-stil, sanslöst fina men och oxå i ett alldeles eget prisläge, t ex vas för 60.000 sek.

Idag är företaget en stor koncern, med även smycken, parfym och andra lyxvaror i sortimentet. Ett s k ”Life style” varumärke.

Som synes har då Mr Denz nu också designat Sauternes-flaskan med en klassisk Lalique symbol, så snyggt att man ju inte kan kasta den…..

Vi kan starkt rekommendera ett besök på gården - förutom en klassisk provning och visning, finns här på gården en Lalique-utställning (besök annars deras butik i Bordeaux), 5-stjärnigt hotell (öppnat 2014, prisläge 5–6.000/natt) och en 2-stjärnig Michelin-krog. Allt i samma överdåiga ton av ultimat lyx. Kanske nåt för er bröllopsdag eller när ni ska fylla jämna år?

Silvio har nyligen sålt gården, från tidigare privatägd av honom, är den nu ägd av Lalique - som ju å andra sidan oxå är hans företag!

Silvio’s har oxå 4 gårdar i Saint Emilion:

Chateau Péby-Faugeres (GCC)
Chateau Faugeres (GCC)
Chateau Cap de Faugeres (I Castillon)
Chateau Rocheyron (GC)

Skulle ni välja att besöka någon av dom vid tillfälle, rekommenderar jag någon av de två förstnämnda. Bägge är en upplevelse i sig, både för vinet, produktionen men oxå för unika arkitekturen.

Visst finns det flera andra söta viner - men Sauternes är närmast ett nästan unikt vin, möjliggjort på grund av det speciella microklimat som finns i området. Jag går inte in här på detta, men återkommer gärna med en djupare insikt om Sauternes om nån så vill. (det som närmast har samma typ av microklimat - skapat av två floder med olika temperatur - är annars Tokaij från Ungern)

Nu finns ju inte just Lafurie-Peyraguey på Systembolaget, men det finns andra väldigt trevliga Sauternas i olika prisklasser - testa till ex:

Lite lättare i tonen:

Chateau Bastor-Lamontage 2019 (229.-, 375ml)
Castelnau de Suduiraut 2022 (169.-, 375ml) Suduiraut’s 2:a vin
Chateau du Levant 2022 (149.-, 375ml) Ch Liot’s 2:a vin

- eller prova en med lite ålder, tyngre och maffigare:

Chateau Suduiraut 2007 (799.- 750ml) helflaska

Ha en fortsatt go vecka, vinvänner. Drick mer Bordeaux!

/ Tom

Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Chateau Rahoul Blanc 2023

Tom Hellström tipsar!

Bordeaux igen!

Systembolaget Fredag 21/2 2025

Tillfälligt sortiment

Chateau Rahoul Blanc 2023, Nr 90629, 219.-

Produktion: Ca 25.000 flaskor/år

Plantering: 70% Semillon och 30% Sauvignon Blanc

Blend årgång 2023: 87% Semillon, 13% Sauvignon Blanc

Lagring: franska ekfat (varav 15% nya), i 8 månader på jästfällningen.

Man har ca 40 hektar planterat, och producerar även ca 120.000 flaskor rött. Detta inkluderar också ett rött andravin, kallat ”L’Orangerie”.

Personlig reflektion:

Jag har ju en stor fablesse för druvan Semillon (som här ger ett fint djup), och gillar vitt med lite fatkaraktär, båda dess finns här. Mycket frisk ton, citrus, äpplen och päron. En lätt mineralton och både lite smörig och lite örtig. Bra längd, balanserad syra.

Denna vita Chateau Rahoul är nu ingen kioskvältare, men en ypperligt trevlig representant för vad vit Bordeaux kan vara, till mycket överkomlig peng.

I första hand är det ett matvin, kanske till ett tips jag fick, grillad vit fisk med blomkålspure och rostade ugnsgrönsaker? Själv har jag testat bl a till kyckling, fungerar också fint.

VIT BORDEAUX (?)

Vitt vin från Bordeaux kallas numera ibland ”Bordeaux stora hemlighet”, det är ju normalt dom röda som står i fokus. Men för den som söker, finns det mer och mer spännande vitt.

Under många decennier har Bordeaux även producerat vitt vin, men oftast av vad jag snällt sagt vill kalla av ”ointressant kvalité”. Visst har det funnits en del vita toppviner, men det är först de senaste 20 åren som det verkligen lyfter. Nu är det inte längre en ”sidoprodukt” som det ofta var när jag började vara i Bordeaux, utan nu läggs mycket mer krut och ambition även på de vita.

Produktionen av vit Bordeaux ökar, från att längre tid legat runt 10%, så närmar man sig nu 15% av hela produktionen vin. Fortfarande litet förstås, men intressant utveckling.

GRAVES

Detta område ligger rakt söderut om staden Bordeaux, och har en lång vinhistoria. Här gjordes på medeltiden de forsta vinerna (då kallat Claret) som exporterades till England. Då var den idag mer berömda Medoc-halvön till stor del fortfarande sumpmark. Jordmån här är i princip genomgående grus/lera & grus/sand (”Graves” = fr: grus,sten) Eftersom jordmånen överlag är så likvärdig i hela området, så handlar det här ofta rätt mycket om gårdens prestation gällande vinmakning.

Området Sauternes, världsberömt för sina söta viner, ligger oxå inom Graves. Mer om Sauternes vid annat tillfälle - här görs nu även mer och mer torra vita viner, ofta av hög klass.

Efter många års lobbing och arbete så skapades 1987, av det delområde inom Graves som ligger allra närmast staden Bordeaux, en ny mindre appellation: Pessac-Léognan.

Klassat som ”lite finare”, men enl min åsikt är det ofta (men inte alltid) ”2 sidor av samma mynt”. Men visst finns i just Pessac-Leognan några absoluta, helt fantastiska toppgårdar.

HISTORIA

Gården Rahoul har anor tillbaka till 1646, då Chevalier Guillaume Rahoul byggde det rätt söta lilla slottet. Sedan har gården vandrat genom olika ägare. Vinet såldes i bulk ända fram till tidigt 1970-tal, då engelsmannen David Robson började producera eget vin på gården.

Det första stora lyftet kom dock när Alain Thiéntot köpte gården 1986. Alain är berömd vinmakare i Champagne, och äger där flera gårdar, likväl som flera gårdar i Bordeaux. Alain sparkade igång det slumrande Chateau Rahoul och började för stora pengar renovera produktionsanläggningen.

Officiellt (och i sig korrekt) så ägs gården sedan 2007 av Negociantfirman Dourthe, det företaget ägs dock i sin tur av ett stort moderbolag, CVBG Dourthe Kressman. Och vem är storägare i moderbolaget? jo, blink blink.. - Champagnehuset Thiénot. Koncernen äger även andra gårdar i Bordeaux och även i Languedoc.

Gården ingår i gruppen ”Union Grands Crus Bordeaux” (UGCB), tillsammans med 130 vingårdar från hela Bordeaux. Detta är inte en klassificering, utan en gemensam organisation för marknadsföring. Dom säljer in vinerna genom mässor i många länder, och har även en stor häftig Primeur-provning i Bordeaux varje år.

Största bedriften för UGCB anses vara att det var just dom - som på stor, bred front - fick in Bordeauxviner på asiatiska marknaden.

Önskar alla vinvänner en härlig vecka, snart är det helg igen!

PS/ många frågar om rapport från senaste Bdx-resan (dec-jan), det kommer!

Mer Bordeaux till folket! ,

/ Tom

Comment

Comment

AW/Vinklubb 14/2-25

Årets första AW samlade en rekordstor skara medlemmar, vi räknade till över 30 när det var som mest – otroligt kul så klart. Så mycket att göra så vi missade att fånga våra medlemmar på bild. Vi ser fram emot flera trevliga AWs under våren, nästa tillfälle blir den 7 mars. Vinerna höll genomgående hög klass och Alla hjärtans dag till ära så var champagnen rosa. De flesta av vinerna kommer från de senaste veckornas släpp med några undantag. Testa gärna

Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Seigneurs d’Aiguihle 2022

Tom Hellström tipsar!

Bordeaux - ett uppdaterat (och väldigt långt!) inlägg jag skrev förra året!

Fredag 14/2 släpps i tillfälligt sortiment, en ny årgång av en lättsam Bordeaux. Det s k ”2:a-vinet” från Chateau d’Aiguihle: Seigneurs d’Aiguihle 2022, 199.-

90 % Merlot 10 % Cabernet Franc

Lagring: 6 månader i Ekfat (30% nya) + 9 månader i ståltank

Jag har inte provat just årgång 2022 än, men köper ett par-tre flaskor i alla fall. De tidigare årgångarna har inte gjort mig besviken - gällande vin kontra pris. Lite chansning varje år, men inga stora pengar.

Ett vin till biffen, ankan eller lammet – t ex med ugnsrostade grönsaker. Eller till lite hårdostar i gott sällskap! Några korta ord skulle vara - lättsam, modern, lite blommigt och tydligt Merlotdrivet.

För dig som provat/gillar gårdens 1:a vin, så vill jag stryka under att detta är märkbart lättare, enklare. Men också till ett annat pris. Det här vinet är drickbart tidigt, medvetet gjort så, och är ingen ”kioskvältare” men en trevlig Bordeaux från en intressant vinmakare – för 199.-!

(1:a vinet kan annars köpas på nätet för ca 325.-/st vid 6 fl)

Kan givetvis lagras några år, för lite större djup. Men Seigneurs är annars medvetet gjord för tidig konsumtion. 2022 är generellt ansedd som en mycket bra årgång i Bordeaux, och enl min ödmjuka bedömning klart bättre än 2021.

Brasklapp!

Vinet har varit lite av en vattendelare hos mina vinvänner, en del gillar det mycket. Men en del tycker nej nej, lite för enkel (tam) Bordeaux.

Så det här inlägget är inte en direkt köprekommendation, utan lite ”storytelling” för dig som ändå vill testa vinet. Ibland kan bakgrundsinfo förgylla ett vin (och kvällen) lite grann, eller hur?

*

Jag har både träffat vinmakare, personal och varit på gården flera gånger. Vad man än tycker om vinerna, så kan jag intyga att dom har en stor passion och kompetens. (skall oxå sägas - jag är mkt förtjust i 1:a vinet ”Chateau d’Aiguihle”)

*

VINMAKAREN

Stephan von Neipperg kommer ursprungligen från en tysk adelsfamilj, som sedan 1200-talet haft stora ägor och vinproduktion i Tyskland. Stephan är i Bordeaux en – mycket – berömd vinmakare, som både äger och är delägare i ett antal vingårdar. Mest känd är förstås ”Chateau Canon la Gaffeliére” (köpt 1971) som är en av Saint Emilions allra högst klassade gårdar (Premier Grand Cru Classé) .

Chateau d’Aiguihle tog han över 1998, och gav sig sedan in i en mycket, mycket omfattande renovering och teknisk uppdatering av produktionen, med inriktning på att bli områdets (Castillon, grannkommun med vårt Saint Emilion) mest intressanta gård. Med sig i bagaget – spetskompetens och erkännande från sina sedan tidigare toppklassade gårdar. En vinmakare med stor kärlek för klassisk vinmakning – i modern stil. Idag är det hans son som tar över, och där finns turligt nog, samma passion.

Familjens största fokus kan sammanfattas i ”att verkligen förstå sin terroir”.

På många håll menar man bara jordmån med det ordet. Men - på franska är ju ”terroir” oftast inte bara jordmån, utan samspelet mellan olika jordar, olika nivåer, solen, microklimatet - och även den mänskliga insatsen. Arbetet på fältet, vingården och vinmakarens vision.

Ett helhetsbegrepp som Neipperg omfamnat. Han t o m driver upp egna plantor, med skott tagna från gårdens befintliga vinstockar, för att behålla gårdens DNA.

CHATEAU d’AIGUIHLE

Ursprungligen en befäst farm på 1200-talet, så har gården en lång historia. Den låg precis på gränsen mellan Frankrike och England under det 100-åriga kriget (som avslutades precis i närheten, på ett stort slagfält – då fransmännen vann tillbaka Frankrike – och än idag spelas ett stort iscensatt slag upp varje år på denna plats). Detta faktum gjorde gården och dess ägare till viktiga spelpjäser i Fransk-Engelska historien.

Idag är gården 140 hektar, varav 90 hektar planterade vinstockar. Dessa vinstockar ligger huvudsakligen på områdets platå, där dom trivs excellent i söderläge med naturligt dränage av överskottsvatten. Ett relativt tunt lager lera/kalksten ovanpå ett kalkstensunderlag ger en fantastiskt fin kontroll över vatten – dränerar och behåller samtidigt. Kombinerat med rankornas snittålder så är området perfekt för att producera kvalitetsviner. Ett av Castillons bättre delområden.

Här produceras idag 3 viner:

Chateau d’Aiguihle (1:a vin)

Seigneurs d’Aiguihle (2:vin, fruktigare, rakare, enklare)

Le Blanc d’Aiguihle (vitt, i extremt liten volym)

Man har nyligen öppnat ett nytt besökscentrum på gården, väldigt fint. Man jobbar aktivt inte bara med sina viner, utan även med att lyfta hela området.

CASTILLON – Cotes de Bordeaux

Området ligger direkt granne med det mer berömda Saint Emilion, och till stor del men inte helt, samma terroir (jordmån). Här finns ca 230 vinmakare, de flesta mkt små, runt 8-10 hektar, (1 hektar = 100 x 100 meter). Chateau d’Aiguihle sticker ut med sina 90 hektar (gården är tot 140 hektar). Castillon ligger i framkant gällande ekologisk odling, 25-30% av områden är det idag.

Man har tre jordmåner –

Stenigt nära floden Dordogne

Lerjord vid lägsta delarna av området

Lerjord/Kalksten (eller enbart kalksten på höjden)

Höjdskillnad på lägsta och högsta punkt i området är ca 100 meter.

Speciellt lerjord/kalksten – eller enbart kalksten – påminner mycket om grannen Saint Emilion, men området var länge en lillebror, ett ”lågrpris-område”. När Stephan och några andra började inse att priser på mark i Saint Emilion började klättra till fantasipriser, började man se sig om i närområdet.

Castillons mark visade sig vara underskattat, så området började försiktigt köpas upp av Saint Emilion vinmakare, som – viktigt nog – hade det kapital som behövs för att utveckla enkel teknik till modern vinmakning. Man insåg helt enkelt – här finns möjlighet att göra betydligt bättre viner än tidigare, med rätt kompetens och investeringar.

Castillon kan sammanfattas med att vara en ”coming area” (tillsammans med Fronsac) som vi Bordeaux-intresserade kommer att få höra mycket om i framtiden. Idag har vi i området allt från små enkla gårdar som gör ett ”OK” vin, till några uppdaterade, modernt drivna, utvecklade gårdar som tar området i en ny tid. Jag skulle säga – ett område att hålla ögonen på!

Hoppas detta gav lite mersmak!

Och i så fall nåt att berätta om för vännerna på middagen!

Mer Bordeaux till folket!

/ Tom

(foton: Egna & Neipperg)

Comment

Comment

Sex vita klassiker 250201

Från friskt till fylligt – en resa genom "Sex Vita Klassiker" inleder våra öppna provningar för året. Vi provar viner från några av världens mest kända vinregioner i både den gamla och den nya världen. Vi börjar med de lättare och friskare vinerna och avslutar med de mer komplexa och fylliga.

Vi provar viner från Vinho Verde, Marlborough, Bordeaux, Rheingau, Chablis och Arroyo Grande Valley.

Fullt hus i källaren också – precis som det ska vara.

Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Chateau Le Pape 2018

Tom Hellström tipsar!

Ständigt detta Bordeaux!

Idag 25/10, på tillfälligt släpp - vin från Pessac-Léognan

Först - Lite basic facts!

Chateau Le Pape 2018

Pessac-Léognan, Bordeaux

Ts 94957, 399.-

Blend: 80% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon

Alko: 14,5%

Lagring: Franska ekfat, varav 30% nya.

Drick (enl Decanter): 2024-2035

“ Doft & Smak “

Jag har inte hunnit provat (2018) ännu, utan endast två tidigare årgångar. Dom två har varit rätt strama, med bra syra, och i flera andra stycken rätt ”terroir-typiska” för områdets röda viner.

Jag citerar gärna därför Munskänkarnas kommentar till årg 2018 (som jag till stor del även kan instämma i, för de två tidigare årgångar jag provat):

“ Utvecklad doft av korinter, svartpeppar, cederträ, svartvinbärsgelé, rött äpple, kryddor, buljong, stall och våt jord. Torr, drygt medelfyllig smak med medelhög syra, balanserad, stram tanninstruktur och mycket långt, kryddigt slut med viss alkoholvärme.” (slut citat)

2018 var ett knepigt år gällande vädret för Le Pape, en hagelstorm tog 4 av de 9 hektaren, och flera mjöldagg-angrepp tog en del till. Skördeuttag 2018 blev därför mkt lågt, 21hl/hektar. Men det som producerades kan anses som bra, men litet - ca 10.000 flaskor.

” Ett vin som inte längre finns”

Chateau Le Pape köptes 2012 av amerikanska familjen Wilmers, som sedan 1998 äger klassificerade gården ”Chateau Haut-Bailly” (ligger på andra sidan vägen bara). Man började direkt se över plantering, produktion, renovera gården och investera kapital. Vinet produceras av samma personal och med samma nogrannhet som Ch Haut-Bailly. Fastigheten i sig är idag ett oerhört lyxigt, snyggt B&B.

Efter att under 10 år sett över odlingen (endast 9 hektar), så beslöt man sig för att avsluta produkten ”Le Pape”, och istället införliva dessa fält i 2:a vinet från Ch Haut-Bailly, som heter ”Haut-Bailly II”. Så 2021 blev sista årgång från denna Ch Le Pape.

Så dagens vin, Ch Le Pape 2018, blir en ”doft av en svunnen tid”, kanske kul att lägga en flaska till samlingarna, från en vingård som funnits sedan 1700-talet, men no more… (fastigheten förstås kvar, men inte vinnamnet)

” Pessac-Léognan ”

Ett område direkt söder om staden Bordeaux, sex gårdar ligger t o m innanför stadsgränsen. Är man på besök bara i staden Bordeaux, rekommenderar jag ett besök i Pessac-Léognan - det är nära till staden!

Pessac-Léognan är en del av större området Graves men som blev egen appellation så sent som 1987 ( A.O.C Pessac-Léognan). Här gjordes vin redan för 2000 år sedan, så historiens vingslag lyser över området. Området omfattar 10 kommuner, och appellationen gäller både för vita och röda viner. Här produceras ca 8 miljoner flaskor/år.

Huvudsakliga druvor är Sauvignon Blanc & Sémillon för vita viner, och Merlot & Cabernet Sauvignon för de röde. Jordmån är grusig med inslag av sand och kalk - gammal havsbotten så här finns inslag av fossila snäckskal och annat, ofta tydligt blandat med kalksten.

Appellationen Pessac-Léognan har länge ansetts göra Bordeaux’s finaste vita viner, men dom röda härifrån är generellt också mycket bra. Här finns runt 75 vingårdar, varav 16 tillhör klassifikationen ”Crus Classés de Graves”. Här ligger också den enda gården utanför Medoc - Chateau Haut-Brion, som är unika i det faktum att dom tillhör både 1855-klassifikationen och Graves-klassifikationen.

Så - ha en härlig helg, vinvänner! Drick mindre, men bättre!

Vive la Bordeaux!

/ Tom

Comment

Comment

AW/Vinklubb 20/9-24

En mycket trevlig flight med brittiska förtecken. Både mousserande och stilla vitt av hög kvalitet. En mytomspunnen fransman stack ut bland de röda, Vieux Chateau Saint André 2019 var en mycket angenäm upplevelse. Rekorduppslutning på ca 35 pers gjorde kvällen till en hit!

Comment