Comment

Vårpromenad i Rhen- och Moseldalen

Vårpromenad i Rhen- & Moseldalen stod på programmet. Vi provar goda och vårlika viner från Rheinhessen, Mosel och Rheingau. Från knastertorra till behagligt söta. Alla sorter ryms i dessa historiska områden. Det var svårt med leveranserna från vårt kära bolag men med lite god vilja fick vi ihop en bra flight. Fullsatt och hög stämning! Här hittar du vinerna!

Comment

Comment

Chateau Cadet-Bon, 2018 Saint Emilion Grand Cru Classé 🍷🇫🇷🍷🇫🇷

Tom Hellström tipsar!

Lång helgläsning!

Saint Emilion i tillfälligt sortiment idag, fredag 3 maj! 🇫🇷🍷

Eller - nja, det verkar vara strul med leveranser!?

Chateau Cadet-Bon, 2018
Saint Emilion Grand Cru Classé
Artnr 91147, Pris: 399.-
Alko: 14,5%
Blend: 75% Merlot, 25% Cabernet Franc
Lagring: 12–15 månader, mix av ekfat 225l, 400l, betong & amfora (700l)
Jordmån: Lerblandad kalksten
Produktion: ca 25.000 flaskor (lågt skördeuttag)
Antal flaskor i TS: 3000
Pris i Bordeaux är ungefär detsamma som här, 35–40 euro.

Ett vin som jag följt ett bra tag, och jag har även besökt dom ett par gånger. Gården ligger på promenadavstånd (ca 1 km) från byns övre del, norrut. En ”söt gård” värd ett besök för den som vill se en typisk, liten familjeägd vingård i Saint Emilion.

Vinet har gjort en intressant resa, tidigare ibland dock i mitt tycke, något överextraherade viner. Men! - de sista åren (enl mig sedan 2016) har man lyft sig, och numera är man en stabil, noggrann producent för ett relativt ursprungstypiskt Saint Emilion-vin, oxå i begreppet Merlotdrivet (75%) med en touch av Cab Franc.

Jag har inte provat 2018 ännu, dock andra årgångar -

Så ingen provningskommentar på 2018 från mig, utan här istället enl Munskänkarna:

”Utvecklad doft av svarta vinbär, korinter, kryddnejlika, cederträ, paprikapulver och murket trä. Torrt, drygt medelfylligt vin med medelsyra, mörkfruktig smak med kryddigt och örtigt inslag och lite tuggiga tanniner och ett spretigt, lite alkoholvarmt avslut”

Gården gör också ett s k 2:a vin:
Chateau Vieux Moulin du Cadet, Saint Emilion Grand Cru’’

För dig som av någon anledning kanske köper en flaska, så får du här lite storytelling till dina middagsgäster:

Historia / Ägare
Namnet - kommer dels av platsens namn (Cadet) och en tidigare ägares efternamn (Bon). Gården i dess nuvarande form har anor tillbaka till 1860-talet, även om gården fick sin i modern tid nystart 2001 med som nya ägarna, trevliga paret Guy och Michéle Richard. De kommer bägge från vinmakarsläkt (i Charente, Cognac), har även drivit en livsmedelskedja, innan man trappade ner och bosatte sig i Saint Emilion. Man påbörjade då omedelbart en upprustning av gården, både i tekniska produktionen och bostadsdelen.

Marknadsföring av vinet sker genom ”Crus et Domaines de France”, en sammanslutning av ca 24 gårdar, en form av negociant-företag.

Utveckling
År 2004 tog man in en av Bordeaux’s stora experter, Stéphane Derenoncourt (som är värd ett inlägg i sig!), för en total översyn. Otroligt sympatiske Stéphane driver idag ett konsultföretag som hjälper till på över 150 gårdar (han håller just nu på att sälja företaget till några av sina anställda).

År 2005 gjordes en stor, noggrann och omfattande mark och fältundersökning, som satte upp helt nya spelregler för framtiden, kanske den viktigaste detaljen i gårdens moderna historia.

År 2006 blev nervöst! Då gården var nära att uteslutas ur Saint Emilions klassificering (Grand Cru Classé). Detta trots en stor pågående (och påkostad) ombyggnad, ambitiös utveckling och ”nystart”. Klassificeringen uppdateras vart 10:e år, och baseras till rätt stor del på bedömning av vinet. Med årgångar både från ”gamla” gården och nye ägaren blev det kanske en lite knepigt utgångsläge för  bedömning. Det fanns också en diskussion om en jävssituation, då vissa ”domare” också var delaktiga i (och negocianter) för S E vingårdar. Denna uteslutning gällde inte bara Cadet-Bon, utan även några andra gårdar. Stort rabalder, minns jag, denna röra fortsatte på olika sätt nära ända fram till 2012 års klassificering. Då var Cadet-Bon åter en självklar spelare i Grand Cru Classé. (Senaste klassificering skedde 2022)

År 2017/2018 påbörjades en omställning till ekologisk odling, och certifikatet kom 2021. Man tittar - just nu - på att ta allt ett steg till, till biodynamisk odling. Överlag är man nu väldigt framåt här, säkert mycket beroende på gårdens nye vinmakare/tekniske chef, Charles-Frédéric Barthelme.

Gården
Man har 7 hektar odling, vara 6 hektar är uppodlat just nu. Detta fördelat på två fält, ett större i direkt anknytning till gården (sydsluttning), och ett mindre en bit därifrån, på lite högre höjd (Haut Cadet),och där jordmånen passar Cab Franc extra bra. Fördelningen odling är 80% Merlot & 20% Cab Franc. Snittålder på vinstockarna är +40 år.

Man tar gärna emot besök, men du måste förboka. Det är sällan (i alla fall tidigare) Guy själv tar emot, du får oftast träffa hans vinmakare istället, eller ibland t o m en butiksägare i byn som kan gården utan och innan. Du får en fin, intressant visning och kul provning.

Nördinfo
Gårdens symbol/varumärke är en fontän, som finns på gården. Den föreställer vinguden Dionysos, som berättas om i den grekiska mytologin. I en av alla dessa gudasagor blir han infångad av pirater, men spelar på sin flöjt, skeppet fylldes av vinrankor som stoppade skeppet, och piraterna flydde ut i havet och förvandlas till delfiner... Dionysos sägs också vara den gud som överlämnade vinstocken till människan.

Från årgång 2022 har man nu uppdaterat med ny bild på etiketten.

Ha en härlig helg, vinvänner!
Mer Bordeaux åt folket! 😀🍷🇫🇷

/ Tom

Comment

Comment

I bubblornas värld 240424

En fullsatt härligt bubblande provning fick vi vara med om. Johanna guidar oss mellan jästfällningslagring och restsötma. Vi inleder med härlig rosé från sverigebekanta Gardö & Morris. Kvällens prosecco är P.Lex och cavan kommer från Celler Privat. En ovanlig Crémant från Fort de Rauzan i Bordeaux och Method Ancestral från Can Sumoi. Great Britain representeras föredömligt av Dermot Sugrue och kvällens champagne är den utmärkta Charles Heidsieck brut réserve. Beställningslista till kvällens viner hittar ni här!

Comment

Comment

Argentina på hög höjd 240419

Vår Argentinaprovning har blivit ett välkommet och återkommande event i källaren. Som vanligt var det en imponerande flight med mycket intressanta viner från Argentina på hög höjd. Efter ett glas mousserande från domaine Bousquet provar vi Sauvignon blanc från San Juan. Från favoritproducenten Ver Sacrum testar vi tre varianter, La Cayetana på bl a Criolla, Irreplicable Blanco är en "hemlig" field blend och Gloria är en härlig körsbärsbomb på Grenache. Susana Balbo levererar som vanligt hög kvalitet, denna gång hennes White Blend på bl a Torrontes. Slutligen ett malbecmöte mellan Saltaregionen och Mendoza i form av El Esteco (Salta) och Mendel (Mendoza), otroligt goda exempel på nationaldruvan nr 1. Här finns vinerna

Comment

Comment

Sauvignon Blanc i blickfånget 240417

Onsdagens provning av sauvignon blanc var en riktig höjdare. Så många bra viner i så olika stilar – en mycket användbar druva. Vi provade franska viner från Saint Bris och Sancerre, viner från Margret River Australien och Klein Constantia Sydafrika. Över jordklotet till Columbia valley, USA och avslutar i Nya Zeeland med viner från Marlborough och North Canterbury. Mer än fullsatt och mycket trevliga och intresserade deltagare.

Ni hittar vinlistan här!

Comment

Comment

After Work / Vinklubb 12/4

En riktigt lyckad flight, späckad med bra viner mötte en 20-talig skara som valde att komma på AW/vinklubb i källaren på fredagen. Vi inledde med en prisvärd BdB premier cru från Didier Michel. Sedan bjöds på chardonnay-battle mellan Sandhi Sta Rita Hills Chardonnay, 2021 och Saint-Veran Clos à la Côte Domaine Cordier, 2022, bägge trevliga bekantskaper i samma prisläge men helt olika tradition gällande fatrostning m.m. Saurwein Chi Riesling, 2023 var en kul riesling med hög syra och en viss restsötma, fruktigt och livfullt. De vita avslutades med Roero Arneis Cascina Luisin, 2022 en mineraldriven arneis från Piemonte med fläder och citrus i doften, frisk!

De röda vinerna bjöd på två riktiga världsstjärnor, Mas la Plana Torres, 2019 är mäktig på alla plan – ett stort vin och bland det bästa jag provat från Penedès. Isole e Olena Chianti Classico, 2020 är en mans livsverk – mäktig körsbärsbomb med ovanliga vinmakningstekniker. Château Laplagnotte-Bellevue 2020 är en biodynamisk, blåfruktig bekantskap från Saint–Emilion, vinner säkert på några år i källaren. Slutligen Blaufränkisch Heide, 2021, en härlig blaufränkisch från Birgit Braunstein i Burgenland, Österrike.

Vill du också bli medlem och gå på våra AW/vinklubbs-kvällar, se vår hemsida för mer info www.kvcc.se

Comment

Comment

Chateau Blaignan 2016 – Bordeaux wine on a budget! 🇫🇷🍷

Tom Hellström tipsar!

Påskens långläsning! 🐣
Chateau Blaignan 2016 - Bordeaux wine on a budget! 🇫🇷🍷

Flera här har bett mig skriva lite om Bordeaux i lägre prisklass, så det ska jag gärna göra - här ett första inlägg för den som är nyfiken!

Bordeaux är ju ett område med en generellt ”hög” prisbild - även om det är en viss sanning med modifikation. Visst finns det ( t o m gott om) lågpris även där, men dom når sällan Sverige. Bdx har - lite beroende på hur man räknar - runt 8500 (!) vingårdar. De allra allra flesta i rimliga prisklasser. Men tyvärr är det oftast dom stora ”drakarna” det pratas om. Nåt jag konstant försöker ändra på.

Vi har förstås alla en personlig referens till vad vi tycker är rimligt att lägga eller inte, min högst personliga rekommendation brukar vara att (i Sverige) börja från kanske runt ca 180-200.- och uppåt för lite mer arbetad ”hantverksmässig” Bordeaux.

MEN - det betyder verkligen inte, att under 200.- automatiskt skulle vara helt ointressant!

Stalltips är var lite mer selektiv och gärna lite ”påläst”. Här t ex en ”vardags-Bordeaux” till en i högsta grad rimlig peng - en Bdx till biffen, men lika gärna till hamburgaren, kyckling eller pasta! Eller förstås ypperligt till sommarens grillkvällar utomhus.

Chateau Blaignan 2016
Systembolaget BS artnr 53599, 121.-
Gård klassificering: Cru Bourgeois

Blend: 50% Merlot, 50% Cab Sauvignon
Skörd: Maskinell
Ekologisk: Nej, men s k hållbart jordbruk
Produktion: 400.000 flaskor/år
Lagring: 12–14 månader (både med ekstavar i ståltank och viss del ekfat)
Alko: 14%
Serveringstemp: 16–18 grader
2:a vin: Chateau Prieure de Blaignan
Rescencent: James Suckling ger 92 poäng

Generell lagringshorisont för gårdens 1:vin, är enl gårdens vinmakare:
drick inom 8–10 år.

HISTORIA

Gården har anor tillbaka ända till 1300-talet, en av Medoc-områdets äldsta gårdar, även om den nya eran började i mitten av 1700-talet. Detta är en relativt stor vingård, ca 140 hektar varav uppodlat ca 80–90 hektar. Varje år omplanteras och nyplanteras 3–4% av ytan.
Potential finns, jordmån är lera/kalksten (sediment från kvartärtiden) fördelat i lite olika lägen, bl a på två kullar ca 40 m ö h. (gårdens bästa del) Detta borgar bl a för en bra avrinning vid för mycket regn.

Sedan 2004 ägs gården av CAG (Crédit Agricole Group), Frankrikes största (och Europas näst största) Bank. Ofta benämd i Frankrike som Le Banque verte (”den gröna banken”) på grund av sin inriktning på jordbruk. Man har nu lagt mycket stora investeringar i framförallt en ny, modern produktionanläggning (år 2010). Deras vingårdar (7 stycken) drivs i bolaget ”CR Grands Crus”, deras mest berömda gård är annars Ch Grand-Puy Ducasse.

Gården tar gärna emot besökare, men förboka (för att få full uppmärksamhet) Den ligger en timme norr om staden Bordeaux (ca 70 km). Generellt: Tänk på att det ofta är små smala vägar upp på Medoc-halvön, du kan få en traktor framför dig som sinkar dig rejält.

VINET

Jag håller helt med vinmakaren, 2016 är helt drickfärdigt nu, och behöver inte någon mer lagring. Detta var också en generellt bra årgång för Bordeaux, inte fel för det priset!

Det här ÄR ett ”enklare” Bdx-vin, man får ta hänsyn till prisnivån, men allt måste ju inte vara ”outstanding och makalöst”, jag skulle vilja kalla Ch Blaignan 2016 för ett sympatiskt och trevligt ”vardagsvin”! (Skulle ni vilja prova nån mer årgång, håll då ögonen öppna för Ch Blaignan 2019)

Min högst subjektiva åsikt:

En tydlig svartvinbär och björnbärdoft finns där, mörka körsbär liksom lite choklad, och en hint av tobak och kryddighet.

Relativt lättsam stil, lite fruktigt vin med bra munkänsla och bra balans, mediumfyllig med avrundade tanniner. Det är ett matvin i första hand, ett balkongvin i tredje hand.

NÖRDINFO

Anne Le Naour, genialisk teknisk chef för bankens alla 7 gårdar, säger att hon här för lagring hellre använder ekstavar av extra hög kvalite i ståltank, än ekfat av låg kvalite. Rådgivare diskret i bakgrunden till gården är inte vem helst, utan Hubert de Boüard (mest känd annars som ägare till kultförklarade - Chateau Angélus, Saint Emilion)

Själva slottet då? Chateau-et! Var är det? Sorry, men det finns inget! Chateau Blaignan revs i början av 1990-talet (!) och idag är det bara stora vinfält (med ett gammalt duvhus mitt på), och en stor (mkt modern, men helt utan charm) produktionsanläggning.

Namnet Blaignan kommer av platsens namn - den lilla kommunen (260 invånare) heter Blaignan (numera Blaignan-Prignac). Som alltid, håll koll, lätt att blanda ihop gårdar, det finns t ex Ch Cotes de Blaignan, Ch Haut-Blaignan osv, helt andra gårdar. Förvirrande och allmänt vanligt i Bdx med likartade gårdsnamn.

Skriver om fler ”lågpris” Bdx framöver! 🍷 Nästa gång om ett helt nytt budgetvin på marknaden med intressant bakgrund - ett kändisvin från en kanske okänd kändis !?

Ha en skön helg, vinvänner. Njut av Påskhelgen och ”drick mindre men bättre”!

Mer Bordeaux till folket! 🇫🇷😉

/ Tom

Comment

Comment

Tillfälligt sortiment / Systembolaget 15 mars 2024

Tom Hellström tipsar!

Bordeaux! 🇫🇷🍷

Tillfälligt sortiment / Systembolaget 15 mars 2024

Blason d’Issan 2019
Artnr 9367801, 429.- (pris i Bordeaux ca 30 euro)

Blend: 60% Merlot 40% Cabernet Sauvignon
Druvor: Från yngre vinstockar
Appellation: Margaux-Cantenac
Alko: 13,5 %
Produktion: 120.000
Skörd: 25 sept–2 okt (Merlot) 2 okt–11 okt (Cabernet Sauv)
Lagring: 14–16 månader på franska ekfat (varav 1/3 nya)
Drick: förslagsvis från nu och närmaste 15–20 åren.

Detta är ett s k ”2:a vin” från Chateau d’Issan (1855-listan, grupp 3)
Blason d’Issan lanserades första gången 1995. Ett vin som medvetet gjorts för att vara tillgängligt tidigare, även om det verkligen kan lagras - om man så vill.

2019 är klassat som en genomgående mycket fin årgång i Bordeaux, fransmän kallar ibland ett sådant år för ”L’homme à l’écoute de la nature” - fritt översatt ”Människan och Naturen - hand i hand”.

Jag har bara provat äldre årgångar, inte denna 2019. Därför ingen rescention, men min tidigare erfarenhet har varit ett fruktdrivet fylligt, kraftfullt men balanserat vin. Både 1:a och 2:a-vin har framförallt sedan slutet av 1990-talet varit ansett som viner som levererar bra för pengarna.

För denna 2019-årgång, är istället här två vinexperters utlåtande:

” a really beautiful, seductive wine with chocolate, walnuts, currants and some tobacco. Full-bodied, with a supple tannin texture and a flavorful finish. Succulent.”
(James Suckling)

” reveals a saturated ruby/purple hue as well as a powerful, medium to full-bodied, concentrated style that does beautifully in the vintage. With plenty of cassis and black raspberry fruit and some background oak as well as floral and earthy, cedary notes, it's balanced, with ripe tannins and outstanding length.”
(Jeb Dunnuck)

CHATEAU d’ISSAN

Gården ligger i appellationen Margaux-Cantenac, ca 40 minuters bilresa, 28 km norr om Staden Bordeaux. Dom har totalt ca 67 hektar vinodling, fördelat på flera appellationer. Ett häftigt slott, delvis byggd i medeltida stil med torn och tinnar, välvd portal och vallgrav. Gården och rankor är fortfarande omgärdad av en hög stenmur, byggd 1644.

Gården har haft många ägare under åren och mellan de två världskrigen förföll gården rejält. 1945 köptes så gården av familjen Cruse, som restaurerade och återuppväckte gården. Ny förmögen 50%-delägare från 2012 blev Jackie Lorenzetti som äger bl a Chateau Pedesclaux (Pauillac) & Chateau Lilian Ladouys (Saint-Estèphe), som nu investerat mycket i nya renoveringar.

Och som alltid - lite NÖRDINFO 😀

Gårdens devis är ”Regvm Mensis - Aria Qve Deorvm” (”Till kungens bord och Gudarnas altar”) Denna devis är kopplad till att gårdens vin serverades redan år 1152 (!) vid bröllopet mellan Eleanor of Aquitaine och Henry II of England. Gården hette då La Mothe-Cantenac, namnet d’Issan kom först 1575.

”Blason d’Issan” betyder för övrigt närmast ”Chateau d’Issans vapensköld”.

Ha en fin vinhelg, drick gärna Bordeaux! 🍷🇫🇷

/ Tom

Comment

Comment

Tillfälligt sortiment 8 mars 2024

Tom Hellström tipsar!

Tillfälligt sortiment 8 mars 2024

Ingen Bordeaux i dagens släpp, men det händer ju ibland att jag dricker annat oxå! 😄

Pequenos Rebentos O Caminho, 2022
Artnr 92707, 239.- (tillfälligt sortiment)

Vinmakare: Márcio Lopes
Land: Portugal 🇵🇹
Region: DOC Vinho Verde (Monção & Melgaço)
Druva: 100% Alvarinho
Jordmån: Granit
Alko: 13%
Produktion: 7200 flaskor
Poäng: Robert Parker 91/100
Vinifikation - skördas för hand, 12 timmar med skalkontakt, jäsning i amphora.
Lagring: 10 månader i äldre franska ekfat.

Ekologisk odling, 1,5 hektar.

Jag skulle vilja kalla det här för ett seriöst vin, helt drickbart nu men oxå ett uppenbart lagringståligt (förm 10-20 år med korrekt lagring). Och till i mitt tycke, överkomligt pris.

Citrus med apelsinblomma i doften, hög syra men bra balans, ganska runt med lång eftersmak, rätt tydlig sälta. Koncentrerat. Passande till skaldjur, fisk och lättare vita kötträtter förstås. Vinet gillar fett och syra. Det här gillar jag!

För er som kan Portugal mycket bättre än mig, vet förstås att Monção & Melgaço är två områden i norra delen, och klassas av många som den bästa delen av Vinho Verde. 2022 var ett varmt år, och ansett bland vinmakarna där som ett toppår.

Bakgrunden till dagens inlägg är att jag länge även haft ett gott öga till Portugal, där jag personligen tycker det kommit en hel del intressanta och framförallt, fortfarande prisvärda viner.

Med det sagt, min kompetens där är rätt begränsad, jag är fortfarande på upplevelse-resa gällande landets viner.

Vin är verkligen kul! Kanske för att ju mer man lär sig, ju mindre inser man att man vet.

En ung vinmakare som för något år sedan väckte mitt intresse heter Márcio Lopes (f 1983), det var något som stack ut här, utan att jag - då - kunde sätta fingret på riktigt vad. Kanske att vinerna klassades som ”naturviner”, MEN i en väldigt tydlig, omfamnande ”ren stil”, och väldigt fokuserade. Han producerar vin i flera områden, förutom Vinho Verde så även i Douro med fler.

Det blev därför en stor och glad överraskning för mig att bli inbjuden till att äta (lång) lunch med honom igår, då han var i Stockholm. Ett tillfälle att prova sju av hans viner, men oxå att få djupgående med honom få diskutera både hans syn och filosofi angående sin vinmakning, och en inblick i ”det nya Portugal”. Väldigt jordnära kille, extremt ödmjuk och mycket välutbildad, kompetent. Otroligt kul för nyfikna mig!

Jag är övertygad om att vi alla kommer att höra mer om honom framöver, han är redan en lysande stjärna på vinhimlen i Portugal.

Ha en fin helg, kära vinvänner! 🍷
/ Tom

Comment

Comment

2 x Bordeaux i Tillfälligt sortiment, 23 februari 2024

Tom Hellström tipsar!

Fredag igen! 🇫🇷🍷
2 x Bordeaux i Tillfälligt sortiment, 23 februari 2024

Den första (Chateau Beaumont 2019) har jag tyvärr varken besökt eller provat. Det är en av de största gårdarna på vänster strand, hela 113 hektar. Dom har en produktion av runt 700 000 flaskor/år. Gården tillhör gruppen ”Cru Bourgeois Supérieur” vilket närmast kan ses som en viss form av  kvalitetsstämpel. Artnr 94038, 241.-

Den andra, i Saint Emilion, känner jag dock till. En mycket liten, välskött och ambitiös gård. Här kommer lite längre läsning om den för den som så vill.
Jag vill betona att mina inlägg - inte - skall ses som ”köp eller köp inte” rekommendationer, utan som info och storytelling för den nyfikne!

VINET

Petit Cantenac 2020, Saint Emilion Grand Cru
( 2:a vin till ”Clos Cantenac” )
Nr 93834, 351.- (tillfälligt sortiment)

Produktion: 16.000 flaskor
Skörd: Manuell
Blend: 85% Merlot, 10% Cab Franc, 5% Cab Sauv
Alko: 14%
Lagring: 12 månader på franska ekfat, varav 40% nya

1:a vin: Clos Cantenac, nr 92311, 499.- (normalt 100% Merlot, ca 8000 flaskor)
2.a vin: Petit Cantenac, nr 93834, 351.- (blend, ca 16.000 flaskor)

Jag har provat ett par tidigare årgångar, och både 1:a och 2:a vinet är fruktdrivna, inte överekade och närmast stiltypiska för klassisk Saint Emilion. Jag har dock inte än testat just årgång 2020, men så här säger Sommelier Andreas Larsson om den:

"Youthful dark colour with purple hue. Ripe nose offering sweet fruit, red berries, plum, fine leather and mild oak. Pure palate with a rounded texture, grainy tannin, fine level of freshness, succulent young fruit, integrated oak and a fine length. Good drinkability already." - 90/100 Andreas Larsson

CANTENAC

En lite förvirrande detalj - det finns en rad gårdar i Bordeaux med ordet ”Cantenac” i gårdsnamnet. Dessutom både på vänster och höger strand.

Har dom alla ursprung i en och samma gård? (Det har t ex nämligen nära alla gårdar med tillägget Figeac). Svaret i detta fall är Nej. Och lättast förstår man kanske det genom att översätta ordet Cantenac, som betyder ungefär - en förtjusande plats!

Mest berömt är förstås en kommun som oxå heter Cantenac på vänster strand, sedan 2017 sammanslagen och namnbytt till Margaux-Cantenac. (Här finns t ex 1855-listade Ch. Brane-Cantenac)

På höger strand, finns det också flera mindre områden som historiskt i folkmun haft benämningen ”förtjusande område”, dvs - Cantenac.
Och där är vi nu, i appellationen Saint Emilion. Här, 40 minuter rakt österut från staden Bordeaux, ligger området Cantenac nedanför kalkstensåsen, före du kommer fram till själva byn Saint Emilion.

GÅRD OCH HISTORIA

Gården hade samma ägarfamilj under 200 år. Sedan såldes gården 2006 till engelsmannen Martin Krajewski (tidigare ägare till bl a Chateau de Sours - som nu ägs av Jack Ma, grundare av Alibaba),

2017 anslöt dottern Charlotte som ny teknisk chef. Hon hade då under lång tid arbetat på ett flertal vingårdar i sex olika länder, på fyra kontinenter. Charlotte framhäver glatt och gärna sin stora förkärlek för rena, eleganta viner fokuserade på frukten. Gården har fått en total översyn, delvis omplantering och helt ny produktionsanläggning sedan övertagandet.

Gården är endast 6 hektar, fördelat på fyra fält i lätt sluttande söderläge. Varje fält hanteras för sig, och all skörd sker manuellt. Man är - extremt - noggrann, beroende på druvornas mognad kan skörd ske flera dagar i rad av samma fält (ungefär som i Sauternes), och endast fullmogna druvor plockas. Sortering sker sedan manuellt två gånger, först kontrollerar man klasarna en och en (!), därefter avstjälkning och sedan sortering ännu en gång manuellt. Pedantiskt nästan i överkant.

Terroir (jordmån) är i huvudsak grus, sand och lera på en kalkstensgrund.

2015 invigde man nya vineriet, och man har även ett eget vinlabratorium för analyser och tester.

LITE KURIOSA

2015 producerade dom förmodligen Saint Emilion’s första riktigt genomarbetade Rosévin - L’Exuberance Rosé (100% Merlot). Eftersom S E appellationen endast gäller rött vin, så får det bara marknadsföras under ”Appellation Bordeaux Contròlée”

Väldigt nära gården står oxå en ”turistsevärdhet”, den nära 5000 år gamla, 5 meter höga och 50 ton tunga offerstenen ”Menhir de Pierrefitte”. Så det här området har varit bebott sedan länge.

Man äger också 5 kilometer bort, den lilla (2,3 hektar) vingården ”Chateau Séraphine” i Pomerol, samma noggranna hantering i alla led även här. Första årgång 2017, ”en stigande stjärna”, skrev Jane Anson. (Vinet brukar dyka upp i SB tillfälligt sortiment, senast årgång 2019, pris 549.-)

CLOS?

Chateau, Domaine eller Clos? Traditionsenligt kan man använda Clos i namnet, om gården nu eller åtminstone en gång i tiden omgärdats av en (sten)mur.

Ha en härlig helg, kära vinvänner!
Mer Bordeaux till folket! 🇫🇷🍷

/ Tom

Comment