Comment

Chateau Blaignan 2016 – Bordeaux wine on a budget! 🇫🇷🍷

Tom Hellström tipsar!

Påskens långläsning! 🐣
Chateau Blaignan 2016 - Bordeaux wine on a budget! 🇫🇷🍷

Flera här har bett mig skriva lite om Bordeaux i lägre prisklass, så det ska jag gärna göra - här ett första inlägg för den som är nyfiken!

Bordeaux är ju ett område med en generellt ”hög” prisbild - även om det är en viss sanning med modifikation. Visst finns det ( t o m gott om) lågpris även där, men dom når sällan Sverige. Bdx har - lite beroende på hur man räknar - runt 8500 (!) vingårdar. De allra allra flesta i rimliga prisklasser. Men tyvärr är det oftast dom stora ”drakarna” det pratas om. Nåt jag konstant försöker ändra på.

Vi har förstås alla en personlig referens till vad vi tycker är rimligt att lägga eller inte, min högst personliga rekommendation brukar vara att (i Sverige) börja från kanske runt ca 180-200.- och uppåt för lite mer arbetad ”hantverksmässig” Bordeaux.

MEN - det betyder verkligen inte, att under 200.- automatiskt skulle vara helt ointressant!

Stalltips är var lite mer selektiv och gärna lite ”påläst”. Här t ex en ”vardags-Bordeaux” till en i högsta grad rimlig peng - en Bdx till biffen, men lika gärna till hamburgaren, kyckling eller pasta! Eller förstås ypperligt till sommarens grillkvällar utomhus.

Chateau Blaignan 2016
Systembolaget BS artnr 53599, 121.-
Gård klassificering: Cru Bourgeois

Blend: 50% Merlot, 50% Cab Sauvignon
Skörd: Maskinell
Ekologisk: Nej, men s k hållbart jordbruk
Produktion: 400.000 flaskor/år
Lagring: 12–14 månader (både med ekstavar i ståltank och viss del ekfat)
Alko: 14%
Serveringstemp: 16–18 grader
2:a vin: Chateau Prieure de Blaignan
Rescencent: James Suckling ger 92 poäng

Generell lagringshorisont för gårdens 1:vin, är enl gårdens vinmakare:
drick inom 8–10 år.

HISTORIA

Gården har anor tillbaka ända till 1300-talet, en av Medoc-områdets äldsta gårdar, även om den nya eran började i mitten av 1700-talet. Detta är en relativt stor vingård, ca 140 hektar varav uppodlat ca 80–90 hektar. Varje år omplanteras och nyplanteras 3–4% av ytan.
Potential finns, jordmån är lera/kalksten (sediment från kvartärtiden) fördelat i lite olika lägen, bl a på två kullar ca 40 m ö h. (gårdens bästa del) Detta borgar bl a för en bra avrinning vid för mycket regn.

Sedan 2004 ägs gården av CAG (Crédit Agricole Group), Frankrikes största (och Europas näst största) Bank. Ofta benämd i Frankrike som Le Banque verte (”den gröna banken”) på grund av sin inriktning på jordbruk. Man har nu lagt mycket stora investeringar i framförallt en ny, modern produktionanläggning (år 2010). Deras vingårdar (7 stycken) drivs i bolaget ”CR Grands Crus”, deras mest berömda gård är annars Ch Grand-Puy Ducasse.

Gården tar gärna emot besökare, men förboka (för att få full uppmärksamhet) Den ligger en timme norr om staden Bordeaux (ca 70 km). Generellt: Tänk på att det ofta är små smala vägar upp på Medoc-halvön, du kan få en traktor framför dig som sinkar dig rejält.

VINET

Jag håller helt med vinmakaren, 2016 är helt drickfärdigt nu, och behöver inte någon mer lagring. Detta var också en generellt bra årgång för Bordeaux, inte fel för det priset!

Det här ÄR ett ”enklare” Bdx-vin, man får ta hänsyn till prisnivån, men allt måste ju inte vara ”outstanding och makalöst”, jag skulle vilja kalla Ch Blaignan 2016 för ett sympatiskt och trevligt ”vardagsvin”! (Skulle ni vilja prova nån mer årgång, håll då ögonen öppna för Ch Blaignan 2019)

Min högst subjektiva åsikt:

En tydlig svartvinbär och björnbärdoft finns där, mörka körsbär liksom lite choklad, och en hint av tobak och kryddighet.

Relativt lättsam stil, lite fruktigt vin med bra munkänsla och bra balans, mediumfyllig med avrundade tanniner. Det är ett matvin i första hand, ett balkongvin i tredje hand.

NÖRDINFO

Anne Le Naour, genialisk teknisk chef för bankens alla 7 gårdar, säger att hon här för lagring hellre använder ekstavar av extra hög kvalite i ståltank, än ekfat av låg kvalite. Rådgivare diskret i bakgrunden till gården är inte vem helst, utan Hubert de Boüard (mest känd annars som ägare till kultförklarade - Chateau Angélus, Saint Emilion)

Själva slottet då? Chateau-et! Var är det? Sorry, men det finns inget! Chateau Blaignan revs i början av 1990-talet (!) och idag är det bara stora vinfält (med ett gammalt duvhus mitt på), och en stor (mkt modern, men helt utan charm) produktionsanläggning.

Namnet Blaignan kommer av platsens namn - den lilla kommunen (260 invånare) heter Blaignan (numera Blaignan-Prignac). Som alltid, håll koll, lätt att blanda ihop gårdar, det finns t ex Ch Cotes de Blaignan, Ch Haut-Blaignan osv, helt andra gårdar. Förvirrande och allmänt vanligt i Bdx med likartade gårdsnamn.

Skriver om fler ”lågpris” Bdx framöver! 🍷 Nästa gång om ett helt nytt budgetvin på marknaden med intressant bakgrund - ett kändisvin från en kanske okänd kändis !?

Ha en skön helg, vinvänner. Njut av Påskhelgen och ”drick mindre men bättre”!

Mer Bordeaux till folket! 🇫🇷😉

/ Tom

Comment

Comment

Tillfälligt sortiment / Systembolaget 15 mars 2024

Tom Hellström tipsar!

Bordeaux! 🇫🇷🍷

Tillfälligt sortiment / Systembolaget 15 mars 2024

Blason d’Issan 2019
Artnr 9367801, 429.- (pris i Bordeaux ca 30 euro)

Blend: 60% Merlot 40% Cabernet Sauvignon
Druvor: Från yngre vinstockar
Appellation: Margaux-Cantenac
Alko: 13,5 %
Produktion: 120.000
Skörd: 25 sept–2 okt (Merlot) 2 okt–11 okt (Cabernet Sauv)
Lagring: 14–16 månader på franska ekfat (varav 1/3 nya)
Drick: förslagsvis från nu och närmaste 15–20 åren.

Detta är ett s k ”2:a vin” från Chateau d’Issan (1855-listan, grupp 3)
Blason d’Issan lanserades första gången 1995. Ett vin som medvetet gjorts för att vara tillgängligt tidigare, även om det verkligen kan lagras - om man så vill.

2019 är klassat som en genomgående mycket fin årgång i Bordeaux, fransmän kallar ibland ett sådant år för ”L’homme à l’écoute de la nature” - fritt översatt ”Människan och Naturen - hand i hand”.

Jag har bara provat äldre årgångar, inte denna 2019. Därför ingen rescention, men min tidigare erfarenhet har varit ett fruktdrivet fylligt, kraftfullt men balanserat vin. Både 1:a och 2:a-vin har framförallt sedan slutet av 1990-talet varit ansett som viner som levererar bra för pengarna.

För denna 2019-årgång, är istället här två vinexperters utlåtande:

” a really beautiful, seductive wine with chocolate, walnuts, currants and some tobacco. Full-bodied, with a supple tannin texture and a flavorful finish. Succulent.”
(James Suckling)

” reveals a saturated ruby/purple hue as well as a powerful, medium to full-bodied, concentrated style that does beautifully in the vintage. With plenty of cassis and black raspberry fruit and some background oak as well as floral and earthy, cedary notes, it's balanced, with ripe tannins and outstanding length.”
(Jeb Dunnuck)

CHATEAU d’ISSAN

Gården ligger i appellationen Margaux-Cantenac, ca 40 minuters bilresa, 28 km norr om Staden Bordeaux. Dom har totalt ca 67 hektar vinodling, fördelat på flera appellationer. Ett häftigt slott, delvis byggd i medeltida stil med torn och tinnar, välvd portal och vallgrav. Gården och rankor är fortfarande omgärdad av en hög stenmur, byggd 1644.

Gården har haft många ägare under åren och mellan de två världskrigen förföll gården rejält. 1945 köptes så gården av familjen Cruse, som restaurerade och återuppväckte gården. Ny förmögen 50%-delägare från 2012 blev Jackie Lorenzetti som äger bl a Chateau Pedesclaux (Pauillac) & Chateau Lilian Ladouys (Saint-Estèphe), som nu investerat mycket i nya renoveringar.

Och som alltid - lite NÖRDINFO 😀

Gårdens devis är ”Regvm Mensis - Aria Qve Deorvm” (”Till kungens bord och Gudarnas altar”) Denna devis är kopplad till att gårdens vin serverades redan år 1152 (!) vid bröllopet mellan Eleanor of Aquitaine och Henry II of England. Gården hette då La Mothe-Cantenac, namnet d’Issan kom först 1575.

”Blason d’Issan” betyder för övrigt närmast ”Chateau d’Issans vapensköld”.

Ha en fin vinhelg, drick gärna Bordeaux! 🍷🇫🇷

/ Tom

Comment

Comment

Tillfälligt sortiment 8 mars 2024

Tom Hellström tipsar!

Tillfälligt sortiment 8 mars 2024

Ingen Bordeaux i dagens släpp, men det händer ju ibland att jag dricker annat oxå! 😄

Pequenos Rebentos O Caminho, 2022
Artnr 92707, 239.- (tillfälligt sortiment)

Vinmakare: Márcio Lopes
Land: Portugal 🇵🇹
Region: DOC Vinho Verde (Monção & Melgaço)
Druva: 100% Alvarinho
Jordmån: Granit
Alko: 13%
Produktion: 7200 flaskor
Poäng: Robert Parker 91/100
Vinifikation - skördas för hand, 12 timmar med skalkontakt, jäsning i amphora.
Lagring: 10 månader i äldre franska ekfat.

Ekologisk odling, 1,5 hektar.

Jag skulle vilja kalla det här för ett seriöst vin, helt drickbart nu men oxå ett uppenbart lagringståligt (förm 10-20 år med korrekt lagring). Och till i mitt tycke, överkomligt pris.

Citrus med apelsinblomma i doften, hög syra men bra balans, ganska runt med lång eftersmak, rätt tydlig sälta. Koncentrerat. Passande till skaldjur, fisk och lättare vita kötträtter förstås. Vinet gillar fett och syra. Det här gillar jag!

För er som kan Portugal mycket bättre än mig, vet förstås att Monção & Melgaço är två områden i norra delen, och klassas av många som den bästa delen av Vinho Verde. 2022 var ett varmt år, och ansett bland vinmakarna där som ett toppår.

Bakgrunden till dagens inlägg är att jag länge även haft ett gott öga till Portugal, där jag personligen tycker det kommit en hel del intressanta och framförallt, fortfarande prisvärda viner.

Med det sagt, min kompetens där är rätt begränsad, jag är fortfarande på upplevelse-resa gällande landets viner.

Vin är verkligen kul! Kanske för att ju mer man lär sig, ju mindre inser man att man vet.

En ung vinmakare som för något år sedan väckte mitt intresse heter Márcio Lopes (f 1983), det var något som stack ut här, utan att jag - då - kunde sätta fingret på riktigt vad. Kanske att vinerna klassades som ”naturviner”, MEN i en väldigt tydlig, omfamnande ”ren stil”, och väldigt fokuserade. Han producerar vin i flera områden, förutom Vinho Verde så även i Douro med fler.

Det blev därför en stor och glad överraskning för mig att bli inbjuden till att äta (lång) lunch med honom igår, då han var i Stockholm. Ett tillfälle att prova sju av hans viner, men oxå att få djupgående med honom få diskutera både hans syn och filosofi angående sin vinmakning, och en inblick i ”det nya Portugal”. Väldigt jordnära kille, extremt ödmjuk och mycket välutbildad, kompetent. Otroligt kul för nyfikna mig!

Jag är övertygad om att vi alla kommer att höra mer om honom framöver, han är redan en lysande stjärna på vinhimlen i Portugal.

Ha en fin helg, kära vinvänner! 🍷
/ Tom

Comment

Comment

2 x Bordeaux i Tillfälligt sortiment, 23 februari 2024

Tom Hellström tipsar!

Fredag igen! 🇫🇷🍷
2 x Bordeaux i Tillfälligt sortiment, 23 februari 2024

Den första (Chateau Beaumont 2019) har jag tyvärr varken besökt eller provat. Det är en av de största gårdarna på vänster strand, hela 113 hektar. Dom har en produktion av runt 700 000 flaskor/år. Gården tillhör gruppen ”Cru Bourgeois Supérieur” vilket närmast kan ses som en viss form av  kvalitetsstämpel. Artnr 94038, 241.-

Den andra, i Saint Emilion, känner jag dock till. En mycket liten, välskött och ambitiös gård. Här kommer lite längre läsning om den för den som så vill.
Jag vill betona att mina inlägg - inte - skall ses som ”köp eller köp inte” rekommendationer, utan som info och storytelling för den nyfikne!

VINET

Petit Cantenac 2020, Saint Emilion Grand Cru
( 2:a vin till ”Clos Cantenac” )
Nr 93834, 351.- (tillfälligt sortiment)

Produktion: 16.000 flaskor
Skörd: Manuell
Blend: 85% Merlot, 10% Cab Franc, 5% Cab Sauv
Alko: 14%
Lagring: 12 månader på franska ekfat, varav 40% nya

1:a vin: Clos Cantenac, nr 92311, 499.- (normalt 100% Merlot, ca 8000 flaskor)
2.a vin: Petit Cantenac, nr 93834, 351.- (blend, ca 16.000 flaskor)

Jag har provat ett par tidigare årgångar, och både 1:a och 2:a vinet är fruktdrivna, inte överekade och närmast stiltypiska för klassisk Saint Emilion. Jag har dock inte än testat just årgång 2020, men så här säger Sommelier Andreas Larsson om den:

"Youthful dark colour with purple hue. Ripe nose offering sweet fruit, red berries, plum, fine leather and mild oak. Pure palate with a rounded texture, grainy tannin, fine level of freshness, succulent young fruit, integrated oak and a fine length. Good drinkability already." - 90/100 Andreas Larsson

CANTENAC

En lite förvirrande detalj - det finns en rad gårdar i Bordeaux med ordet ”Cantenac” i gårdsnamnet. Dessutom både på vänster och höger strand.

Har dom alla ursprung i en och samma gård? (Det har t ex nämligen nära alla gårdar med tillägget Figeac). Svaret i detta fall är Nej. Och lättast förstår man kanske det genom att översätta ordet Cantenac, som betyder ungefär - en förtjusande plats!

Mest berömt är förstås en kommun som oxå heter Cantenac på vänster strand, sedan 2017 sammanslagen och namnbytt till Margaux-Cantenac. (Här finns t ex 1855-listade Ch. Brane-Cantenac)

På höger strand, finns det också flera mindre områden som historiskt i folkmun haft benämningen ”förtjusande område”, dvs - Cantenac.
Och där är vi nu, i appellationen Saint Emilion. Här, 40 minuter rakt österut från staden Bordeaux, ligger området Cantenac nedanför kalkstensåsen, före du kommer fram till själva byn Saint Emilion.

GÅRD OCH HISTORIA

Gården hade samma ägarfamilj under 200 år. Sedan såldes gården 2006 till engelsmannen Martin Krajewski (tidigare ägare till bl a Chateau de Sours - som nu ägs av Jack Ma, grundare av Alibaba),

2017 anslöt dottern Charlotte som ny teknisk chef. Hon hade då under lång tid arbetat på ett flertal vingårdar i sex olika länder, på fyra kontinenter. Charlotte framhäver glatt och gärna sin stora förkärlek för rena, eleganta viner fokuserade på frukten. Gården har fått en total översyn, delvis omplantering och helt ny produktionsanläggning sedan övertagandet.

Gården är endast 6 hektar, fördelat på fyra fält i lätt sluttande söderläge. Varje fält hanteras för sig, och all skörd sker manuellt. Man är - extremt - noggrann, beroende på druvornas mognad kan skörd ske flera dagar i rad av samma fält (ungefär som i Sauternes), och endast fullmogna druvor plockas. Sortering sker sedan manuellt två gånger, först kontrollerar man klasarna en och en (!), därefter avstjälkning och sedan sortering ännu en gång manuellt. Pedantiskt nästan i överkant.

Terroir (jordmån) är i huvudsak grus, sand och lera på en kalkstensgrund.

2015 invigde man nya vineriet, och man har även ett eget vinlabratorium för analyser och tester.

LITE KURIOSA

2015 producerade dom förmodligen Saint Emilion’s första riktigt genomarbetade Rosévin - L’Exuberance Rosé (100% Merlot). Eftersom S E appellationen endast gäller rött vin, så får det bara marknadsföras under ”Appellation Bordeaux Contròlée”

Väldigt nära gården står oxå en ”turistsevärdhet”, den nära 5000 år gamla, 5 meter höga och 50 ton tunga offerstenen ”Menhir de Pierrefitte”. Så det här området har varit bebott sedan länge.

Man äger också 5 kilometer bort, den lilla (2,3 hektar) vingården ”Chateau Séraphine” i Pomerol, samma noggranna hantering i alla led även här. Första årgång 2017, ”en stigande stjärna”, skrev Jane Anson. (Vinet brukar dyka upp i SB tillfälligt sortiment, senast årgång 2019, pris 549.-)

CLOS?

Chateau, Domaine eller Clos? Traditionsenligt kan man använda Clos i namnet, om gården nu eller åtminstone en gång i tiden omgärdats av en (sten)mur.

Ha en härlig helg, kära vinvänner!
Mer Bordeaux till folket! 🇫🇷🍷

/ Tom

Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Bordeaux men ändå inte! 🤔🍷

Tom Hellström tipsar!

Om Bordeaux men ändå inte! 🤔🍷

Vad kanske inte alla vet är att flera vinmakare i Bordeaux också har starka kopplingar till gårdar i andra länder. Chateau Cheval Blanc i Saint Emilion gör t ex makalösa ”Cheval des Andes” i Sydamerika (årg 2020 kommer 22/2 i webblansering, 1.169.-).

Bordeaux och kanske världens främste vinkonsult Michel Rolland gör bland annat lättdruckna, snygga ”Clos des los Siete” i Argentina (finns i tillfälligt sortiment just nu, 209.-) 

Och fler finns det!

Så låt mig nu prata lite om kvällens vin till biffen - 

🇫🇷 Bordeaux ❤️ Sydafrika 🇿🇦

LADY MAY, årgång 2017 (årgång 2017 generellt sagt, ett bra år i Sydafrika)

Pris 401.- (artnr 90207)

Glenelly Estate, Western Cape, Sydafrika

Bordeaux blend: 90% Cab Sauv, 6% Cab Franc, 4% Petit Verdot

Alko: 14,5%

Produktion: 22500 flaskor

Jäst: Endast naturlig jäst

Malolaktisk jäsning i ekfat, lång tid sedan på jästfällningen

Lagring: 24 månader på nya franska ekfat

Vinet marknadsförs som ”South African wine with a french touch”, och kopplingen är den nu 98-åriga framstående vinmakaren Lady May-Elaine de Lencquesaing. (Hennes släkt, Miaihle, en av Bordeaux äldsta och respekterade vinmakarfamiljer, har varit i vinbranschen sedan 1783) 

I över 30 år ägde hon och lyfte den lätt insomnade ”Chateau Pichon Longeueville Comtesse de Lalande” i Pauillac till nya höjder. Gården tillhör 2:a grupp i s k 1855-listan. 

Hon låg bakom bl a årgångarna 1982 & 1983, klassade bland vissa vinnördar idag som kanske något av Pauillacs finaste årgångar någonsin. En närmast genialisk vinmakare med skinn på näsan, och dessutom under många år en av Bordeaux’s främsta ambassadörer. Än idag hör vi (de äldre) i Bordeaux nämna henne med största respekt. 1994 utsåg tidningen Decanter henne till ”women of the year” i vinvärlden.

2003 sålde hon gården i Bordeaux till Roeder Champagne, och köpte 2007 en stor fruktträdgård i Sydafrika. Bit för bit omplanterades gården till vinodling, och i huvudsak då med klassiska Bordeauxdruvor. Ett storstilat äventyr. Hennes tydliga tre ledord - kraft, elegans & balans! 

Glenelly Estate (ursprungligen Ida’s Valley Farm, grundad 1682) ligger vid Simonsbergs fot, där Lady May såg potentialen i microklimatet och terroir (jordmån) - och en koppling till fransk närvaro sedan århundraden. 

Sydafrika firar 365 år som vinnation i år, underbara Maja Berthas gav oss fantastisk lektion i detta häromveckan.

Glenelly Estat4 gör ett flertal viner, men ”Lady May” är gårdens omtalade flaggskepp.

Vinet då?

Här har vi ett vin med närmast ”mycket av allt”! 

Fullpackat med mörk frukt! Björnbär, blåbär, svarta vinbär, mogna plommon och mörka körsbär. Och tobaksblad! Mycket bra balans, fantastisk elegant tanninstruktur och ett långt avslut. Ett djupt, koncenterat och tydligt matvin, perfekt till biffen!

Det här gillar jag! 😀🍷Bordeaux blends är kul!

Måste tillägga att vinet behövde 2 timmar i karaff för att öppna upp sig korrekt.

Mer Bordeaux (eller Bdx-blends!) till folket! 😀 🍷

/ Tom


Comment

Comment

Vinerna på AW/Vinklubben 2/2

Säsongsinledningen var välbesökt. Närmare 30 medlemmar + gäster hade hittat ned i källaren under fredagskvällen. Massor av trevliga viner från fredagens släpp fanns att prova. Kika på dem här nedan. Kul att vara igång igen!

Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Avondale La Luna 2017

Tom Hellström tipsar!

Tillfälligt sortiment idag - Fredag 2 Febr 🇿🇦🍷

90088 Avondale La Luna 2017, 259.-

Mitt stora intresse för Bordeaux inkluderar även det som kallas för ”Bordeaux Blends”, dvs vin från alla världens hörn, men i sin enklaste form en blend gjorda enbart med de klassiska Bordeauxdruvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc - ibland även med lite Petit Verdot och Malbec.
Kanske i en ännu mer intressant form, även sedan lagrat i franska ekfat, och kanske t o m gjort av en vinmakare som vet väldigt mycket om vintillverkning i Bordeaux!

Då kan man till exempel hamna hos en oerhört sympatisk och dedikerad vinmakare i Sydafrika - Johnathan Grieve på Avondale! Den ende vinmakaren som äger en DuckMobile (!), mer om det nedan.

Idag släpps hans ”Avondale La Luna 2017”, i mitt tycke en mycket välgjord ”Bordeaux Blend” som jag personligen gillar och köper varje år.

Givetvis! - ett annat, mjukare, uttryck än Bordeaux, men ändå på sätt och vis där - närvarande! Lågt skördeuttag tidigt på morgonen, första jäsning i tank och malolaktisk i franska ekfat, därefter 14 månader ytterligare på franska ekfat. Endast lätt filtererat.

Fem plus! får han av mig för att han inte släpper vinet på marknaden förrän det är drickfärdigt. Det betyder att detta kan drickas nu (men kan säkert lagras, vi dricker för tillfället hans 2015).

Ankorna då? Johnathan hade problem på gården med sniglar på fälten, och hur löser man det ekologiskt? Man skaffar ett kompani ankor förstås! Dessa travar gladeligen upp på hans ”DuckMobile”, som släpper av dom på vinfälten. När dom mumsar på sniglar hela dagen, kliver dom gärna på igen, och åker tillbaka till gården, mätta (men törstiga, därav att dom gärna följer med hem igen). Makalöst söta!

La Luna (Månen) är en hyllning till det biodynamiska tänkesättet inom vinodling, som följer månkalenderns faser. Gården är inte certfierad ekologisk/biodynamisk, utan har hittat sin egen mix (BioLOGIC) inom detta - utifrån terroir och klimat.

Tips för nyfikna - Johnathan gör en rad trevliga viner, för den som vill prova 4 andra viner från gården, finns en mixlåda (4 halvflaskor) i BS nr 53358, 300,-

Ha en härlig vinhelg, kära vinvänner! / Tom

Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Chateau Dalem 2020

Tom Hellström tipsar!

Bordeaux igen! 🍷🇫🇷

Tillfälligt sortiment: Säljstart 19/1 2024 kl 10:00. Art.nr 92140

 Denna gång bara en Bordeaux. För den som eventuellt vill veta lite mer om den, får du här lite info.

CHATEAU DALEM 2020

Pris: 331.- (pris på plats i Bordeaux, 258.-)

Område: FRONSAC

På den s k Högra Stranden av Bordeaux ligger förstås de båda berömda områdena Saint Emilion och Pomerol. Men här finns också fler appellationer, en mindre sådan är Fronsac (delad i två - Fronsac & Canon Fronsac). Även om man gjort vin här sedan romartiden, så har senaste åren skett en stor uppryckning här och området blivit mycket intressant. 140 vinmakare gör här runt 7 miljoner flaskor/år.

Merlot är den dominerande druvan, som så vanligt på höger strand. Även en del Cab Franc finns här, och lite Malbec. Dock mindre av Cab Sauvignon, för kall jord. Fälten ligger på fina små kullar, och inbäddade i lite dalgångar och lite träd. Kan intyga att det ett vackert område att köra runt i. Utsikt över Dordogne-floden.

Viner från Fronsac är - lite generellt sagt - ofta intensiva, kraftfulla men samtidigt lite eleganta, med mörka röda bär, peppar och kryddighet. Det är viner som kan och oftast vinner mycket på lagring, gärna 5 - 15 år (eller mer) Jag har druckit mångåriga viner härifrån, alla i full vigör. Dom är i huvudsak tydliga matviner.

Vingård: CHATEAU DALEM 

är ett välgjort vin härifrån, även om priset nu börjat klättra. En av detaljerna jag gillat är deras förmåga att år efter år hålla en konstant jämn, bra kvalitetsnivå. Varje årgång är ju en ”ny baby”, lite olika sinsemellan - men aldrig ointressant (förutom 2013). Jag skulle nog bedöma att Ch. Dalem är en av de kanske tio bästa gårdarna i Fronsac.

Gården har funnits sedan 1610, och är en av de äldsta gårdarna i hela Bordeaux. Den köptes 1955 av Michel Rullier, hans dotter Brigitte Rullier Loussert (oerhört kompetent) drev gården från 2002 och fram till 2018, då hennes son Charles började ta över som huvudansvarig vinmakare. 

En riktig familjegård inne nu på tredje generation. Man äger även en till gård, Chateau de la Huste.

Sedan 2019 är oenologen Eric Boissenot deras inhyrde konsult & rådgivare. Något han också är åt Latour, Lafite Rothschild, Margaux m fl…. Eric är ansedd vara en av Frankrikes 100 mest inflytelserika vinkonsulter. Det bådar gott för Dalem’s framtid, ett högst troligt lyft.

Man byggde ett helt nytt, väldigt fint vineri 2019. Kul byggnad! Man har 20 hektar odling, övervägande söderläge, och en snittålder på rankorna på 40 år. Allt indelat i 15 olika fält, varje av dessa hanteras numera separat som en ”egen gård”, vinifieras var för sig. Allt pedantiskt välskött.

Produktionsfakta: Chateau DALEM 2020

Blend: 90% Merlot, 10% Cab Franc

Produktion: 80.000 flaskor

Skörd: Handplockas, extremt noggrann sortering

Malolaktisk jäsning: 50% i tank, 50% i ekfat 

Lagring: 18 månader, 50% nya franska ekfat

Jag har inte öppnat nån 2020 än, så ingen rescension. Generellt tycker jag att deras vin är ett s k ”feminint vin”, dvs elegant, klassiskt - men i detta fall även med tydlig kraft. Bästa årgång jag personligen provat hitintills, är nog 2016. 

Intressant - är förstås att vissa vinkunniga anser 2020 vara gårdens bästa årgång någonsin, upp nu till en ny kvalitetsnivå.

Allt gott, vinvänner! 🍷🇫🇷

/ Tom

Comment

Comment

Vinerna på AW 3/11

Fredagens AW bjöd på en riktigt härlig flight, många favoriter med Aalto som den klarast lysande stjärnan, vilket vin… en liten men intresserad skara provade sig igenom godsakerna.

Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Seigneurs d’Aiguihle 2020

Tom Hellström tipsar!

Mera Bordeaux! 🇫🇷🍷

Fredag 3/11 släpps i tillfälligt sortiment, det s k ”2:a-vinet” från Chateau d’Aiguihle: Seigneurs d’Aiguihle 2020, 199.- Nr 92323

90 % Merlot
10 % Cabernet Franc

Lagring: 6 månader i Ekfat (30% nya) + 9 månader i ståltank

Jag har inte provat just årgång 2020 än, men köper ett par-tre flaskor i alla fall. De tidigare årgångarna har inte gjort mig besviken - gällande vin kontra pris. Lite chansning varje år, men inga stora pengar. Ett vin till biffen, ankan eller lammet – t ex med ugnsrostade grönsaker. Eller till lite hårdostar i gott sällskap! Några korta ord skulle vara - lättsam, modern, lite blommigt och tydligt Merlotdrivet.

För dig som provat/gillar gårdens 1:a vin, så vill jag stryka under att detta är märkbart lättare, enklare. Men också till ett annat pris. Det här vinet är drickbart tidigt, medvetet gjort så, och är ingen ”kioskvältare” men en trevlig Bordeaux från en intressant vinmakare – för 199.-! Kan givetvis lagras några år, för lite större djup. Brasklapp! Vinet har varit lite av en vattendelare hos mina vinvänner, en del gillar det mycket, en del tycker nej, alltför enkel (tam) Bordeaux.
Så det här inlägget är inte en direkt köprekommendation, utan lite ”storytelling” för dig som ändå vill testa vinet. Ibland kan bakgrundsinfo förgylla ett vin (och kvällen) lite grann, eller hur?

Jag har både träffat vinmakare, personal och varit på gården flera gånger. Vad man än tycker om vinerna, så kan jag intyga en stor passion och kompetens.
(skall oxå sägas - jag är mkt förtjust i 1:a vinet ”Chateau d’Aiguihle”)

VINMAKAREN
Stephan von Neipperg kommer ursprungligen från en tysk adelsfamilj, som sedan 1200-talet haft stora ägor och vinproduktion i Tyskland. Stephan är i Bordeaux en – mycket – berömd vinmakare, som både äger och är delägare i ett antal vingårdar. Mest känd är förstås ”Chateau Canon la Gaffeliére” (köpt 1971) som är en av Saint Emilions allra högst klassade gårdar (Premier Grand Cru Classé 😎.

Chateau d’Aiguihle tog han över 1998, och gav sig sedan in i en mycket, mycket omfattande renovering och teknisk uppdatering av produktionen, med inriktning på att bli områdets (Castillon, grannkommun med vårt Saint Emilion). Med sig i bagaget – spetskompetens och erkännande från sina sedan tidigare toppklassade gårdar. En vinmakare med stor kärlek för klassisk vinmakning – i modern stil. Idag är det hans son som tar över, och där finns turligt nog, samma passion.

Familjens största fokus kan sammanfattas i ”att verkligen förstå sin terroir”. På många håll menar man bara jordmån med det ordet. Men - på franska är ju ”terroir” inte bara jordmån, utan samspelet mellan olika jordar, olika nivåer, solen, microklimatet - och även den mänskliga sidan. Arbetet på fältet, vingården och vinmakarens vision. Ett helhetsbegrepp som Neipperg omfamnat. Han t o m driver upp egna plantor, med skott tagna från gårdens befintliga vinstockar, för att behålla gårdens DNA.


CHATEAU d’AIGUIHLE
Ursprungligen en befäst farm på 1200-talet, så har gården en lång historia. Den låg precis på gränsen mellan Frankrike och England under det 100-åriga kriget (som avslutades precis i närheten, på ett stort slagfält – då fransmännen vann tillbaka Frankrike – och än idag spelas ett stort iscensatt slag upp varje år på denna plats). Detta faktum gjorde gården och dess ägare till viktiga spelpjäser i Fransk-Engelska historien.

Idag är gården 140 hektar, varav 90 hektar planterade vinstockar. Dessa vinstockar ligger huvudsakligen på områdets platå, där dom trivs excellent i söderläge med naturligt dränage av överskottsvatten. Ett relativt tunt lager lera/kalksten ovanpå ett kalkstensunderlag ger en fantastiskt fin kontroll över vatten – dränerar och behåller samtidigt. Kombinerat med rankornas snittålder så är området perfekt för att producera kvalitetsviner. Ett av Castillons bättre delområden.

Här produceras idag 3 viner:
Chateau d’Aiguihle (1:a vin)
Seigneurs d’Aiguihle (2:vin, fruktigare, rakare, enklare)
Le Blanc d’Aiguihle (vitt, i extremt liten volym – på en halv hektar)

Man har nyligen öppnat ett nytt besökscentrum på gården, väldigt fint. Man jobbar aktivt inte bara med sina viner, utan även med att lyfta hela området.

CASTILLON – Cotes de Bordeaux
Området ligger direkt granne med det mer berömda Saint Emilion, och till stor del men inte helt, samma terroir (jordmån). Här finns ca 230 vinmakare, de flesta mkt små, runt 8-10 hektar, (1 hektar = 100 x 100 meter). Chateau d’Aiguihle sticker ut med sina 90 hektar (gården är tot 140 hektar). Castillon ligger i framkant gällande ekologisk odling, 25–30% av områden är det idag.
Man har tre jordmåner –
Stenigt nära floden Dordogne
Lerjord vid lägsta delarna av området
Lerjord/Kalksten (eller enbart kalksten på höjden)
Höjdskillnad på lägsta och högsta punkt i området är ca 100 meter.

Speciellt lerjord/kalksten – eller enbart kalksten – påminner mycket om grannen Saint Emilion, men området var länge en lillebror, ett ”lågrpris-område”. När Stephan och några andra började inse att priser på mark i Saint Emilion började klättra till fantasipriser, började man se sig om i närområdet.
Castillons mark visade sig vara underskattat, så området började försiktigt köpas upp av Saint Emilion vinmakare, som – viktigt nog – hade det kapital som behövs för att utveckla enkel teknik till modern vinmakning. Man insåg helt enkelt – här finns möjlighet att göra betydligt bättre viner än tidigare, med rätt kompetens och investeringar.

Castillon kan sammanfattas med att vara en ”coming area” (tillsammans med Fronsac) som vi Bordeaux-intresserade kommer att få höra mycket om i framtiden. Idag har vi i området allt från små enkla gårdar som gör ett ”OK” vin, till några uppdaterade, modernt drivna, utvecklade gårdar som tar området i en ny tid. Jag skulle säga – ett område att hålla ögonen på!

Hoppas detta gav lite mersmak! Kanske t o m nåt att berätta för vännerna på middagen! 😉

Mer Bordeaux till folket! 🍷

/ Tom

(foton: Egna & Neipperg)

Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Chateau Puygueraud 2019

Tom Hellström tipsar!

Idag släpps i ”tillfälligt sortiment” en Merlot-dominerad lite enklare Bordeaux, Chateau Puygueraud 2019” nr 93494 (210.-)

Jag har varit på gården ett par gånger, träffat och surrat mycket med tekniske chefen Gregoire Pernot du Breuil. Alltid kul när hjärtligheten är stor, med provning av olika årgångar, även direkt från fat. Och tekniska frågor är ju kul för en ”Bordeaux-nörd” som mig.

Gården ligger i östra hörnet av Bordeaux, i ett litet område (50 gårdar) kallat ”Cote de Bordeaux – Francs”. Området är mestadels lera och kalkstensjordar, på böljande sluttningar. Georg Thienpont, berömd vinmakarfamilj, flyttade hit 1946 och både äger och driver nu ett flertal vingårdar. Gården var ursprungligen djurhållning och trädgårdar, omplanterades på 70-talet till vingård, och vinproduktion under sonen Nicholas Thienpont’s ledning började med årgång 1983.

Familjen Thienpont äger även berömda Chateau Macquins (Premier grand cru classé), så man kan vinmakning.

Chateau Puygueraud i sig är ett häftigt medeltida slott, beläget på områdets högsta punkt. En dryg timme från staden Bordeaux, 15 minuter från vårt Saint Emilion, besök gärna dom om ni passerar Bordeaux (och missa för allt i världen inte då att även besöka deras granne, Le Puy!)

Kul detalj – sedan trädgårdsperioden har man behållit 2 hektar Kiwi-träd! Mycket goda!

Årgång 2019 är 86% Merlot, 14% Cab Franc. En klassisk blend. Man har ca 30 hektar, gör runt 170.000 flaskor, 12-14 månader lagring på franska ekfat, 30% nya. Man har nyligen utökad gården med att arredera ytterligare 10 hektar, intressant jordmån som man tror kommer att förfina vinet ytterligare framöver.
Skörden skedde 27 sept till 11 oktober, och skördeuttaget var ca 47 hektoliter/hektar. Man använder ibland micro-oxidation för att tillsätta syre (i gasform) i produktionen, inte alls ovanligt just i Bordeaux.
Om detta använts för detta år, låter jag vara osagt.

Ja vad säger man om vinet då? En snabb bedömning här, jag kanske finlirar min åsikt lite mer framöver efter att ha provat ett par gånger till!
Mycket tydlig mörk frukt, lite choklad och kryddighet, lakrits och lite svamptoner. Bra struktur på tanniner, och bättre ordning på syran än tidigare årgångar.
2019 som ju är en lysande årgång för Bordeaux, visar på ett större djup än tidigare, lite spännande. Och – den är inte överekad, så skönt!

Låter väl som en hyfsat Ok Bordeaux, eller hur?

Notera!
Det här är inget vin som kommer att få dig att gå i spinn, men vill du prova ett – i mitt ödmjuka tycke - välgjort vin i klassisk, höger strand Bordeaux-stil så är det ett skolboksexempel, till rätt pris, 210.- är inte långt från vad vinet idag faktiskt kostar i Bordeaux (16-18 euro). Och – det går att dricka redan idag (luftas gärna i karaff nån timme!) till biff & bea, eller lite hårdostar. För att runda av hörnen lite på vinet,  lagra den i så fall ett par till, drick 2025.

Om du ev skulle prova vinet, så är jag oerhört intresserad av vad - just du - tyckte!

(Och nej – jag har ingen personlig koppling vare sig till gården eller svenska agenten. Jag skriver ofta om Bordeaux för att lyfta fram området, och att visa att Bordeaux inte bara är högt prissatta viner. Sen - för den som köper vinet - kan det ju kanske vara kul med lite sån här storytelling. 8500 gårdar totalt i Bordeaux, här finns många små familjegårdar som verkligen kan göra vin!)

Mer Bordeaux åt folket! Ha en fin helg, vinvänner!

Comment