Tom Hellström tipsar!

LÄng helglÀsning!

Saint Emilion i tillfĂ€lligt sortiment idag, fredag 3 maj! đŸ‡«đŸ‡·đŸ·

Eller - nja, det verkar vara strul med leveranser!?

Chateau Cadet-Bon, 2018
Saint Emilion Grand Cru Classé
Artnr 91147, Pris: 399.-
Alko: 14,5%
Blend: 75% Merlot, 25% Cabernet Franc
Lagring: 12–15 mĂ„nader, mix av ekfat 225l, 400l, betong & amfora (700l)
JordmÄn: Lerblandad kalksten
Produktion: ca 25.000 flaskor (lÄgt skördeuttag)
Antal flaskor i TS: 3000
Pris i Bordeaux Ă€r ungefĂ€r detsamma som hĂ€r, 35–40 euro.

Ett vin som jag följt ett bra tag, och jag har Ă€ven besökt dom ett par gĂ„nger. GĂ„rden ligger pĂ„ promenadavstĂ„nd (ca 1 km) frĂ„n byns övre del, norrut. En ”söt gĂ„rd” vĂ€rd ett besök för den som vill se en typisk, liten familjeĂ€gd vingĂ„rd i Saint Emilion.

Vinet har gjort en intressant resa, tidigare ibland dock i mitt tycke, nÄgot överextraherade viner. Men! - de sista Ären (enl mig sedan 2016) har man lyft sig, och numera Àr man en stabil, noggrann producent för ett relativt ursprungstypiskt Saint Emilion-vin, oxÄ i begreppet Merlotdrivet (75%) med en touch av Cab Franc.

Jag har inte provat 2018 Ànnu, dock andra ÄrgÄngar -

SÄ ingen provningskommentar pÄ 2018 frÄn mig, utan hÀr istÀllet enl MunskÀnkarna:

”Utvecklad doft av svarta vinbĂ€r, korinter, kryddnejlika, cedertrĂ€, paprikapulver och murket trĂ€. Torrt, drygt medelfylligt vin med medelsyra, mörkfruktig smak med kryddigt och örtigt inslag och lite tuggiga tanniner och ett spretigt, lite alkoholvarmt avslut”

GÄrden gör ocksÄ ett s k 2:a vin:
Chateau Vieux Moulin du Cadet, Saint Emilion Grand Cru’’

För dig som av nÄgon anledning kanske köper en flaska, sÄ fÄr du hÀr lite storytelling till dina middagsgÀster:

Historia / Ägare
Namnet - kommer dels av platsens namn (Cadet) och en tidigare Àgares efternamn (Bon). GÄrden i dess nuvarande form har anor tillbaka till 1860-talet, Àven om gÄrden fick sin i modern tid nystart 2001 med som nya Àgarna, trevliga paret Guy och Michéle Richard. De kommer bÀgge frÄn vinmakarslÀkt (i Charente, Cognac), har Àven drivit en livsmedelskedja, innan man trappade ner och bosatte sig i Saint Emilion. Man pÄbörjade dÄ omedelbart en upprustning av gÄrden, bÄde i tekniska produktionen och bostadsdelen.

Marknadsföring av vinet sker genom ”Crus et Domaines de France”, en sammanslutning av ca 24 gĂ„rdar, en form av negociant-företag.

Utveckling
År 2004 tog man in en av Bordeaux’s stora experter, StĂ©phane Derenoncourt (som Ă€r vĂ€rd ett inlĂ€gg i sig!), för en total översyn. Otroligt sympatiske StĂ©phane driver idag ett konsultföretag som hjĂ€lper till pĂ„ över 150 gĂ„rdar (han hĂ„ller just nu pĂ„ att sĂ€lja företaget till nĂ„gra av sina anstĂ€llda).

År 2005 gjordes en stor, noggrann och omfattande mark och fĂ€ltundersökning, som satte upp helt nya spelregler för framtiden, kanske den viktigaste detaljen i gĂ„rdens moderna historia.

År 2006 blev nervöst! DĂ„ gĂ„rden var nĂ€ra att uteslutas ur Saint Emilions klassificering (Grand Cru ClassĂ©). Detta trots en stor pĂ„gĂ„ende (och pĂ„kostad) ombyggnad, ambitiös utveckling och ”nystart”. Klassificeringen uppdateras vart 10:e Ă„r, och baseras till rĂ€tt stor del pĂ„ bedömning av vinet. Med Ă„rgĂ„ngar bĂ„de frĂ„n ”gamla” gĂ„rden och nye Ă€garen blev det kanske en lite knepigt utgĂ„ngslĂ€ge för  bedömning. Det fanns ocksĂ„ en diskussion om en jĂ€vssituation, dĂ„ vissa ”domare” ocksĂ„ var delaktiga i (och negocianter) för S E vingĂ„rdar. Denna uteslutning gĂ€llde inte bara Cadet-Bon, utan Ă€ven nĂ„gra andra gĂ„rdar. Stort rabalder, minns jag, denna röra fortsatte pĂ„ olika sĂ€tt nĂ€ra Ă€nda fram till 2012 Ă„rs klassificering. DĂ„ var Cadet-Bon Ă„ter en sjĂ€lvklar spelare i Grand Cru ClassĂ©. (Senaste klassificering skedde 2022)

År 2017/2018 pĂ„börjades en omstĂ€llning till ekologisk odling, och certifikatet kom 2021. Man tittar - just nu - pĂ„ att ta allt ett steg till, till biodynamisk odling. Överlag Ă€r man nu vĂ€ldigt framĂ„t hĂ€r, sĂ€kert mycket beroende pĂ„ gĂ„rdens nye vinmakare/tekniske chef, Charles-FrĂ©dĂ©ric Barthelme.

GĂ„rden
Man har 7 hektar odling, vara 6 hektar Àr uppodlat just nu. Detta fördelat pÄ tvÄ fÀlt, ett större i direkt anknytning till gÄrden (sydsluttning), och ett mindre en bit dÀrifrÄn, pÄ lite högre höjd (Haut Cadet),och dÀr jordmÄnen passar Cab Franc extra bra. Fördelningen odling Àr 80% Merlot & 20% Cab Franc. SnittÄlder pÄ vinstockarna Àr +40 Är.

Man tar gÀrna emot besök, men du mÄste förboka. Det Àr sÀllan (i alla fall tidigare) Guy sjÀlv tar emot, du fÄr oftast trÀffa hans vinmakare istÀllet, eller ibland t o m en butiksÀgare i byn som kan gÄrden utan och innan. Du fÄr en fin, intressant visning och kul provning.

Nördinfo
GÄrdens symbol/varumÀrke Àr en fontÀn, som finns pÄ gÄrden. Den förestÀller vinguden Dionysos, som berÀttas om i den grekiska mytologin. I en av alla dessa gudasagor blir han infÄngad av pirater, men spelar pÄ sin flöjt, skeppet fylldes av vinrankor som stoppade skeppet, och piraterna flydde ut i havet och förvandlas till delfiner... Dionysos sÀgs ocksÄ vara den gud som överlÀmnade vinstocken till mÀnniskan.

FrÄn ÄrgÄng 2022 har man nu uppdaterat med ny bild pÄ etiketten.

Ha en hÀrlig helg, vinvÀnner!
Mer Bordeaux Ă„t folket! đŸ˜€đŸ·đŸ‡«đŸ‡·

/ Tom

Comment