Comment

Tom Hellström tipsar om Chateau TALBOT 2021 och LE PUY 2021🍷

Tom Hellström tipsar!

Fredag 6/9 TS - mer BORDEAUX!

2 nya årgångar av - på helt olika sätt - rätt intressanta Bdx-viner. Jag har skrivit tidigare om bägge, men lite uppdaterad info här. Jag har besökt bägge gårdarna.

Chateau TALBOT 2021

Detta är gårdens s k 1:a vin. En klassiker från vänster strand, som alltid levererar. Ett mkt ungt vin som kräver lagring, det här är ett vin i den högre skolan, inkl priset (nr 92158, 675.-). Mycket pengar men ändå bra pris, du betalar inte mer än vad den kostar på plats i Bdx (60-65 euro). Personligen har jag aldrig blivit besviken på deras viner, gäller både 1:a och 2:a vinet.

LE PUY 2021

Ett vin som ständigt väcker diskussioner, det här är inte en ”klassisk Bdx” utan ett Bdx-vin i lite annan stil. Har haft den på flera provningar, och den blir normalt en ”vattendelare”, ett vin som delar gänget i två läger. Ett vin som både kan drickas ungt, likväl som klarar lång lagring. Personligen gillar jag vinet! (En liten detalj - systembolaget kallar vinet ”Chateau” Le Puy. Det är inte helt korrekt, Chateau är ett ord gården plockat bort - se nedan).

Så här kommer då en repris av ett inlägg om Le Puy jag gjorde tidigare. Det är ju trots allt en intressant historia.

Först - BASIC fakta:

LE PUY 2021

TS nr 92415, 399.-

Alko: 13%

Blend: 85% merlot, 7% cabernet sauvignon, 6% cabernet franc,

1% malbec och 1% carmènere.

Lagring: 24 månader, dels i stora ekfat (foudres) och beg mindre fat

Ett vin med betoning på frukten. silkiga tanniner och ett intressant lager av toner som utvecklas i glaset. Ett vin som är både annorlunda, modernt och lite klassiskt i samma andetag. Tydlig, varm mogen fruktsötma, klassiska ceder och tobakstoner, bra syra och elegant avrundade tanniner. Ett generöst vin, men i en lite annorlunda vinstil (för att vara Bordeaux högra strand).

- Så, nu för dom av er som gillar storytelling:

”Naturvin? Skulle det vara nåt nytt, eller? Det har vi gjort oavbrutet sedan 1600-talet.”

(Jean-Pierre Amoreau, Le Puy)

LE PUY

1) Var är vi?

Området (Appellationen) heter ”Francs - Côtes de Bordeaux” (tidigare ”Côtes de Franc”) och ligger på östra delen av samma kalkstensplatå (Plateau des Mervilles = Underverkens platå) som Saint Emilion och Pomerol.

Här i denna lilla appellation delar ca 40 vinmakare och tre små kooperativ på drygt 400 hektar. Du är 55 km öster om staden Bordeaux, och ca 10 km från vårt kära Saint Emilion.

2) Terroir/Jordmån

Den underliggande terroiren (s k subsoil) här är en mycket kalkstensrik jord, ovanpå det ett tunnare lager av tämligen mjuk molass av bl a kalksten, sandsten och annat. Denna skiljer lite mellan södra (molasses de agenais) och norra (molasses de fronsadais) delen av området.

I bägge fallen är denna dock högt ansedd vara ett bra underlag för att ge vinstockarna ett kraftigt rotsystem. På toppen av detta, ofta 50-90 cm lätt kalkstens grusig rödlera.

3) Historien

Gården, med anor tillbaka till 1600-talet, har alltid endast använt naturgödsel, inga kemikalier. Av den anledningen använder också franska staten gården som referens för jordprover.

Familjen Amoreau har drivit gården sedan 1610, och nu skolas den 15:e generationen in!

Gården är helt biodynamisk, man följer t ex månkalendern noga. Man har också en unik, detaljerad och noggrann dag för dag dokumentation genom århundradena inte bara om väder och temperaturer, utan även om alkoholhalt, skördeuttag och annat.

Man vet - exakt - vad som behöver göras på gården vid varje enskilt tillfälle och på varje enskilt fält.

Man jobbar mycket klassiskt, men också med ett modernt synsätt för att kunna upprätthålla en kvalitetsmässig koll. Man har på så sätt, med stor erfarenhet, fått full kontroll på det som många eko/bio vinmakare ibland har problem med - stabilitet i vinet.

Till stor del (ca hälften av de 55 odlade hektaren) används 5 (egna) hästar på fälten, vilket betyder en luftig bearbetning av jorden, till skillnad mot tunga traktorer. Och gödningen får man så att säga på köpet….

Man använder också egentillverkade harvar, som går grunt ner istället för djupgående plogar, för att inte förstöra jordens ekosystem.

4) Tvisten

I över 10 års tid har också gården haft en rättstvist i Franska domstolar, då man har en del av fälten som inte ville godkännas som ”Francs-Cotes de Bordeaux”. Statens inspektörer ansåg inte fälten som ”områdestypiska”.

Jean-Pierre har därför ansökt om att få en helt ny appellation (!) utsedd och skapad för just dessa fält. En rättstvist han nu dragit till EU-domstolen. Skulle givetvis vara en sensation om detta går igenom, i så fall världens minsta och mest exklusiva appellation.

2012 vann också Jean-Pierre en tvist mot INAO, instansen som övervakar bl a AOC/AOP (appellationerna), där man ville avklassificera Chateau Le Puy 2005, vilket man alltså fick backa ifrån.

”Familjen har gjort vin på gården i över 400 år, och nu påstår nån skrivbordsmänniska att vår jordmån inte är ursprungstypisk för området ???”

En intressant historia med många bottnar, som jag får utveckla vid annat tillfälle. Familjen har alltid varit lite rebellisk inom vinvärlden!

Och här är då kontentan av allt detta tjafs - från och med årgång 2017 lämnar man ”Francs - Côtes de Bordeaux” och marknadsför istället vinet som terroirtypiskt - som ”Vin de France” (bordsvin) och under egna begreppet ”expression orginale du terroir”.

Man lämnar nu också ”Chateau” i namnet, och går över till att bara heta ”Le Puy”.

Svårare att sälja då? Nä. Tror inte det.

Vinet finns på 35% av alla 3-stjärniga Michelinkrogar i världen.

5 Vinet

Vinmakare är Jean-Pierre Amoreau & sonen Pascal.

Vinstockarna har en genomsnittsålder på +50 år, all skörd sker för hand. (50 personer under ca 3 veckor). Vinifikation sker till större delen i öppna cementtankar, där vinet tillåts ”flöda över” i påbyggda terrasser på toppen under jäsningen (överoxidering undviks genom snillrik metod)

Endast naturlig jäst används. Vinet ligger sedan ca 24 månader på äldre fat, delvis stora ekfat (foudres).

Inga sulfiter tillsätts normalt, enstaka svåra år kan marginella tillsatser göras. Vinerna är ofiltrerade.

Lagringståliga? Jane Anson (Decanter) testade för runt 7-8 år sedan årgång 1936, och sa - ”still humming with life”!

Man gör totalt 6-7 olika viner, varav ett, ”Retour des iles” (tillbaka från öarna) skeppas ut med fartyg från bl a England till Karibien, där faten med vin får ”rulla fritt” på fartyg i ett helt år, för att sedan tappas upp, lagras pch säljas nästkommande jul (framförallt då till vinnördar….).

Ännu en nördig detalj - fram till 1946 (då det förbjöds) sålde man en del druvor till kända vinmakare i Saint Emilion, för att dom skulle kunna piffa upp sina viner med lite extra färg och fräschör!

Jag rekommenderar starkt ett besök här, normalt tar dom bara emot proffessionella inom vinvärlden, men det kan lösa sig även som privatperson, om man är ute i mycket god tid med sin förfrågan.

Ha en fin kommande helg, vinvänner!

Mer Bordeaux till folket!


Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Chateau TOUR DE BESSAN 2016

Tom Hellström tipsar!

Bordeaux igen - förstås! 🇫🇷

Beställningssortiment 28/8 – en favorit!

Jag har provat flera årgångar, och handlat vinet på gården tidigare – men även i Sverige, via s k privatimport då det funnits ett tag i restaurangsortiment. Har dessutom besökt gården flera gånger, så därför en – väldigt lång – storytelling här, för dom av er som gillar sånt.

Men – För er som enbart vill ha Basic Info, så gör vi det enkelt och tar det först:

1) VINET

Chateau TOUR DE BESSAN 2016
(område: Margaux, vänster strand)
Klassificering: Cru Bourgeois
Blend: 77% Merlot, 32% Cab Sauv,1% Petit Verdot
Lagring: 12–14 månader i franska barriques (225l) varav 30% nya.
Vinmakare: Marie-Laure Lurton-Roux
Teknisk chef (2016): Emilie Roulle
Produktion 2016: 80.000 fl

Beställningssortiment Nr 75646, 369.-
(prisjämförelse - årg 2016 på gården idag, 34 euro (ca 390.-/sek)

Drick det här vinet t. ex. till rejäla kötträtter, fågel, svamp, kraftfulla och smakrika ostar. Eller som jag, ett glas på balkongen i kvällningen…

Personlig reflektion:

Här har vi ett vin med alla dom klassiska Bdx-tonerna, mycket väl samstämda. Förstås mogen mörk röd frukt, läder, tobak och vanilj. Urskiljer en liten ton av espresso och lakrits. Ett mjukt och relativt långt avslut. Trots att 2016-blenden inte är urtypisk för vänster strand, så är detta ett ”feminint” vin, det som hela appellationen Margaux har som ett av sina kännetecken. Så på detta sätt blir vinet ändå en fin representant. I mitt tycke ett både elegant och generöst vin.

2016 anses som en ypperlig årgång över hela Bordeaux, men – marginellt men ändå – ansedd allra bäst på vänster strand. Lite ”krallig årgång” som ungt vin, men med en mycket snyggt utveckling efter några år.

Enligt min uppfattning ett klart drickmöjligt vin, som även kan ligga och utvecklas några år till, allt utifrån preferens.

Just den här årgången, 2016 så har man valt en blend som är mer ”höger strand”, gällande 77 % av Merlot. Ett mycket sympatiskt vin, lätt att gilla. Detta är första årgången Marie-Laure använder Petit Verdot i blenden, om än bara 1%. Detta bl a för att tillföra en viss ton av kryddighet.

Årgångar härifrån kan variera en hel del i blend (jmf: 2016 ovan med t ex 2019 = 58% Cab & 10% Petit Verdot & 32% Merlot). S k vertikal provning (”samma vin - olika årgång”) av viner härifrån är en kul och intressant upplevelse.

Blending (att blanda olika druvor i ett vin):

Jag har upplevt att Marie-Laure har stort intresse för blending, ett av Bordeaux’s kännetecken. Något som har förstärks av de fyra gånger (för några år sedan) jag haft förmånen att få vara hos henne på ”blending sessions”.

Ett äventyr som i nyare version nu finns att boka för alla besökare, stalltips för dig som passerar Bdx! Du får en enkel, lättförståelig och mycket intressant inblick i vad blending handlar om - och får t o m även göra din egen halvflaska!

Blending är ju en del av förklaringen till varför man i Bdx brukar kalla varje årgång ”a new child”, varje år har sitt eget speciella uttryck och kännetecken.

2) MARIE-LAURE LURTON-ROUX - inte ”vem som helst”

Som Ture Sventon kanske skulle sagt i detta fall ”ständigt dessa Lurtons!” 😀

Lurton är en av Bordeaux största vinmakarsläkter, extremt erkända och högt respekterade. Drygt 20 personer i släkten driver idag runt 30 vingårdar, vissa även i andra länder. Man inser snabbt att det finns en extra styrka i denna möjlighet att stötta varandra, eller med ett fint ord, nyttja synergieffekter.

Ursprunget til Lurtons stora släkt är fyra syskon. En av dessa var Marie-Laure's pappa, Lucien Lurton, vars hemgård var Chateau Brane-Cantenac, en s k 1855-gård i grupp 2. Där växte Marie-Laure upp, som hon sa, född in i vinets värld. Denna gård ägs idag av Marie-Laure’s bror, Henri Lurton.

1992 så fördelar Lucien ut alla sina gårdar till sina 10 (!) barn. man fick endera 1 (en) berömd gård (kanske nån i 1855-listan) eller som Marie-Laure fick, 3 (tre) mindre gårdar. Förutom Chateau Tour de Bessan, så även Chateau de VilleGeorge (otroligt charmig gård, som du även kan hyra för t ex fest & bröllop). Den tredje, Chateau Duplessis, har sålts.

Relativt nyligen har Marie-Laure’s son Gabriel börjat i företaget, som hon säger tillfört en ny dynamik i företaget, ”rör om lite i grytan” med modern syn och ibland t o m ”kritiska” ögon på verksamheten.

För övrigt är Marie-Laure en duktig och inbiten maratonlöperska, med över 20 lopp i bagaget!

3) MARGAUX

Gården ligger ca 45 minuter norr om centrala Bordeaux stad, på Medoc-halvön, i kommunen och vinappellationen Margaux. Här finns bl a 21 av de berömda gårdarna i 1855-listan, t ex Chateau Margaux, Palmer, Prieure Lichine – alla sig förstås värda ett besök!

Totalt finns ca 85 vinmakare i området, som har en jordmån som i huvudsak består av mycket grus, med underlager av lera, slam och kalksten. Huvudruvan här är Cabernet Sauvignon.

Viner härifrån kallas ibland för dom mest "feminina" på Medoc-halvön, och vissa av dom anses  också vara några av världens mest eleganta viner.

MEN här finns också en rad välskötta, mindre vingårdar, många värda ett besök. Har man inte egen bil, finns det många researrangörer som ordnar utflykter hit.

VINGÅRDEN

Liknar inget annat i Medoc, skulle kunna misstas för ett nybyggt modernt museum, men är från 1934, och byggd i armerad betong (Margaux före detta telestation!).

Med hjälp av erkända arktitekten Vincent Defos Rau renoverades denna art deco byggnad från topp till tå, och blev vinanläggning 1999. Så kan också ett "Chateau" se ut!

Just nu pågår ett stort projekt - man bygger till både ny produktionsanläggning och ny besöksdel, förhandsinfo lovar gott §- som vanligt anlitar man framstående arkitekter.

För er som orkat läsa ända hit - lite nördinfo 😉:
NAMNET - ”TOUR DE BESSAN”

VaktTornet med detta namn (fr: tour) är byggd år 1250 av dåvarande borgmästaren i Bordeaux, Jehan de Colomb. Detta som en del av ett antal fästningar runt om i området. På den tiden var denna del av Frankrike (Aquitaine) under engelskt styre, fram till 1453. (Slaget vid Castillon, nära Saint Emilion)

Medoc-halvön var då bara en samling av små öar, mestadels träsk, bäckar och sankmark. Flera slott, t ex både Chateau Cantemerle och Chateau Margaux byggdes ursprungligen på dessa småöar.

Först på 1600-talet dränerades träskmarken här av holländska specialister, och en ny era inleddes. Man kan än idag se några av dessa dräneringsdiken som går tvärs över halvön ner mot Gironde.

Tornet renoverades av Marie-Laure år 2020, och du kan - om du har lite tur - få besöka det 15 meter höga tornet, och se den vidunderliga utsikten från takterassen.

🍷
Så, kära vänner, förgyll din kväll. Drick mindre men bättre.
Testa en Bordeaux! Vive la 🇫🇷
/ Tom




Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Chateau La FLEUR POURRET 2018

Tom Hellström tipsar!

Bordeaux! Igen! 🇫🇷

Tillbaka - denna gång om ett stilrent vin från vårt älskade ”andra hem” Saint Emilion, på Bordeaux högra strand!

FREDAG 16/8 på Systembolagets tillfälliga släpp -

Chateau La FLEUR POURRET 2018 🍷 Artnr 92185, 429.-

1) GÅRDEN

Det här är en liten diskret gård, som ligger strax utanför själva byn Saint Emilion, på övre delen. Inget maffigt slott, utan en diskret enkel gård som inte gör väsen av sig. Man tar heller inte emot besök där. Så helt enkelt en gård man lätt passerar. För den som kan byn, så inser man dock direkt att läge och jordmån nog är ypperligt bra här. Men man hittar sällan vinet i nån butik, så…

Men skenet bedrar, det här är en del av något större. Det är dels vad jag brukar kalla ett ”vinmakarvin”, och menar med det, att jag i Bordeaux sett det i flera vinmakares privata källare. Det finns ju några viner som intresserar även andra vinmakare av flera olika skäl (och att få se och diskutera viner i en sådan källare är otroligt intressant).

Det här vinet - som bara görs i 20.000 flaskor/år - har sin fasta publik och syns sällan i nån marknadsföringskampanj, inte ens i Frankrike. Behövs inte. Säljs slut i alla fall. Glädjande att se några flaskor dyka upp i Sverige varje år, denna gång kommer 3000 (!) av tot 20.000.

Och vad är då det ”finstilta” som skapar denna lilla ”minihype”?

Jo, gården är privatägda sedan 2001 av en mycket berömd vinmakarfamilj, Manoncourt. Deras flaggskepp är en av Saint Emilions högst klassade gårdar - Chateau Figeac ( Högst upp i S E klassificeringen ”Premier GCC A”, sedan 2022). En gård jag starkt rekommenderar dig att besöka om du passerar byn! Så - helt enkelt folk som kan sin sak.

Enligt uppgift är det samma personal som sköter om även Chateau Fleur Pourret (och även deras 3:e gård, lilla 1 hektar - Chateau de Millery). Alla tre gårdarna är givetvis mycket, mycket välskötta. Man har givet även ett rykte att upprätthålla. Gårdarna ligger också nära varandra.

2) VINET

Yta: 4,5 hektar
Produktion: 20.000
Vinmakare: Frédéric Faye (Ch Figeac)
Blend: 50/Merlot, 44/Cab Franc, 6/Cab Sauvignon
Lagring: 15-18 månader
Fat: 10% nya, 90% ettårs fat från Ch Figeac
Snittålder rankor: +40 år
Terroir: Lera, Kalksten
Skörd: För hand, noggrann sortering
Alko: 14,5%

Förslag:
Drick: 2024-2034
Serveringstemp: 16-17*
Mat: Vilt, Nöt, Lamm (med nåt fett inslag till)

Koncentrerad smak, mörka plommon och björnbär, jordgubbar, ton av kaffe, ceder, tobak. Bra balans, tydligt intensiv men samtidigt mjuk tanninstruktur, fylligt och med lång eftersmak. Stiltypisk och klassiskt skolad Saint Emilion.

Kan givetvis, med den för S E ovanligt höga blend av Cabernet, utan tvekan lagras säkert 5-10 år om man så vill, för ytterligare djup och ytterligare runda av tanninerna. (Själva är vi just nu inne på årg 2015 & 2016).

Mycket trevligt vin! 👍🇫🇷

3) KÖP?

Systembolaget tillfälligt släpp: Fredag 16/8
(antal flaskor: 3000)

Chateau La FLEUR POURRET 2018 🍷
Artnr 92185, 429.-

(Jmf Pris på plats i Bdx ca 33 Euro = 380 sek)

Hemsida: Finns ej för Ch La Fleur Pourret (men kommer!) så all kontakt hänvisas f. n. till Chateau Figeac

Önskar alla vinvänner en härlig kommande helg!
Mer Bordeaux till folket! 🇫🇷🍷

/ Tom




Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Connétable Talbot 2020 🍷

Tom Hellström tipsar!

Igår 9/8 på systembolagets tillfälliga släpp – en favorit i en ypperligt fin årgång!

Chateau Talbot’s s k 2:a vin, ”Connétable 2020”. Gården tillhör 1855-listan, grupp 4, och är en gård som senaste 15 åren lyft sig själva rejält i håret. Något som faktiskt gynnat även 2:a vinet, det är enligt min ödmjuka åsikt helt märkbart. Nu har dock också ”Connétable” (av kunnigare nördar än mig) de senaste åren fått ett gott rykte - som ett av medoc-halvöns mer intressant & prisvärda s k 2:a viner.

Gården är stor, ca 110 hektar (varav 5 hektar för vitt vin), och har en lång historia, ändå tillbaka till 1400-talet. Namnet kommer av John Talbot (greve av Shrewsbury 1384–1453) som ägde gården på 1400-talet. Han dog för övrigt i slaget vid Castillon 1453, där 100-åriga kriget avslutades (grannkommun till Saint Emilion).

Namnet på 2.a vinet, Connétable, blir vid direkt översättning ”konstapel” – men i detta fall bygger det på att John Talbot hade titeln ”Connétable Talbot”, då närmast att jämföra med en mix av Guvenör & Överbefälhavare. Han omnämns t o m flera gånger i Shakespeare’s texter!

VINET

Lätttillgängligt och med möjlighet att drickas ungt, medvetet så skapat. Efter luftning i två vändor, och serverat lätt lätt kylt (17–18 grader), så levererar detta vin redan ypperligt – även om jag personligen kanske väntar (om jag orkar 😉) ett par år till innan nästa flaska. Jag bör då nämna att jag har en fabless för att dricka unga s k 2:a viner, det är kanske inte allas smak. Lyssnar normalt även på vinmakarens egen åsikt i frågan, om jag får möjlighet.

Elegant vin i mycket klassisk stil från nordöstra Medoc, den största gården i appellationen Saint Julien, rekommenderas!

Årg 2020
40% Cabernet Sauvignon
60% Merlot
Alko: 13,3 %
Lagring: 15 månader i franska ekfat, varav 15% nya
Rek drickfönster: 2025–2035
Skörd: handskördas, mkt noggrann sortering (både manuell, optisk och densitetsbad!)
Ägare: Familjen Bignon-Cordier (nu i 5:e generation)

Koncentrerad doft av svarta vinbär och björnbär, lätt örtig ton, viss ton av vanilj i bakgrunden. Mogen smak med tydliga men avrundade tanniner, lätt jordig och mycket fräsch frukt. Bra balans och snyggt djup. Ett lite oväntat mycket långt avslut.
Enkelt sagt - överraskande gott! 👍🍷

KÖP?

Systembolaget, tillfälligt sortiment 9/8, pris 399.-
(pris i Bordeaux drygt 30 Euro)

Sägas skall att jag också nyligen provat - igen - supertrevliga 2018, men dagens 2020 är i mitt tycke strået vassare. (Annars ligger årgång 2018 mig extra varmt om hjärtat, då jag besökte gården det året, under skörden). Fantastiskt bemötande och härlig dag.

Önskar alla vinvänner en härlig helg!
Mer Bordeaux till folket! 🇫🇷🍷

(Foton: Egna & Chateau Talbot)



Comment

Comment

AW/Vinklubb 5/6-24

Avslutning för våren med AW/Vinklubb och massa bra viner. Extra kul att prova kanadensiskt vin, inte varje dag det sker och det är mycket gott! Ett 20-tal gäster avslutade vårsäsongen på ett härligt sätt. Efteråt fick personalen välförtjänt mat på Sthlm Tapas ;-)

Comment

Comment

Champagneprovning 240529

Vårsäsongens sista Champagneskola samlade (som vanligt) fullt hus. Problem med leveranser från SB ställde till det lite grann men vi fick ihop en bra flight till slut. Det var årets femte champagneprovning och den kommer så klart tillbaka till hösten. Den 28/8 och 25/9 är två datum som redan är satta.

Comment

Comment

Vinprovning med Urban Stagård från Lesehof Stagård

Lördag den 1/6 hade vi nöjet att välkomna Urban Stagård från Lesehof Stagård till vinkällaren. Det blev en härlig provning av några av Urbans kristallklara viner.

I Österrikiska Kremstal och Wachau har Lesehof odlat vin ända sedan 1424. 1981 gifte sig den svenska familjen Stagård in i verksamheten och idag finns Lesehof Stagård. Den 15 hektar stora vingården är ekologisk och arbetar i samklang med naturen så långt som möjligt. De fokuserar på riesling och grüner veltliner och skapar uttrycksfulla, mineraldrivna, livliga och vibrerande viner med delikat frukt. Handskörd gäller nästan genomgående och i synnerhet på de branta vingårdslägena runt deras 1000 år gamla hus.

Comment

Comment

Rosé, Rosé, Rosé

Comment

Comment

AW/Vinklubb 3/5-24

Fredagens AW var en välbesökt sådan med närmare 30-talet medlemmar som hittat rätt i eftermiddagssolen. Min förutbestämda flight fanns ej att hitta på bolagets hyllor men ersättningsvinerna fungerade riktigt bra med många positiva intryck. Du hittar vinerna här nedan bland bilderna.

Comment

Comment

Vårpromenad i Rhen- och Moseldalen

Vårpromenad i Rhen- & Moseldalen stod på programmet. Vi provar goda och vårlika viner från Rheinhessen, Mosel och Rheingau. Från knastertorra till behagligt söta. Alla sorter ryms i dessa historiska områden. Det var svårt med leveranserna från vårt kära bolag men med lite god vilja fick vi ihop en bra flight. Fullsatt och hög stämning! Här hittar du vinerna!

Comment

1 Comment

Chateau Cadet-Bon, 2018 Saint Emilion Grand Cru Classé 🍷🇫🇷🍷🇫🇷

Tom Hellström tipsar!

Lång helgläsning!

Saint Emilion i tillfälligt sortiment idag, fredag 3 maj! 🇫🇷🍷

Eller - nja, det verkar vara strul med leveranser!?

Chateau Cadet-Bon, 2018
Saint Emilion Grand Cru Classé
Artnr 91147, Pris: 399.-
Alko: 14,5%
Blend: 75% Merlot, 25% Cabernet Franc
Lagring: 12–15 månader, mix av ekfat 225l, 400l, betong & amfora (700l)
Jordmån: Lerblandad kalksten
Produktion: ca 25.000 flaskor (lågt skördeuttag)
Antal flaskor i TS: 3000
Pris i Bordeaux är ungefär detsamma som här, 35–40 euro.

Ett vin som jag följt ett bra tag, och jag har även besökt dom ett par gånger. Gården ligger på promenadavstånd (ca 1 km) från byns övre del, norrut. En ”söt gård” värd ett besök för den som vill se en typisk, liten familjeägd vingård i Saint Emilion.

Vinet har gjort en intressant resa, tidigare ibland dock i mitt tycke, något överextraherade viner. Men! - de sista åren (enl mig sedan 2016) har man lyft sig, och numera är man en stabil, noggrann producent för ett relativt ursprungstypiskt Saint Emilion-vin, oxå i begreppet Merlotdrivet (75%) med en touch av Cab Franc.

Jag har inte provat 2018 ännu, dock andra årgångar -

Så ingen provningskommentar på 2018 från mig, utan här istället enl Munskänkarna:

”Utvecklad doft av svarta vinbär, korinter, kryddnejlika, cederträ, paprikapulver och murket trä. Torrt, drygt medelfylligt vin med medelsyra, mörkfruktig smak med kryddigt och örtigt inslag och lite tuggiga tanniner och ett spretigt, lite alkoholvarmt avslut”

Gården gör också ett s k 2:a vin:
Chateau Vieux Moulin du Cadet, Saint Emilion Grand Cru’’

För dig som av någon anledning kanske köper en flaska, så får du här lite storytelling till dina middagsgäster:

Historia / Ägare
Namnet - kommer dels av platsens namn (Cadet) och en tidigare ägares efternamn (Bon). Gården i dess nuvarande form har anor tillbaka till 1860-talet, även om gården fick sin i modern tid nystart 2001 med som nya ägarna, trevliga paret Guy och Michéle Richard. De kommer bägge från vinmakarsläkt (i Charente, Cognac), har även drivit en livsmedelskedja, innan man trappade ner och bosatte sig i Saint Emilion. Man påbörjade då omedelbart en upprustning av gården, både i tekniska produktionen och bostadsdelen.

Marknadsföring av vinet sker genom ”Crus et Domaines de France”, en sammanslutning av ca 24 gårdar, en form av negociant-företag.

Utveckling
År 2004 tog man in en av Bordeaux’s stora experter, Stéphane Derenoncourt (som är värd ett inlägg i sig!), för en total översyn. Otroligt sympatiske Stéphane driver idag ett konsultföretag som hjälper till på över 150 gårdar (han håller just nu på att sälja företaget till några av sina anställda).

År 2005 gjordes en stor, noggrann och omfattande mark och fältundersökning, som satte upp helt nya spelregler för framtiden, kanske den viktigaste detaljen i gårdens moderna historia.

År 2006 blev nervöst! Då gården var nära att uteslutas ur Saint Emilions klassificering (Grand Cru Classé). Detta trots en stor pågående (och påkostad) ombyggnad, ambitiös utveckling och ”nystart”. Klassificeringen uppdateras vart 10:e år, och baseras till rätt stor del på bedömning av vinet. Med årgångar både från ”gamla” gården och nye ägaren blev det kanske en lite knepigt utgångsläge för  bedömning. Det fanns också en diskussion om en jävssituation, då vissa ”domare” också var delaktiga i (och negocianter) för S E vingårdar. Denna uteslutning gällde inte bara Cadet-Bon, utan även några andra gårdar. Stort rabalder, minns jag, denna röra fortsatte på olika sätt nära ända fram till 2012 års klassificering. Då var Cadet-Bon åter en självklar spelare i Grand Cru Classé. (Senaste klassificering skedde 2022)

År 2017/2018 påbörjades en omställning till ekologisk odling, och certifikatet kom 2021. Man tittar - just nu - på att ta allt ett steg till, till biodynamisk odling. Överlag är man nu väldigt framåt här, säkert mycket beroende på gårdens nye vinmakare/tekniske chef, Charles-Frédéric Barthelme.

Gården
Man har 7 hektar odling, vara 6 hektar är uppodlat just nu. Detta fördelat på två fält, ett större i direkt anknytning till gården (sydsluttning), och ett mindre en bit därifrån, på lite högre höjd (Haut Cadet),och där jordmånen passar Cab Franc extra bra. Fördelningen odling är 80% Merlot & 20% Cab Franc. Snittålder på vinstockarna är +40 år.

Man tar gärna emot besök, men du måste förboka. Det är sällan (i alla fall tidigare) Guy själv tar emot, du får oftast träffa hans vinmakare istället, eller ibland t o m en butiksägare i byn som kan gården utan och innan. Du får en fin, intressant visning och kul provning.

Nördinfo
Gårdens symbol/varumärke är en fontän, som finns på gården. Den föreställer vinguden Dionysos, som berättas om i den grekiska mytologin. I en av alla dessa gudasagor blir han infångad av pirater, men spelar på sin flöjt, skeppet fylldes av vinrankor som stoppade skeppet, och piraterna flydde ut i havet och förvandlas till delfiner... Dionysos sägs också vara den gud som överlämnade vinstocken till människan.

Från årgång 2022 har man nu uppdaterat med ny bild på etiketten.

Ha en härlig helg, vinvänner!
Mer Bordeaux åt folket! 😀🍷🇫🇷

/ Tom

1 Comment

Comment

I bubblornas värld 240424

En fullsatt härligt bubblande provning fick vi vara med om. Johanna guidar oss mellan jästfällningslagring och restsötma. Vi inleder med härlig rosé från sverigebekanta Gardö & Morris. Kvällens prosecco är P.Lex och cavan kommer från Celler Privat. En ovanlig Crémant från Fort de Rauzan i Bordeaux och Method Ancestral från Can Sumoi. Great Britain representeras föredömligt av Dermot Sugrue och kvällens champagne är den utmärkta Charles Heidsieck brut réserve. Beställningslista till kvällens viner hittar ni här!

Comment