Tom Hellström tipsar!

Påskens långläsning! 🐣
Chateau Blaignan 2016 - Bordeaux wine on a budget! 🇫🇷🍷

Flera här har bett mig skriva lite om Bordeaux i lägre prisklass, så det ska jag gärna göra - här ett första inlägg för den som är nyfiken!

Bordeaux är ju ett område med en generellt ”hög” prisbild - även om det är en viss sanning med modifikation. Visst finns det ( t o m gott om) lågpris även där, men dom når sällan Sverige. Bdx har - lite beroende på hur man räknar - runt 8500 (!) vingårdar. De allra allra flesta i rimliga prisklasser. Men tyvärr är det oftast dom stora ”drakarna” det pratas om. Nåt jag konstant försöker ändra på.

Vi har förstås alla en personlig referens till vad vi tycker är rimligt att lägga eller inte, min högst personliga rekommendation brukar vara att (i Sverige) börja från kanske runt ca 180-200.- och uppåt för lite mer arbetad ”hantverksmässig” Bordeaux.

MEN - det betyder verkligen inte, att under 200.- automatiskt skulle vara helt ointressant!

Stalltips är var lite mer selektiv och gärna lite ”påläst”. Här t ex en ”vardags-Bordeaux” till en i högsta grad rimlig peng - en Bdx till biffen, men lika gärna till hamburgaren, kyckling eller pasta! Eller förstås ypperligt till sommarens grillkvällar utomhus.

Chateau Blaignan 2016
Systembolaget BS artnr 53599, 121.-
Gård klassificering: Cru Bourgeois

Blend: 50% Merlot, 50% Cab Sauvignon
Skörd: Maskinell
Ekologisk: Nej, men s k hållbart jordbruk
Produktion: 400.000 flaskor/år
Lagring: 12–14 månader (både med ekstavar i ståltank och viss del ekfat)
Alko: 14%
Serveringstemp: 16–18 grader
2:a vin: Chateau Prieure de Blaignan
Rescencent: James Suckling ger 92 poäng

Generell lagringshorisont för gårdens 1:vin, är enl gårdens vinmakare:
drick inom 8–10 år.

HISTORIA

Gården har anor tillbaka ända till 1300-talet, en av Medoc-områdets äldsta gårdar, även om den nya eran började i mitten av 1700-talet. Detta är en relativt stor vingård, ca 140 hektar varav uppodlat ca 80–90 hektar. Varje år omplanteras och nyplanteras 3–4% av ytan.
Potential finns, jordmån är lera/kalksten (sediment från kvartärtiden) fördelat i lite olika lägen, bl a på två kullar ca 40 m ö h. (gårdens bästa del) Detta borgar bl a för en bra avrinning vid för mycket regn.

Sedan 2004 ägs gården av CAG (Crédit Agricole Group), Frankrikes största (och Europas näst största) Bank. Ofta benämd i Frankrike som Le Banque verte (”den gröna banken”) på grund av sin inriktning på jordbruk. Man har nu lagt mycket stora investeringar i framförallt en ny, modern produktionanläggning (år 2010). Deras vingårdar (7 stycken) drivs i bolaget ”CR Grands Crus”, deras mest berömda gård är annars Ch Grand-Puy Ducasse.

Gården tar gärna emot besökare, men förboka (för att få full uppmärksamhet) Den ligger en timme norr om staden Bordeaux (ca 70 km). Generellt: Tänk på att det ofta är små smala vägar upp på Medoc-halvön, du kan få en traktor framför dig som sinkar dig rejält.

VINET

Jag håller helt med vinmakaren, 2016 är helt drickfärdigt nu, och behöver inte någon mer lagring. Detta var också en generellt bra årgång för Bordeaux, inte fel för det priset!

Det här ÄR ett ”enklare” Bdx-vin, man får ta hänsyn till prisnivån, men allt måste ju inte vara ”outstanding och makalöst”, jag skulle vilja kalla Ch Blaignan 2016 för ett sympatiskt och trevligt ”vardagsvin”! (Skulle ni vilja prova nån mer årgång, håll då ögonen öppna för Ch Blaignan 2019)

Min högst subjektiva åsikt:

En tydlig svartvinbär och björnbärdoft finns där, mörka körsbär liksom lite choklad, och en hint av tobak och kryddighet.

Relativt lättsam stil, lite fruktigt vin med bra munkänsla och bra balans, mediumfyllig med avrundade tanniner. Det är ett matvin i första hand, ett balkongvin i tredje hand.

NÖRDINFO

Anne Le Naour, genialisk teknisk chef för bankens alla 7 gårdar, säger att hon här för lagring hellre använder ekstavar av extra hög kvalite i ståltank, än ekfat av låg kvalite. Rådgivare diskret i bakgrunden till gården är inte vem helst, utan Hubert de Boüard (mest känd annars som ägare till kultförklarade - Chateau Angélus, Saint Emilion)

Själva slottet då? Chateau-et! Var är det? Sorry, men det finns inget! Chateau Blaignan revs i början av 1990-talet (!) och idag är det bara stora vinfält (med ett gammalt duvhus mitt på), och en stor (mkt modern, men helt utan charm) produktionsanläggning.

Namnet Blaignan kommer av platsens namn - den lilla kommunen (260 invånare) heter Blaignan (numera Blaignan-Prignac). Som alltid, håll koll, lätt att blanda ihop gårdar, det finns t ex Ch Cotes de Blaignan, Ch Haut-Blaignan osv, helt andra gårdar. Förvirrande och allmänt vanligt i Bdx med likartade gårdsnamn.

Skriver om fler ”lågpris” Bdx framöver! 🍷 Nästa gång om ett helt nytt budgetvin på marknaden med intressant bakgrund - ett kändisvin från en kanske okänd kändis !?

Ha en skön helg, vinvänner. Njut av Påskhelgen och ”drick mindre men bättre”!

Mer Bordeaux till folket! 🇫🇷😉

/ Tom

Comment