Comment

After work/vinklubb 28 april-23

Kvällens provning innehöll det mesta från sammetslen Premier Cru Bourgogne, friska saltstänk från Galicien och en rak käftsmäll från Toro. Du hittar vinerna här nedan och vi hoppas att de flesta går att få tag i till veckan på Systembolagets tillfälliga sortiment.

Comment

Comment

Sangiovese – Jupiters blod 1/4 2023

Lördagens provning var en riktig djupdykning i Sangiovesedruvan och dess breda omfång av olika vinstilar i Emilia Romagna och olika delar av Toscana. Här nedan finns en länk till provningens viner för den som kanske vill testa något från flighten.

Till listan

Comment

Comment

Tre härliga Bordeauxviner just nu!

Tom tipsar om BORDEAUX!

 Eftersom Bordeaux är ett stort och djupt intresse för mig, så tänkte jag då och då berätta lite om Bordeauxviner på Systembolaget.

 

Idag - om tre (av 6) viner i deras senaste - TILLFÄLLIGT SORTIMENT den 30/9 2022.

 

1  Chateau LILIAN LADOUYS 2019

Art nr 96991, 299.-

Område: Haut-Medoc, Saint-Estéphe (vänster strand)
Blend: 59% Merlot, 37% Cabernet Sauvignon, 3% Petit Verdot, 1% Cabernet Franc
Lagring: 16 månader I franska ekfat, s k barriques (225 liter)
Klassificering: Cru Bourgeois Exceptionnel (2020)
Alkoholhalt: 13,5% angett på flaskan (Systembolaget anger14,5% ?)
Hemsida:
www.chateau-lilian-ladouys.com (även på engelska)
Antal flaskor till Sverige: 4200

Denna gård ligger högt upp på Medoc-halvön och finns omnämnd redan på 1550-talet. Men den - enligt mig – mest intressanta historien började först 2008. Då köptes gården av Jackie & Francoise Lorenzetti. Dom ägde sedan tidigare Chateau Pédesclaux (Pauillac), och hade där anställt en oerhört skicklig vinmakare, Vincent Bache-Gabríelsen. Låter efternamnet bekant på något sätt? Vincents bror heter Hervé, och äger norsk-franska (!) Cognacshuset ”Bache-Gabrielsen”.

Vincent gjorde underverk med Ch Pédesclaux, och familjen Lorenzetti ombad honom förstås sedan att se över Ch Lilian-Ladoys. Och – som förväntat – så har Vincent lyft denna gård till en ny nivå. Att jämföra 20 år gamla viner med dagens, visar en tydlig skillnad. Tydligare än så kan man inte se en skicklig vinmakares betydelse. Gården ställdes om till ekologisk odling 2020, det tar fyra år och certifikatet kommer följdaktligen 2024.

Bägge nämnda gårdar har uppdaterats för stora belopp, och är idag ”hypermoderna” tekniskt sett, och har en mycket dedikerad personal. Familjen Lorenzetti äger också Ch Lafon-Rochet (köpt 2021) och är 50% delägare i Ch d’Issan.

Årgång 2019 så nu släpps är ett väldigt ungt vin. Ett vin som helst borde få ligga i vinkällaren några år innan öppning, så att den får blomma ut rejält. Denna årgång har en för vänster strand ovanligt hög och intressant nivå av Merlot, hela 59%.

Det här är både en gård och ett vin jag personligen gillar – ett rent & mycket rakt vin, torrt och lite stramt, fyllt av syrliga bär, pomerans, blyerts och läder, ekfat och mandlar. Väldigt fint strukturerat. Silkiga men tydliga tanniner. Ett lagringsvin, vill du dricka redan nu till biffen och frittarna? Lufta då vinet rejält!

 

2  Chateau YON-FIGEAC 2018

Art nr 94864, 359.-

Område: Saint Emilion (höger strand)
Blend: 88% Merlot, 6% Cabernet Franc, 6% Petit Verdot
Lagring: 12-16 månader i franska ekfat
Klassificering: Grand Cru Classé
Alkoholhalt: 14,5%
Hemsida: www.chateau-yon-figeac.com (även på engelska)
Antal flaskor till Sverige: 360

Detta Cháteau tillhör en av de större i Saint Emilion, 24 hektar som omringar slottet, som stod färdigt 1886. Man har endast haft fem olika ägare de senaste 200 åren. Nuvarande heter (passande nog) Alain Cháteau, en mycket sympatisk (kan intygas) och engagerad ägare, han tog över gården år 2005. Gården är mycket välskött, och har renoverats relativt nyligen med bl a ny produktionshall, helt baserad på gravitationsteknik.

En sak som utmärker både gård och vin är andelen av Petit Verdot, 6%. Druvan är ovanlig på höger strand, och Ch Yon Figeac har den största andelen av alla S E gårdar. Petit Verdot tillför vinet en del färg och även en tydligare tanninstruktur.

Gården är klassificerad såsom Grand Cru Classé, ett begrepp som bland annat innefattar ett regelverk som gården måste följa. Priset kan väl sägas intressant, 359.-, då viner i denna klassificering brukar börja runt 450-500.-. Om vinet är värt sitt pris, jag tycker personligen det, men detta ligger som alltid ”i betraktarens öga”. Jag bedömer det som välgjort och av mycket god kvalite.

Ett rikt, fylligt vin. Intensiv doft, med bl a björnbär, fat, kryddor och plommon. I smaken kan du dessutom lägga till lite läder och nog också känna lite nyanser av lakrits. 2018 får klassas som ungt, jag skulle helst ge det här minst 3-5 år till innan öppning. Alternativt - som de flesta unga viner, skall den drickas nu snart, så lufta i karaff.

Skulle även Du vara nyfiken att prova detta vin, så agera kvickt. Endast 360 flaskor har levererats till detta släpp.

 

3  Chateau LA FLEUR POURRET 2016

Art nr 92185, 399.-

Område: Saint Emilion (höger strand)
Blend: 50% Merlot, 44% Cabernet Franc, 6% Cabernet Sauvignon
Lagring: 15–18 månader i franska ekfat (1 år gamla), produktion ca 20.000 flaskor
Klassificering: Grand Cru
Alkoholhalt: 13,5%
Hemsida: Finns ej, all kontakt hänvisas till Ch Figeac
Antal flaskor till Sverige: Okänt

Denna lilla hemlighet till vingård ligger ett stenkast från byn Saint Emilion, och är på bara runt 4,5 hektar. Den ägs sedan 2002 av den mycket respekterade familjen Manoncourt, som äger en av Saint Emilions mest berömda gårdar, Chateau Figeac. Enligt uppgift sköts själva vinproduktionen på bägge gårdarna av samma team.

Fint utvecklat vin med bra balans, koncentrerad smak. En mycket stilren Saint Emilion i en mer klassisk skola. Fin frukt, lite läder, fat. Medelfyllig, med silkiga tanniner och fin syra. Utmärkt längd, fräscht avslut. Kan med stor trolighet utan problem lagras 5-10 år till, om man nu vill det.

 Med tanke på den lilla produktionen, görs ingen stor marknadsföring av detta vin, La Fleur Pourret har sin publik redan. Personligen uppskattade jag mycket La Fleur Pourret 2015, och gläder mig därför nu att även årgång 2016 erbjuds på svenska marknaden. Det här är ett välgjort vin. 2016 är dessutom generellt ansett som en mycket fin årgång i Bordeaux.

Med härliga Bordeaux hälsningar,
Tom Hellström

Comment

Comment

Tequilaprovning 26 april kl 18

Keep Calm and drink more Tequila.

Tequila! Är det verkligen något att prova? Det har vi ju provat, många av oss i förstora mängder för snabbt. I unga år. Önskad effekt uppnåddes oftast men smaksensationerna uteblev lika sällan.

Men ack, som i så många sammanhang, det finns de bra och de som ska undvikas. Tequila har kommit att bli superhett de senaste 20 åren, världsstjärnor investerar i destillerier, allt flersmakentusiaster inkommer och efterfrågan och försäljning på hantverksmässigt framställda agavedestillat ökar ständigt. Flera Tequilasupporter blir vi också! Att vara ambassadör för ett destillat, som jag är i egenskap av Master of Tequila, är inte alltid enkelt – det går inte att vinna alla.

Ofta är det någon som har tillräckliga skäl att inte smaka ”på nytt”. För de som vågar utmana gamla fördomar är belöningen dock alltid 100 % - hittills har INGEN lämnat våra tequilaprovningar – som jag har hållit regelbundet sedan 2008 - oberörd! Alla som någon gång har deltagit i våra tequilaprovningar sedan 2008 har blivit positivt överraskade. Här är några av de kommentarer vi fåttpå de senaste provningarna:

 

”Katharina.  Tack för din eminenta ledning in i tequilans värld.  Jag är frälst. Stort tack!” 

”Alla fördomar som bortblåsta efter denna tequilaprovning som hölls av charmiga och kunniga Katharina! Drack min bästa Margarita EVER också, med frostad kant av lavasalt från Island. Riktig lyx! Vill du bli överraskad så är det just den här provningen du ska gå på!”

”Otroligt givande provning! Gav en helt ny syn på tequila med dess olika stilar som skiljer sig totalt från varandra. De som säger att de inte tycker om denna dryck vet inte vad de pratar om.

Mer tequila åt folket!”

"Idag är jag glad att jag utmanade min uppfattning om tequila då jag hade en novis smakupplevelse (inte så positiv med andra ord😁). Efter att ha varit på Tequila Mastern Katharinas provning fick jag en helt ny och fantastisk smakresa som vidgade mina vyer och som gör att jag gärna dricker ett glas fin lagrad tequila 100 % agave!"

 

Varför gör jag då detta? Dricker jag tequila varje dag? Nej. Inte ens varje månad. Men när ögonblicket är rätt är den svårslagen i den form den ska vara. Isande kall och förtrollande sensuell Margarita, eller en smörkolalen njutning ihop med en gårdsmejeri-mögelost. Dessutom är det så roligt att visa och berätta om mina besök ute på plantagerna, alla fördomar och skrönor och att förbluffa provningsdeltagare med kombinationen av tequila och olika maträtter i kombination. Att gå utanför normen och bjuda på Margarita till gästerna istället för bubbelvin, eller en rökig tequila istället för snaps på julbordet – samtalsämnet är givet för en timme framåt. Alla har något att berätta!

Vår Tequilaprovning är för smaknjutare som vågar prova något nytt, och som vill överraska med oväntade inslag på festen, kräftskivan eller midsommarbuffén – det finns minst en Tequila för alla tillfällen! 

Passa på det UNIKA tillfället att ses i Vasastans vackraste vinkällaren den 26 april, där jag välkomnar dig med den godaste Margarita du kommer att dricka någonsin, en elegant laguppställning av premiumtequila och exklusiva delikatesser till.

Som det ser ut just nu med COVID så har vi endast 16 platser – boka idag!

Vänliga hälsningar,
Katharina Huttner, Projektledare 070-796 46 06

Comment

Comment

Ginprovning 27 april kl 18

"Från att ha varit en doldis och något som huvudsakligen dracks av äldre generationer, har gin återtagit drinkscenen som coolaste spritsorten världen över. Aldrig har det druckits så många Gin Tonic trots att vi inte behöver oroa oss för malaria! Få spritsorter kan visa på en så bred smakpalett som just gin. I gin kan man hitta så vitt skilda smaker som lime, dill, koriander och olika sorters peppar. Själva namnet kommer från det nederländska namnet genever, som i sin tur kommer från latinets namn för juniperus, ensläktet som enbusken (Juniperus Communis) tillhör. Gin har länge varit något av en engelsk specialitet, men idag produceras till och med gin i Sverige med stor internationell framgång. Hur gick det då till från att Lucas Bols år 1575 började tillverka ”agua juniperi” (mer känt som genever) i kommersiell skala, till dagens mångfald av olika ginsorter och stilar? Kan vem som helst göra gin och kalla det gin? Under vår populära ginprovning utforskar vi gindjungeln genom fyra olika typer av gin, går igenom likheter och skillnader, pratar historia och myter, botanicals och destillationsmetoder. En intensiv och smakfull workshop – vi ses måndag 7 februari – ett fåtal platser finns kvar!

Vänliga hälsningar,
Katharina Huttner, Projektledare 070-796 46 06

Boka provningen här

Comment

Comment

Ginprovning 7 feb

"Från att ha varit en doldis och något som huvudsakligen dracks av äldre generationer, har gin återtagit drinkscenen som coolaste spritsorten världen över. Aldrig har det druckits så många Gin Tonic trots att vi inte behöver oroa oss för malaria! Få spritsorter kan visa på en så bred smakpalett som just gin. I gin kan man hitta så vitt skilda smaker som lime, dill, koriander och olika sorters peppar. Själva namnet kommer från det nederländska namnet genever, som i sin tur kommer från latinets namn för juniperus, ensläktet som enbusken (Juniperus Communis) tillhör. Gin har länge varit något av en engelsk specialitet, men idag produceras till och med gin i Sverige med stor internationell framgång. Hur gick det då till från att Lucas Bols år 1575 började tillverka ”agua juniperi” (mer känt som genever) i kommersiell skala, till dagens mångfald av olika ginsorter och stilar? Kan vem som helst göra gin och kalla det gin? Under vår populära ginprovning utforskar vi gindjungeln genom fyra olika typer av gin, går igenom likheter och skillnader, pratar historia och myter, botanicals och destillationsmetoder. En intensiv och smakfull workshop – vi ses måndag 7 februari – ett fåtal platser finns kvar!

Vänliga hälsningar,
Katharina Huttner, Projektledare 070-796 46 06

Boka provningen här

Comment

Comment

Uppehåll i våra aktiviteter

Med anledning av de nya riktlinjerna från FHM gällande Stockholms län har vi beslutat att skjuta på våra medlemsaktiviteter under perioden 29/10–19/11, det gäller:

- Masterclass ”vinets kemi” 3/11

- AW/Vinklubb 6/11

Dessutom innebär det att vi skjuter på två provningar:

- Smak- och vinprovning EKO 12/11

- Viva Portugal 13/11

Nya datum meddelas inom kort. Har ni förhinder att gå på det nya datumet så får ni ett tillgodohavande på annan valfri provning.

Detta är som ni förstår inget kul beslut att fatta men, vi har egentligen inget annat val. Vi behöver alla hjälpas åt att ta ansvar och vi vill inte bidra till smittspridning.

Hoppas på er förståelse och att vi snart kan genomföra våra aktiviteter igen.

Strikt privata provningar kan erbjudas till ex.vis familjer eller företag som ändå träffas dagligen, hör av er till info@kvcc.se

Vincent Palma Photography masako-18.jpg

Comment

Comment

Det här med egen vinkällare…

exclusive2.jpg

Jag har under året arbetat med att bygga en vinkällare. Alltså, inte bara jag, min man har gladeligen hjälpt till för att bygget ska komma framåt. Som en del i en mycket (mycket) större renovering har det ibland bara kunnat tas små steg. Läget är ganska självklart, huset ser ju ut som det gör: Källarplan, två ytterväggar, de andra två i sten och så möjlighet till god ventilation. Enda nackdelen är att det är sydöstra källarhörnet, inte det nordöstra. Det rummet fick jag tydligen inte annektera. Men vi kunde slå ut väggen mellan två mindre kallförråd och lättbetongen small i golvet när första biten föll. Vi rev väggar, vi rev tak, vi beställde en glasdörr och vi rev bort de båda förrådsdörrarna och insåg att vi behövde beställa ett större glasfönster också. Ny el drogs, väggarna målades, golvet flytspacklades och fönster+dörr kom på plats.

Så nu i sommar ville maken överraska mig och satte nytt tak, la klinker på golvet (det hjälper till att hålla kylan i rummet) tills jag kom hem. Underbart! Jag kunde få sätta fart med finliret, nämligen att bygga ihop hyllorna som oljats några månader tidigare och till sist kom det jag verkligen längtat efter: Att få plocka upp alla flaskor! De har nämligen legat nerpackade i trälådor och befunnit sig på olika platser vid lite olika tillfällen. Efter ett inbrott i vårt lägenhetsförråd för tre år sedan (de stal bland annat all min årgångschampagne, de jävlarna!) fick vi evakuera det som var kvar. Det var väl en 40–50 000 kr som försvann. Nåväl, nu fick jag ju återupptäcka mina flaskor och en i taget åkte de upp i hyllorna. Jag fick humma och säga ”åh!”, jag fick bli besviken över de flaskor som saknades och jag fick med stor glädje återupptäcka de viner jag glömt att jag hade. Ekfatet jag fick av Isabelle Raveneau fick också äntligen sin rättmätiga plats.

Jag inser att jag känner mig lite skrytsam, men samtidigt har vi jobbat hårt för att få allt på plats, och det har länge varit min dröm att få min alldeles egna vinkällare. Den är inte romantiskt gammal som källarvalven i gamla hus, eller hypermodernt stilig som hos vissa restauranger men den är MIN. Ok, den är väl kanske ”vår” per definition men ändå... Den håller temperaturen ganska jämnt under året – det pendlar mellan ca 14 och 17 grader över ett år – och det går att utan problem hålla luftfuktigheten på runt 65 till dryga 70 %. För en halvamatör som jag är det bra, jag behöver inte mer och jag lägger hellre pengarna på bra viner än dyra installationer. Det tycker jag att ni också ska göra! Allt behöver inte vara superproffsigt eller romantiskt gammalt, någonstans mittemellan går lika bra det med.

 

Viner jag fyller på med just nu:

Riesling, alltid Riesling. T ex av Sybille Kuntz

Eller varför inte Monte del Frà Ca’ del Magro – en vit blend från Veneto i Italien, ett kap för 129 kr på SB (nr 72693)

Klassisk Rioja från Muga (Muga Rerserva nr 73711)

Husbubbel från Gramona (Gramona III Lustros Brut Nature Gran Reserva, nr 92744)

Och så udda flaskor av Spätburgunder/Pinot Noir som jag plockar åt mig från småpartierna

“Jag är i grunden jurist – tro’t eller ej – med många år som föreläsare i bagaget. Efter att ha behövt en livsinjektion kastade jag mig in i mitt favoritämne; vin. Sommelierutbildningen och WSET Level 3 på Restaurangakademien gav mersmak och nu är jag på sluttampen av WSET Level 4 Diploma. Nu kombinerar jag mina två favoritsysslor och föreläser om vin. Ingen grupp är den andra lik och jag strävar efter att vin ska vara roligt oavsett vilka förkunskaper man har med sig. Prestigen får man lämna hemma men intresse, skratt och frågvishet får man gärna ta med sig till mina provningar. Kan ni något som jag inte kan blir jag bara glad – ju mer kunskap desto bättre!”

— Johanna Norberg Hägglund

Johanna image1.jpg

Comment

Comment

Höstens program är här – boka vinprovning med 10% rabatt!

Vincent Palma Photography.jpg

Nu börjar man bli riktigt sugen på vinprovning igen! 

Vi anpassar provningarna med färre deltagare än normalt samt glesare dukning runt borden och vi gör allt för att minska köbildning i lokalen. Höstsäsongen på Vinkällaren Karlberg innehåller flera av de provningar vi tvingades skjuta upp under våren.

Ange kod NYSTART när du bokar upp dig på provningarna så får du 10% rabatt t o m sista augusti.

Passa även på att köpa presentkort – en perfekt present till den dryckesintresserade.

Har du en bokning sedan i våras kan du läsa här om vad som gäller ang ombokning m.m.

pinot noir.jpg

BOKA DIN PROVNING HÄR MED 10% RABATT*

*ange NYSTART som "discount code" när du betalar i webshopen

Vi börjar den 11/9 med vinprovningen "Franska guldkorn", röda och vita kvalitetsviner från små tillverkare utlovas. Den 25/9 kikar vi närmare på vin från Australien, detta av naturkatastrofer så hårt drabbade land men med så mycket goda viner.

Vår vin- och smakprovning "Rödvin och mat i kombination" inleder oktober den 2/10 och vi fortsätter med en norra Rhône special som ska bli riktigt spännande den 16/10. Oktober avslutas med vår favorit Champagneskolan den 29/10.

Den 12/11 är det dags för en kombinerad vin- och smakprovning "Eko, Reko, Rätt och Rött" som ligger helt rätt i tiden. Den 20/11 besöker vi Sydafrika, spännande vinland med massor att upptäcka. November avslutas med ännu en Champagneskola den 27/11.

I december knyter vi ihop  säcken den 9/12 med vår populära vin- och smakprovning "Rödvin och mat i kombination"

Säkert kommer det att tillkomma någon provning under hösten, mer info om det i senare nyhetsbrev.

BOKA DIN PROVNING HÄR MED 10% RABATT*

*ange NYSTART som "discount code" när du betalar i webshopen

Karlbergsvägen 52 • 070 723 11 88 • www.kvcc.se • tasting@kvcc.se

Comment

Comment

Veckans vintips: Chateau Chasse-Spleen 2017

CCS2017.jpg

"Veckans vintips är en riktig klassiker från Bordeaux som släpps idag i tillfälliga sortimentet.  Vinet är det välkända Chateau Chasse-Spleen och årgången är 2017. Årgången är betraktad som en sämre årgång i Bordeaux. Varför rekommenderar vi då det?

Jo, viktigare än årgången är producentens kapacitet. Bra producenter gör bra vin även i sämre årgångar. När man betraktar Bordeaux i stort får årgången dåliga betyg men det är ett stort område som delas av floder och de olika delarna kan få olika utfall under säsongen. Bordeaux var 2017 framför allt drabbat av frost under knoppningen i slutet av april, dessutom drabbades flera delar av hagel under sommaren och sedan av mycket regn i september när det var dags för skörd. MEN, detta gällde främst östra stranden, västra stranden klarade sig mycket bättre. Och de som klarade sig kunde producera riktigt fina viner.

Chasse-Spleen är en sådan och denna Cabernet Sauvignon-dominerade pärla kommer också med ett rimligt pris (för att vara Bordeaux). Dessutom är de sämre betraktade årgångarna värda att köpa, då årgångar som rankas lågt oftast betingar ett lägre pris än de bättre årgångarna.

Skål och trevlig helg! 

 95455 Château Chasse Spleen 2017 361,00 kr

Producentens vintage report:

http://www.chasse-spleen.com/pdf/FicheCHS-2017-English.pdf

Comment

Comment

Att våga smaka på annorlunda viner kan vara spännande också!"

organicwine1.jpg

“Förra fredagen provade vi att kombinera naturvin med mat, och det var en hel del känslor kring ett av vinerna. Ett vin gjort i en reducerad stil från Teneriffa med tydliga toner av tändsticksplån och prutt. Många tyckte inte om det vinet och det kan jag förstå. Jag älskar viner som väcker känslor, inte bara positiva.

Jag kan riktigt njuta av att vara arg på ett vin för att det är så konstigt och annorlunda. Missförstå mig rätt jag precis som alla andra älskar goda fantastiska viner, men ibland stöter jag på ett vin som är så annorlunda att jag inte förstår det. Jag kan inte riktigt bestämma mig om jag gillar det eller inte. Dessa viner tycker jag är så roliga att prova, för jag märker att jag blir upprörd, helt plötsligt kommer jag på mig själv med att vara irriterad på en vätska.

För vin är trots allt bara jäst druvmust och det borde inte kunna provocera mig, men ibland händer det…”

Tänkvärda ord från vår provningsledare på naturvinsprovningen

Vinerna i urval

  • Rkatsiteli Qvevri Nr 2195

  • 7 Fuentes Nr 2763

  • Sopron Nr 2158

Comment