Comment

AW/Vinklubb 5/6-24

Avslutning för våren med AW/Vinklubb och massa bra viner. Extra kul att prova kanadensiskt vin, inte varje dag det sker och det är mycket gott! Ett 20-tal gäster avslutade vårsäsongen på ett härligt sätt. Efteråt fick personalen välförtjänt mat på Sthlm Tapas ;-)

Comment

Comment

Champagneprovning 240529

Vårsäsongens sista Champagneskola samlade (som vanligt) fullt hus. Problem med leveranser från SB ställde till det lite grann men vi fick ihop en bra flight till slut. Det var årets femte champagneprovning och den kommer så klart tillbaka till hösten. Den 28/8 och 25/9 är två datum som redan är satta.

Comment

Comment

Vinprovning med Urban Stagård från Lesehof Stagård

Lördag den 1/6 hade vi nöjet att välkomna Urban Stagård från Lesehof Stagård till vinkällaren. Det blev en härlig provning av några av Urbans kristallklara viner.

I Österrikiska Kremstal och Wachau har Lesehof odlat vin ända sedan 1424. 1981 gifte sig den svenska familjen Stagård in i verksamheten och idag finns Lesehof Stagård. Den 15 hektar stora vingården är ekologisk och arbetar i samklang med naturen så långt som möjligt. De fokuserar på riesling och grüner veltliner och skapar uttrycksfulla, mineraldrivna, livliga och vibrerande viner med delikat frukt. Handskörd gäller nästan genomgående och i synnerhet på de branta vingårdslägena runt deras 1000 år gamla hus.

Comment

Comment

Rosé, Rosé, Rosé

Comment

Comment

AW/Vinklubb 3/5-24

Fredagens AW var en välbesökt sådan med närmare 30-talet medlemmar som hittat rätt i eftermiddagssolen. Min förutbestämda flight fanns ej att hitta på bolagets hyllor men ersättningsvinerna fungerade riktigt bra med många positiva intryck. Du hittar vinerna här nedan bland bilderna.

Comment

Comment

Vårpromenad i Rhen- och Moseldalen

Vårpromenad i Rhen- & Moseldalen stod på programmet. Vi provar goda och vårlika viner från Rheinhessen, Mosel och Rheingau. Från knastertorra till behagligt söta. Alla sorter ryms i dessa historiska områden. Det var svårt med leveranserna från vårt kära bolag men med lite god vilja fick vi ihop en bra flight. Fullsatt och hög stämning! Här hittar du vinerna!

Comment

1 Comment

Chateau Cadet-Bon, 2018 Saint Emilion Grand Cru Classé 🍷🇫🇷🍷🇫🇷

Tom Hellström tipsar!

Lång helgläsning!

Saint Emilion i tillfälligt sortiment idag, fredag 3 maj! 🇫🇷🍷

Eller - nja, det verkar vara strul med leveranser!?

Chateau Cadet-Bon, 2018
Saint Emilion Grand Cru Classé
Artnr 91147, Pris: 399.-
Alko: 14,5%
Blend: 75% Merlot, 25% Cabernet Franc
Lagring: 12–15 månader, mix av ekfat 225l, 400l, betong & amfora (700l)
Jordmån: Lerblandad kalksten
Produktion: ca 25.000 flaskor (lågt skördeuttag)
Antal flaskor i TS: 3000
Pris i Bordeaux är ungefär detsamma som här, 35–40 euro.

Ett vin som jag följt ett bra tag, och jag har även besökt dom ett par gånger. Gården ligger på promenadavstånd (ca 1 km) från byns övre del, norrut. En ”söt gård” värd ett besök för den som vill se en typisk, liten familjeägd vingård i Saint Emilion.

Vinet har gjort en intressant resa, tidigare ibland dock i mitt tycke, något överextraherade viner. Men! - de sista åren (enl mig sedan 2016) har man lyft sig, och numera är man en stabil, noggrann producent för ett relativt ursprungstypiskt Saint Emilion-vin, oxå i begreppet Merlotdrivet (75%) med en touch av Cab Franc.

Jag har inte provat 2018 ännu, dock andra årgångar -

Så ingen provningskommentar på 2018 från mig, utan här istället enl Munskänkarna:

”Utvecklad doft av svarta vinbär, korinter, kryddnejlika, cederträ, paprikapulver och murket trä. Torrt, drygt medelfylligt vin med medelsyra, mörkfruktig smak med kryddigt och örtigt inslag och lite tuggiga tanniner och ett spretigt, lite alkoholvarmt avslut”

Gården gör också ett s k 2:a vin:
Chateau Vieux Moulin du Cadet, Saint Emilion Grand Cru’’

För dig som av någon anledning kanske köper en flaska, så får du här lite storytelling till dina middagsgäster:

Historia / Ägare
Namnet - kommer dels av platsens namn (Cadet) och en tidigare ägares efternamn (Bon). Gården i dess nuvarande form har anor tillbaka till 1860-talet, även om gården fick sin i modern tid nystart 2001 med som nya ägarna, trevliga paret Guy och Michéle Richard. De kommer bägge från vinmakarsläkt (i Charente, Cognac), har även drivit en livsmedelskedja, innan man trappade ner och bosatte sig i Saint Emilion. Man påbörjade då omedelbart en upprustning av gården, både i tekniska produktionen och bostadsdelen.

Marknadsföring av vinet sker genom ”Crus et Domaines de France”, en sammanslutning av ca 24 gårdar, en form av negociant-företag.

Utveckling
År 2004 tog man in en av Bordeaux’s stora experter, Stéphane Derenoncourt (som är värd ett inlägg i sig!), för en total översyn. Otroligt sympatiske Stéphane driver idag ett konsultföretag som hjälper till på över 150 gårdar (han håller just nu på att sälja företaget till några av sina anställda).

År 2005 gjordes en stor, noggrann och omfattande mark och fältundersökning, som satte upp helt nya spelregler för framtiden, kanske den viktigaste detaljen i gårdens moderna historia.

År 2006 blev nervöst! Då gården var nära att uteslutas ur Saint Emilions klassificering (Grand Cru Classé). Detta trots en stor pågående (och påkostad) ombyggnad, ambitiös utveckling och ”nystart”. Klassificeringen uppdateras vart 10:e år, och baseras till rätt stor del på bedömning av vinet. Med årgångar både från ”gamla” gården och nye ägaren blev det kanske en lite knepigt utgångsläge för  bedömning. Det fanns också en diskussion om en jävssituation, då vissa ”domare” också var delaktiga i (och negocianter) för S E vingårdar. Denna uteslutning gällde inte bara Cadet-Bon, utan även några andra gårdar. Stort rabalder, minns jag, denna röra fortsatte på olika sätt nära ända fram till 2012 års klassificering. Då var Cadet-Bon åter en självklar spelare i Grand Cru Classé. (Senaste klassificering skedde 2022)

År 2017/2018 påbörjades en omställning till ekologisk odling, och certifikatet kom 2021. Man tittar - just nu - på att ta allt ett steg till, till biodynamisk odling. Överlag är man nu väldigt framåt här, säkert mycket beroende på gårdens nye vinmakare/tekniske chef, Charles-Frédéric Barthelme.

Gården
Man har 7 hektar odling, vara 6 hektar är uppodlat just nu. Detta fördelat på två fält, ett större i direkt anknytning till gården (sydsluttning), och ett mindre en bit därifrån, på lite högre höjd (Haut Cadet),och där jordmånen passar Cab Franc extra bra. Fördelningen odling är 80% Merlot & 20% Cab Franc. Snittålder på vinstockarna är +40 år.

Man tar gärna emot besök, men du måste förboka. Det är sällan (i alla fall tidigare) Guy själv tar emot, du får oftast träffa hans vinmakare istället, eller ibland t o m en butiksägare i byn som kan gården utan och innan. Du får en fin, intressant visning och kul provning.

Nördinfo
Gårdens symbol/varumärke är en fontän, som finns på gården. Den föreställer vinguden Dionysos, som berättas om i den grekiska mytologin. I en av alla dessa gudasagor blir han infångad av pirater, men spelar på sin flöjt, skeppet fylldes av vinrankor som stoppade skeppet, och piraterna flydde ut i havet och förvandlas till delfiner... Dionysos sägs också vara den gud som överlämnade vinstocken till människan.

Från årgång 2022 har man nu uppdaterat med ny bild på etiketten.

Ha en härlig helg, vinvänner!
Mer Bordeaux åt folket! 😀🍷🇫🇷

/ Tom

1 Comment

Comment

I bubblornas värld 240424

En fullsatt härligt bubblande provning fick vi vara med om. Johanna guidar oss mellan jästfällningslagring och restsötma. Vi inleder med härlig rosé från sverigebekanta Gardö & Morris. Kvällens prosecco är P.Lex och cavan kommer från Celler Privat. En ovanlig Crémant från Fort de Rauzan i Bordeaux och Method Ancestral från Can Sumoi. Great Britain representeras föredömligt av Dermot Sugrue och kvällens champagne är den utmärkta Charles Heidsieck brut réserve. Beställningslista till kvällens viner hittar ni här!

Comment

Comment

Argentina på hög höjd 240419

Vår Argentinaprovning har blivit ett välkommet och återkommande event i källaren. Som vanligt var det en imponerande flight med mycket intressanta viner från Argentina på hög höjd. Efter ett glas mousserande från domaine Bousquet provar vi Sauvignon blanc från San Juan. Från favoritproducenten Ver Sacrum testar vi tre varianter, La Cayetana på bl a Criolla, Irreplicable Blanco är en "hemlig" field blend och Gloria är en härlig körsbärsbomb på Grenache. Susana Balbo levererar som vanligt hög kvalitet, denna gång hennes White Blend på bl a Torrontes. Slutligen ett malbecmöte mellan Saltaregionen och Mendoza i form av El Esteco (Salta) och Mendel (Mendoza), otroligt goda exempel på nationaldruvan nr 1. Här finns vinerna

Comment

Comment

Sauvignon Blanc i blickfånget 240417

Onsdagens provning av sauvignon blanc var en riktig höjdare. Så många bra viner i så olika stilar – en mycket användbar druva. Vi provade franska viner från Saint Bris och Sancerre, viner från Margret River Australien och Klein Constantia Sydafrika. Över jordklotet till Columbia valley, USA och avslutar i Nya Zeeland med viner från Marlborough och North Canterbury. Mer än fullsatt och mycket trevliga och intresserade deltagare.

Ni hittar vinlistan här!

Comment

Comment

After Work / Vinklubb 12/4

En riktigt lyckad flight, späckad med bra viner mötte en 20-talig skara som valde att komma på AW/vinklubb i källaren på fredagen. Vi inledde med en prisvärd BdB premier cru från Didier Michel. Sedan bjöds på chardonnay-battle mellan Sandhi Sta Rita Hills Chardonnay, 2021 och Saint-Veran Clos à la Côte Domaine Cordier, 2022, bägge trevliga bekantskaper i samma prisläge men helt olika tradition gällande fatrostning m.m. Saurwein Chi Riesling, 2023 var en kul riesling med hög syra och en viss restsötma, fruktigt och livfullt. De vita avslutades med Roero Arneis Cascina Luisin, 2022 en mineraldriven arneis från Piemonte med fläder och citrus i doften, frisk!

De röda vinerna bjöd på två riktiga världsstjärnor, Mas la Plana Torres, 2019 är mäktig på alla plan – ett stort vin och bland det bästa jag provat från Penedès. Isole e Olena Chianti Classico, 2020 är en mans livsverk – mäktig körsbärsbomb med ovanliga vinmakningstekniker. Château Laplagnotte-Bellevue 2020 är en biodynamisk, blåfruktig bekantskap från Saint–Emilion, vinner säkert på några år i källaren. Slutligen Blaufränkisch Heide, 2021, en härlig blaufränkisch från Birgit Braunstein i Burgenland, Österrike.

Vill du också bli medlem och gå på våra AW/vinklubbs-kvällar, se vår hemsida för mer info www.kvcc.se

Comment