Tom Hellström tipsar!

Idag släpps i ”tillfälligt sortiment” en Merlot-dominerad lite enklare Bordeaux, Chateau Puygueraud 2019” nr 93494 (210.-)

Jag har varit på gården ett par gånger, träffat och surrat mycket med tekniske chefen Gregoire Pernot du Breuil. Alltid kul när hjärtligheten är stor, med provning av olika årgångar, även direkt från fat. Och tekniska frågor är ju kul för en ”Bordeaux-nörd” som mig.

Gården ligger i östra hörnet av Bordeaux, i ett litet område (50 gårdar) kallat ”Cote de Bordeaux – Francs”. Området är mestadels lera och kalkstensjordar, på böljande sluttningar. Georg Thienpont, berömd vinmakarfamilj, flyttade hit 1946 och både äger och driver nu ett flertal vingårdar. Gården var ursprungligen djurhållning och trädgårdar, omplanterades på 70-talet till vingård, och vinproduktion under sonen Nicholas Thienpont’s ledning började med årgång 1983.

Familjen Thienpont äger även berömda Chateau Macquins (Premier grand cru classé), så man kan vinmakning.

Chateau Puygueraud i sig är ett häftigt medeltida slott, beläget på områdets högsta punkt. En dryg timme från staden Bordeaux, 15 minuter från vårt Saint Emilion, besök gärna dom om ni passerar Bordeaux (och missa för allt i världen inte då att även besöka deras granne, Le Puy!)

Kul detalj – sedan trädgårdsperioden har man behållit 2 hektar Kiwi-träd! Mycket goda!

Årgång 2019 är 86% Merlot, 14% Cab Franc. En klassisk blend. Man har ca 30 hektar, gör runt 170.000 flaskor, 12-14 månader lagring på franska ekfat, 30% nya. Man har nyligen utökad gården med att arredera ytterligare 10 hektar, intressant jordmån som man tror kommer att förfina vinet ytterligare framöver.
Skörden skedde 27 sept till 11 oktober, och skördeuttaget var ca 47 hektoliter/hektar. Man använder ibland micro-oxidation för att tillsätta syre (i gasform) i produktionen, inte alls ovanligt just i Bordeaux.
Om detta använts för detta år, låter jag vara osagt.

Ja vad säger man om vinet då? En snabb bedömning här, jag kanske finlirar min åsikt lite mer framöver efter att ha provat ett par gånger till!
Mycket tydlig mörk frukt, lite choklad och kryddighet, lakrits och lite svamptoner. Bra struktur på tanniner, och bättre ordning på syran än tidigare årgångar.
2019 som ju är en lysande årgång för Bordeaux, visar på ett större djup än tidigare, lite spännande. Och – den är inte överekad, så skönt!

Låter väl som en hyfsat Ok Bordeaux, eller hur?

Notera!
Det här är inget vin som kommer att få dig att gå i spinn, men vill du prova ett – i mitt ödmjuka tycke - välgjort vin i klassisk, höger strand Bordeaux-stil så är det ett skolboksexempel, till rätt pris, 210.- är inte långt från vad vinet idag faktiskt kostar i Bordeaux (16-18 euro). Och – det går att dricka redan idag (luftas gärna i karaff nån timme!) till biff & bea, eller lite hårdostar. För att runda av hörnen lite på vinet,  lagra den i så fall ett par till, drick 2025.

Om du ev skulle prova vinet, så är jag oerhört intresserad av vad - just du - tyckte!

(Och nej – jag har ingen personlig koppling vare sig till gården eller svenska agenten. Jag skriver ofta om Bordeaux för att lyfta fram området, och att visa att Bordeaux inte bara är högt prissatta viner. Sen - för den som köper vinet - kan det ju kanske vara kul med lite sån här storytelling. 8500 gårdar totalt i Bordeaux, här finns många små familjegårdar som verkligen kan göra vin!)

Mer Bordeaux åt folket! Ha en fin helg, vinvänner!

Comment