Tom Hellström tipsar!

Mera Bordeaux! 🇫🇷🍷

Fredag 3/11 släpps i tillfälligt sortiment, det s k ”2:a-vinet” från Chateau d’Aiguihle: Seigneurs d’Aiguihle 2020, 199.- Nr 92323

90 % Merlot
10 % Cabernet Franc

Lagring: 6 månader i Ekfat (30% nya) + 9 månader i ståltank

Jag har inte provat just årgång 2020 än, men köper ett par-tre flaskor i alla fall. De tidigare årgångarna har inte gjort mig besviken - gällande vin kontra pris. Lite chansning varje år, men inga stora pengar. Ett vin till biffen, ankan eller lammet – t ex med ugnsrostade grönsaker. Eller till lite hårdostar i gott sällskap! Några korta ord skulle vara - lättsam, modern, lite blommigt och tydligt Merlotdrivet.

För dig som provat/gillar gårdens 1:a vin, så vill jag stryka under att detta är märkbart lättare, enklare. Men också till ett annat pris. Det här vinet är drickbart tidigt, medvetet gjort så, och är ingen ”kioskvältare” men en trevlig Bordeaux från en intressant vinmakare – för 199.-! Kan givetvis lagras några år, för lite större djup. Brasklapp! Vinet har varit lite av en vattendelare hos mina vinvänner, en del gillar det mycket, en del tycker nej, alltför enkel (tam) Bordeaux.
Så det här inlägget är inte en direkt köprekommendation, utan lite ”storytelling” för dig som ändå vill testa vinet. Ibland kan bakgrundsinfo förgylla ett vin (och kvällen) lite grann, eller hur?

Jag har både träffat vinmakare, personal och varit på gården flera gånger. Vad man än tycker om vinerna, så kan jag intyga en stor passion och kompetens.
(skall oxå sägas - jag är mkt förtjust i 1:a vinet ”Chateau d’Aiguihle”)

VINMAKAREN
Stephan von Neipperg kommer ursprungligen från en tysk adelsfamilj, som sedan 1200-talet haft stora ägor och vinproduktion i Tyskland. Stephan är i Bordeaux en – mycket – berömd vinmakare, som både äger och är delägare i ett antal vingårdar. Mest känd är förstås ”Chateau Canon la Gaffeliére” (köpt 1971) som är en av Saint Emilions allra högst klassade gårdar (Premier Grand Cru Classé 😎.

Chateau d’Aiguihle tog han över 1998, och gav sig sedan in i en mycket, mycket omfattande renovering och teknisk uppdatering av produktionen, med inriktning på att bli områdets (Castillon, grannkommun med vårt Saint Emilion). Med sig i bagaget – spetskompetens och erkännande från sina sedan tidigare toppklassade gårdar. En vinmakare med stor kärlek för klassisk vinmakning – i modern stil. Idag är det hans son som tar över, och där finns turligt nog, samma passion.

Familjens största fokus kan sammanfattas i ”att verkligen förstå sin terroir”. På många håll menar man bara jordmån med det ordet. Men - på franska är ju ”terroir” inte bara jordmån, utan samspelet mellan olika jordar, olika nivåer, solen, microklimatet - och även den mänskliga sidan. Arbetet på fältet, vingården och vinmakarens vision. Ett helhetsbegrepp som Neipperg omfamnat. Han t o m driver upp egna plantor, med skott tagna från gårdens befintliga vinstockar, för att behålla gårdens DNA.


CHATEAU d’AIGUIHLE
Ursprungligen en befäst farm på 1200-talet, så har gården en lång historia. Den låg precis på gränsen mellan Frankrike och England under det 100-åriga kriget (som avslutades precis i närheten, på ett stort slagfält – då fransmännen vann tillbaka Frankrike – och än idag spelas ett stort iscensatt slag upp varje år på denna plats). Detta faktum gjorde gården och dess ägare till viktiga spelpjäser i Fransk-Engelska historien.

Idag är gården 140 hektar, varav 90 hektar planterade vinstockar. Dessa vinstockar ligger huvudsakligen på områdets platå, där dom trivs excellent i söderläge med naturligt dränage av överskottsvatten. Ett relativt tunt lager lera/kalksten ovanpå ett kalkstensunderlag ger en fantastiskt fin kontroll över vatten – dränerar och behåller samtidigt. Kombinerat med rankornas snittålder så är området perfekt för att producera kvalitetsviner. Ett av Castillons bättre delområden.

Här produceras idag 3 viner:
Chateau d’Aiguihle (1:a vin)
Seigneurs d’Aiguihle (2:vin, fruktigare, rakare, enklare)
Le Blanc d’Aiguihle (vitt, i extremt liten volym – på en halv hektar)

Man har nyligen öppnat ett nytt besökscentrum på gården, väldigt fint. Man jobbar aktivt inte bara med sina viner, utan även med att lyfta hela området.

CASTILLON – Cotes de Bordeaux
Området ligger direkt granne med det mer berömda Saint Emilion, och till stor del men inte helt, samma terroir (jordmån). Här finns ca 230 vinmakare, de flesta mkt små, runt 8-10 hektar, (1 hektar = 100 x 100 meter). Chateau d’Aiguihle sticker ut med sina 90 hektar (gården är tot 140 hektar). Castillon ligger i framkant gällande ekologisk odling, 25–30% av områden är det idag.
Man har tre jordmåner –
Stenigt nära floden Dordogne
Lerjord vid lägsta delarna av området
Lerjord/Kalksten (eller enbart kalksten på höjden)
Höjdskillnad på lägsta och högsta punkt i området är ca 100 meter.

Speciellt lerjord/kalksten – eller enbart kalksten – påminner mycket om grannen Saint Emilion, men området var länge en lillebror, ett ”lågrpris-område”. När Stephan och några andra började inse att priser på mark i Saint Emilion började klättra till fantasipriser, började man se sig om i närområdet.
Castillons mark visade sig vara underskattat, så området började försiktigt köpas upp av Saint Emilion vinmakare, som – viktigt nog – hade det kapital som behövs för att utveckla enkel teknik till modern vinmakning. Man insåg helt enkelt – här finns möjlighet att göra betydligt bättre viner än tidigare, med rätt kompetens och investeringar.

Castillon kan sammanfattas med att vara en ”coming area” (tillsammans med Fronsac) som vi Bordeaux-intresserade kommer att få höra mycket om i framtiden. Idag har vi i området allt från små enkla gårdar som gör ett ”OK” vin, till några uppdaterade, modernt drivna, utvecklade gårdar som tar området i en ny tid. Jag skulle säga – ett område att hålla ögonen på!

Hoppas detta gav lite mersmak! Kanske t o m nåt att berätta för vännerna på middagen! 😉

Mer Bordeaux till folket! 🍷

/ Tom

(foton: Egna & Neipperg)

Comment