Tom Hellström tipsar!

Bordeaux igen! 🍷🇫🇷

Tillfälligt sortiment: Säljstart 19/1 2024 kl 10:00. Art.nr 92140

 Denna gång bara en Bordeaux. För den som eventuellt vill veta lite mer om den, får du här lite info.

CHATEAU DALEM 2020

Pris: 331.- (pris på plats i Bordeaux, 258.-)

Område: FRONSAC

På den s k Högra Stranden av Bordeaux ligger förstås de båda berömda områdena Saint Emilion och Pomerol. Men här finns också fler appellationer, en mindre sådan är Fronsac (delad i två - Fronsac & Canon Fronsac). Även om man gjort vin här sedan romartiden, så har senaste åren skett en stor uppryckning här och området blivit mycket intressant. 140 vinmakare gör här runt 7 miljoner flaskor/år.

Merlot är den dominerande druvan, som så vanligt på höger strand. Även en del Cab Franc finns här, och lite Malbec. Dock mindre av Cab Sauvignon, för kall jord. Fälten ligger på fina små kullar, och inbäddade i lite dalgångar och lite träd. Kan intyga att det ett vackert område att köra runt i. Utsikt över Dordogne-floden.

Viner från Fronsac är - lite generellt sagt - ofta intensiva, kraftfulla men samtidigt lite eleganta, med mörka röda bär, peppar och kryddighet. Det är viner som kan och oftast vinner mycket på lagring, gärna 5 - 15 år (eller mer) Jag har druckit mångåriga viner härifrån, alla i full vigör. Dom är i huvudsak tydliga matviner.

Vingård: CHATEAU DALEM 

är ett välgjort vin härifrån, även om priset nu börjat klättra. En av detaljerna jag gillat är deras förmåga att år efter år hålla en konstant jämn, bra kvalitetsnivå. Varje årgång är ju en ”ny baby”, lite olika sinsemellan - men aldrig ointressant (förutom 2013). Jag skulle nog bedöma att Ch. Dalem är en av de kanske tio bästa gårdarna i Fronsac.

Gården har funnits sedan 1610, och är en av de äldsta gårdarna i hela Bordeaux. Den köptes 1955 av Michel Rullier, hans dotter Brigitte Rullier Loussert (oerhört kompetent) drev gården från 2002 och fram till 2018, då hennes son Charles började ta över som huvudansvarig vinmakare. 

En riktig familjegård inne nu på tredje generation. Man äger även en till gård, Chateau de la Huste.

Sedan 2019 är oenologen Eric Boissenot deras inhyrde konsult & rådgivare. Något han också är åt Latour, Lafite Rothschild, Margaux m fl…. Eric är ansedd vara en av Frankrikes 100 mest inflytelserika vinkonsulter. Det bådar gott för Dalem’s framtid, ett högst troligt lyft.

Man byggde ett helt nytt, väldigt fint vineri 2019. Kul byggnad! Man har 20 hektar odling, övervägande söderläge, och en snittålder på rankorna på 40 år. Allt indelat i 15 olika fält, varje av dessa hanteras numera separat som en ”egen gård”, vinifieras var för sig. Allt pedantiskt välskött.

Produktionsfakta: Chateau DALEM 2020

Blend: 90% Merlot, 10% Cab Franc

Produktion: 80.000 flaskor

Skörd: Handplockas, extremt noggrann sortering

Malolaktisk jäsning: 50% i tank, 50% i ekfat 

Lagring: 18 månader, 50% nya franska ekfat

Jag har inte öppnat nån 2020 än, så ingen rescension. Generellt tycker jag att deras vin är ett s k ”feminint vin”, dvs elegant, klassiskt - men i detta fall även med tydlig kraft. Bästa årgång jag personligen provat hitintills, är nog 2016. 

Intressant - är förstås att vissa vinkunniga anser 2020 vara gårdens bästa årgång någonsin, upp nu till en ny kvalitetsnivå.

Allt gott, vinvänner! 🍷🇫🇷

/ Tom

Comment