Tom Hellström tipsar!

Tillfälligt sortiment idag - Fredag 2 Febr 🇿🇦🍷

90088 Avondale La Luna 2017, 259.-

Mitt stora intresse för Bordeaux inkluderar även det som kallas för ”Bordeaux Blends”, dvs vin från alla världens hörn, men i sin enklaste form en blend gjorda enbart med de klassiska Bordeauxdruvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc - ibland även med lite Petit Verdot och Malbec.
Kanske i en ännu mer intressant form, även sedan lagrat i franska ekfat, och kanske t o m gjort av en vinmakare som vet väldigt mycket om vintillverkning i Bordeaux!

Då kan man till exempel hamna hos en oerhört sympatisk och dedikerad vinmakare i Sydafrika - Johnathan Grieve på Avondale! Den ende vinmakaren som äger en DuckMobile (!), mer om det nedan.

Idag släpps hans ”Avondale La Luna 2017”, i mitt tycke en mycket välgjord ”Bordeaux Blend” som jag personligen gillar och köper varje år.

Givetvis! - ett annat, mjukare, uttryck än Bordeaux, men ändå på sätt och vis där - närvarande! Lågt skördeuttag tidigt på morgonen, första jäsning i tank och malolaktisk i franska ekfat, därefter 14 månader ytterligare på franska ekfat. Endast lätt filtererat.

Fem plus! får han av mig för att han inte släpper vinet på marknaden förrän det är drickfärdigt. Det betyder att detta kan drickas nu (men kan säkert lagras, vi dricker för tillfället hans 2015).

Ankorna då? Johnathan hade problem på gården med sniglar på fälten, och hur löser man det ekologiskt? Man skaffar ett kompani ankor förstås! Dessa travar gladeligen upp på hans ”DuckMobile”, som släpper av dom på vinfälten. När dom mumsar på sniglar hela dagen, kliver dom gärna på igen, och åker tillbaka till gården, mätta (men törstiga, därav att dom gärna följer med hem igen). Makalöst söta!

La Luna (Månen) är en hyllning till det biodynamiska tänkesättet inom vinodling, som följer månkalenderns faser. Gården är inte certfierad ekologisk/biodynamisk, utan har hittat sin egen mix (BioLOGIC) inom detta - utifrån terroir och klimat.

Tips för nyfikna - Johnathan gör en rad trevliga viner, för den som vill prova 4 andra viner från gården, finns en mixlåda (4 halvflaskor) i BS nr 53358, 300,-

Ha en härlig vinhelg, kära vinvänner! / Tom

Comment