Tom Hellström tipsar!

Tillfälligt sortiment 8 mars 2024

Ingen Bordeaux i dagens släpp, men det händer ju ibland att jag dricker annat oxå! 😄

Pequenos Rebentos O Caminho, 2022
Artnr 92707, 239.- (tillfälligt sortiment)

Vinmakare: Márcio Lopes
Land: Portugal 🇵🇹
Region: DOC Vinho Verde (Monção & Melgaço)
Druva: 100% Alvarinho
Jordmån: Granit
Alko: 13%
Produktion: 7200 flaskor
Poäng: Robert Parker 91/100
Vinifikation - skördas för hand, 12 timmar med skalkontakt, jäsning i amphora.
Lagring: 10 månader i äldre franska ekfat.

Ekologisk odling, 1,5 hektar.

Jag skulle vilja kalla det här för ett seriöst vin, helt drickbart nu men oxå ett uppenbart lagringståligt (förm 10-20 år med korrekt lagring). Och till i mitt tycke, överkomligt pris.

Citrus med apelsinblomma i doften, hög syra men bra balans, ganska runt med lång eftersmak, rätt tydlig sälta. Koncentrerat. Passande till skaldjur, fisk och lättare vita kötträtter förstås. Vinet gillar fett och syra. Det här gillar jag!

För er som kan Portugal mycket bättre än mig, vet förstås att Monção & Melgaço är två områden i norra delen, och klassas av många som den bästa delen av Vinho Verde. 2022 var ett varmt år, och ansett bland vinmakarna där som ett toppår.

Bakgrunden till dagens inlägg är att jag länge även haft ett gott öga till Portugal, där jag personligen tycker det kommit en hel del intressanta och framförallt, fortfarande prisvärda viner.

Med det sagt, min kompetens där är rätt begränsad, jag är fortfarande på upplevelse-resa gällande landets viner.

Vin är verkligen kul! Kanske för att ju mer man lär sig, ju mindre inser man att man vet.

En ung vinmakare som för något år sedan väckte mitt intresse heter Márcio Lopes (f 1983), det var något som stack ut här, utan att jag - då - kunde sätta fingret på riktigt vad. Kanske att vinerna klassades som ”naturviner”, MEN i en väldigt tydlig, omfamnande ”ren stil”, och väldigt fokuserade. Han producerar vin i flera områden, förutom Vinho Verde så även i Douro med fler.

Det blev därför en stor och glad överraskning för mig att bli inbjuden till att äta (lång) lunch med honom igår, då han var i Stockholm. Ett tillfälle att prova sju av hans viner, men oxå att få djupgående med honom få diskutera både hans syn och filosofi angående sin vinmakning, och en inblick i ”det nya Portugal”. Väldigt jordnära kille, extremt ödmjuk och mycket välutbildad, kompetent. Otroligt kul för nyfikna mig!

Jag är övertygad om att vi alla kommer att höra mer om honom framöver, han är redan en lysande stjärna på vinhimlen i Portugal.

Ha en fin helg, kära vinvänner! 🍷
/ Tom

Comment