Tom Hellström tipsar!

Fredag igen! 🇫🇷🍷
2 x Bordeaux i Tillfälligt sortiment, 23 februari 2024

Den första (Chateau Beaumont 2019) har jag tyvärr varken besökt eller provat. Det är en av de största gårdarna på vänster strand, hela 113 hektar. Dom har en produktion av runt 700 000 flaskor/år. Gården tillhör gruppen ”Cru Bourgeois Supérieur” vilket närmast kan ses som en viss form av  kvalitetsstämpel. Artnr 94038, 241.-

Den andra, i Saint Emilion, känner jag dock till. En mycket liten, välskött och ambitiös gård. Här kommer lite längre läsning om den för den som så vill.
Jag vill betona att mina inlägg - inte - skall ses som ”köp eller köp inte” rekommendationer, utan som info och storytelling för den nyfikne!

VINET

Petit Cantenac 2020, Saint Emilion Grand Cru
( 2:a vin till ”Clos Cantenac” )
Nr 93834, 351.- (tillfälligt sortiment)

Produktion: 16.000 flaskor
Skörd: Manuell
Blend: 85% Merlot, 10% Cab Franc, 5% Cab Sauv
Alko: 14%
Lagring: 12 månader på franska ekfat, varav 40% nya

1:a vin: Clos Cantenac, nr 92311, 499.- (normalt 100% Merlot, ca 8000 flaskor)
2.a vin: Petit Cantenac, nr 93834, 351.- (blend, ca 16.000 flaskor)

Jag har provat ett par tidigare årgångar, och både 1:a och 2:a vinet är fruktdrivna, inte överekade och närmast stiltypiska för klassisk Saint Emilion. Jag har dock inte än testat just årgång 2020, men så här säger Sommelier Andreas Larsson om den:

"Youthful dark colour with purple hue. Ripe nose offering sweet fruit, red berries, plum, fine leather and mild oak. Pure palate with a rounded texture, grainy tannin, fine level of freshness, succulent young fruit, integrated oak and a fine length. Good drinkability already." - 90/100 Andreas Larsson

CANTENAC

En lite förvirrande detalj - det finns en rad gårdar i Bordeaux med ordet ”Cantenac” i gårdsnamnet. Dessutom både på vänster och höger strand.

Har dom alla ursprung i en och samma gård? (Det har t ex nämligen nära alla gårdar med tillägget Figeac). Svaret i detta fall är Nej. Och lättast förstår man kanske det genom att översätta ordet Cantenac, som betyder ungefär - en förtjusande plats!

Mest berömt är förstås en kommun som oxå heter Cantenac på vänster strand, sedan 2017 sammanslagen och namnbytt till Margaux-Cantenac. (Här finns t ex 1855-listade Ch. Brane-Cantenac)

På höger strand, finns det också flera mindre områden som historiskt i folkmun haft benämningen ”förtjusande område”, dvs - Cantenac.
Och där är vi nu, i appellationen Saint Emilion. Här, 40 minuter rakt österut från staden Bordeaux, ligger området Cantenac nedanför kalkstensåsen, före du kommer fram till själva byn Saint Emilion.

GÅRD OCH HISTORIA

Gården hade samma ägarfamilj under 200 år. Sedan såldes gården 2006 till engelsmannen Martin Krajewski (tidigare ägare till bl a Chateau de Sours - som nu ägs av Jack Ma, grundare av Alibaba),

2017 anslöt dottern Charlotte som ny teknisk chef. Hon hade då under lång tid arbetat på ett flertal vingårdar i sex olika länder, på fyra kontinenter. Charlotte framhäver glatt och gärna sin stora förkärlek för rena, eleganta viner fokuserade på frukten. Gården har fått en total översyn, delvis omplantering och helt ny produktionsanläggning sedan övertagandet.

Gården är endast 6 hektar, fördelat på fyra fält i lätt sluttande söderläge. Varje fält hanteras för sig, och all skörd sker manuellt. Man är - extremt - noggrann, beroende på druvornas mognad kan skörd ske flera dagar i rad av samma fält (ungefär som i Sauternes), och endast fullmogna druvor plockas. Sortering sker sedan manuellt två gånger, först kontrollerar man klasarna en och en (!), därefter avstjälkning och sedan sortering ännu en gång manuellt. Pedantiskt nästan i överkant.

Terroir (jordmån) är i huvudsak grus, sand och lera på en kalkstensgrund.

2015 invigde man nya vineriet, och man har även ett eget vinlabratorium för analyser och tester.

LITE KURIOSA

2015 producerade dom förmodligen Saint Emilion’s första riktigt genomarbetade Rosévin - L’Exuberance Rosé (100% Merlot). Eftersom S E appellationen endast gäller rött vin, så får det bara marknadsföras under ”Appellation Bordeaux Contròlée”

Väldigt nära gården står oxå en ”turistsevärdhet”, den nära 5000 år gamla, 5 meter höga och 50 ton tunga offerstenen ”Menhir de Pierrefitte”. Så det här området har varit bebott sedan länge.

Man äger också 5 kilometer bort, den lilla (2,3 hektar) vingården ”Chateau Séraphine” i Pomerol, samma noggranna hantering i alla led även här. Första årgång 2017, ”en stigande stjärna”, skrev Jane Anson. (Vinet brukar dyka upp i SB tillfälligt sortiment, senast årgång 2019, pris 549.-)

CLOS?

Chateau, Domaine eller Clos? Traditionsenligt kan man använda Clos i namnet, om gården nu eller åtminstone en gång i tiden omgärdats av en (sten)mur.

Ha en härlig helg, kära vinvänner!
Mer Bordeaux till folket! 🇫🇷🍷

/ Tom

Comment