Vi pratar ofta om gamla och nya världen när vi pratar viners ursprung. Vi pratar om länder och regioner och väljer viner utifrån det eller för all del utifrån druva eller producent. Men när valde du sist ett vin utifrån vilket klimat det odlats i? Vad menar vi med svalodlat och varmodlat och hur påverkar det det vi får i våra glas?

Varma klimatregioner tenderar att ha mer konsekventa temperaturer under hela säsongen. Den långsamma nedgången från sommar till höst ger druvor stora möjligheter att bli helt mogna men det negativa är att mer naturlig syra i druvorna går förlorad. Du kan generellt anta att varma klimat ger druvor med mer mogna fruktsmaker och mindre syra.

Kalla klimatregioner blir definitivt lika varma som varma klimat under högsäsong. Det är dock det faktum att temperaturerna sjunker så snabbt mot skörd som gör att vinerna smakar annorlunda. Lägre temperaturer bevarar syran men de gör det också svårt för druvorna att mogna. Du kan generellt anta att vinregioner med svalt klimat tenderar att producera syrliga fruktsmaker och har mer syra.

Vår andra provning på temat varma/kalla klimat samlade 20-talet intresserade vinprovare. Johanna guidade oss genom landskapen och klimatzonerna med säker hand.

Här kan du se vinerna och även beställa dem via Systembolaget https://gansub.com/t/pm/5887529099374/

Comment