image.png

“Alla kan tycka, men få kan känna. I dagens digitala samhälle finns det alldeles för mycket fokus på att tycka, gilla och ha en åsikt. Är det ok att känna, och vågar vi göra det?

När ni njuter av mat och dryck handlar det om just att känna. Att ta en klunk vin och känna strävheten i munnen, känna hur fylligt vinet är, känna hur vinets syror får munnen att salivera. Allt handlar om att känna och att lära känna sin gom. Att prova och dricka vin handlar om att känna inte tycka. Vad ni/andra tycker om ett vin är i min mening helt irrelevant, hur ni upplever det är vad som är viktigt.

Det ligger alldeles för mycket fokus på aromerna från vinet, doften, men den taktila upplevelsen är viktigare. Munnen är den plats på hela kroppen vi har flest känselceller, men munkänsla är ändå något vi tar för givet. Jag tror personligen att munkänsla är bland det viktigaste när det kommer till mat och dryck, det spelar ingen roll hur underbart något doftar om det har en slemmig obehaglig konsistens. Om ett vin är för strävt finns det inte en arom i världen som kan få er att tycka om det vinet.

När man kombinerar vin och mat handlar det mycket om att få konsistenserna i maten och vinet att harmonisera. En kraftig maträtt med ett lätt vin blir att vinet inte tar någon plats alls och vice versa. Ett varmt starkvin till en glass är en kombination bäddad för katastrof. Den kalla glassen kommer förstärka alkoholen i vinet och kvar blir en otrevlig känsla av eldighet och obalans. Rödvin är svårt att kombinera med fisk för att strävheten i vinet förstärks av umamin i fisken och kvar blir upplevelsen av att vinet är strävt och smakar metall. Alla dessa är exempel på att munkänslan det taktila inte harmoniserar.

Jag kan inte överdriva hur viktigt munkänsla eller känslor i allmänhet är för vårt välbefinnande. Så nu är det dags att sluta tycka och börja känna alla dessa fantastiska viner och smaker vi har runt omkring oss.”

Tänkvärda ord från en av våra provningsledare på Vinkällaren Karlberg.


Vill ni utforska era smaker ytterligare rekommenderar vi vår provning “Naturvin och mat i kombination” den 29/11.

Comment