USA vineyardgrapes.jpg

I mitt förra inlägg i debatten ville jag propagera för att våga prova något nytt. Idag ska jag istället bli helt enkelspårig. Jag ska bara fokusera på en enda sak, nämligen Zinfandel. Har du druckit det någon gång? Eller har du kanske druckit Primitivo från Italien? Nåja, det är hur som helst samma druva och den är varken en amerikansk sort eller en italiensk sort utan snarare en kroatisk sort (försök uttala crljenak kaštelanski om du kan!). Men Zinfandel ses gärna som ett eget varumärke inom ramen för den kaliforniska vinindustrin och därför är också protektionismen stor. Ack och ve att det nu kommit Zinfandel från Italien! Hur ska vi då kunna hitta rätt i djungeln? Zinfandelviner – främst från Lodi öster om San Francisco – är täta i sin röda färg, fruktiga, gärna lite kryddiga och kan ibland uppfattas som alkoholstarka. Det ligger i varumärkets natur att göra just tunga viner, för Lodi är ganska varmt och soligt. När druvor får så mycket sol och så mycket värme blir de lätt något övermogna innan skörden hinner bli klar vilket också avspeglar sig i vinerna – men Zinfandel har bara ett delvis förtjänt dåligt rykte. Många vinstockar är mer än 100 år gamla och planterades innan förbudstiden (1920-33) vilket ger en fantastiskt koncentration i vinerna. Vinerna är prisvärda och lägger ni manken till och glömmer bort den där tidigare så magiska 100-kronorsgränsen kan ni hitta riktiga pärlor. Det gäller framförallt om din smak bland viner tenderar att annars välja t ex Amarone eller Ripassoviner. 

 Tips på Zinfandelprovning för hemmabruk är:

  • Earthquake (Nr 71928), 299 kr

  • Ironstone Reserve Zinfandel (Nr 71880), 215 kr

  • Ironstone Old Vine Zinfandel (Nr 76149), 139 kr

  • 3 Finger Jack Old Vine Zinfandel (Nr 6507), 129 kr

Visst var det gott?


“Jag är i grunden jurist – tro’t eller ej – med många år som föreläsare i bagaget. Efter att ha behövt en livsinjektion kastade jag mig in i mitt favoritämne; vin. Sommelierutbildningen och WSET Level 3 på Restaurangakademien gav mersmak och nu är jag på sluttampen av WSET Level 4 Diploma. Nu kombinerar jag mina två favoritsysslor och föreläser om vin. Ingen grupp är den andra lik och jag strävar efter att vin ska vara roligt oavsett vilka förkunskaper man har med sig. Prestigen får man lämna hemma men intresse, skratt och frågvishet får man gärna ta med sig till mina provningar. Kan ni något som jag inte kan blir jag bara glad – ju mer kunskap desto bättre!”

— Johanna Norberg Hägglund

1 Comment