Comment

Tom Hellström tipsar om Chateau Dalem 2020

Tom Hellström tipsar!

Bordeaux igen! 🍷🇫🇷

Tillfälligt sortiment: Säljstart 19/1 2024 kl 10:00. Art.nr 92140

 Denna gång bara en Bordeaux. För den som eventuellt vill veta lite mer om den, får du här lite info.

CHATEAU DALEM 2020

Pris: 331.- (pris på plats i Bordeaux, 258.-)

Område: FRONSAC

På den s k Högra Stranden av Bordeaux ligger förstås de båda berömda områdena Saint Emilion och Pomerol. Men här finns också fler appellationer, en mindre sådan är Fronsac (delad i två - Fronsac & Canon Fronsac). Även om man gjort vin här sedan romartiden, så har senaste åren skett en stor uppryckning här och området blivit mycket intressant. 140 vinmakare gör här runt 7 miljoner flaskor/år.

Merlot är den dominerande druvan, som så vanligt på höger strand. Även en del Cab Franc finns här, och lite Malbec. Dock mindre av Cab Sauvignon, för kall jord. Fälten ligger på fina små kullar, och inbäddade i lite dalgångar och lite träd. Kan intyga att det ett vackert område att köra runt i. Utsikt över Dordogne-floden.

Viner från Fronsac är - lite generellt sagt - ofta intensiva, kraftfulla men samtidigt lite eleganta, med mörka röda bär, peppar och kryddighet. Det är viner som kan och oftast vinner mycket på lagring, gärna 5 - 15 år (eller mer) Jag har druckit mångåriga viner härifrån, alla i full vigör. Dom är i huvudsak tydliga matviner.

Vingård: CHATEAU DALEM 

är ett välgjort vin härifrån, även om priset nu börjat klättra. En av detaljerna jag gillat är deras förmåga att år efter år hålla en konstant jämn, bra kvalitetsnivå. Varje årgång är ju en ”ny baby”, lite olika sinsemellan - men aldrig ointressant (förutom 2013). Jag skulle nog bedöma att Ch. Dalem är en av de kanske tio bästa gårdarna i Fronsac.

Gården har funnits sedan 1610, och är en av de äldsta gårdarna i hela Bordeaux. Den köptes 1955 av Michel Rullier, hans dotter Brigitte Rullier Loussert (oerhört kompetent) drev gården från 2002 och fram till 2018, då hennes son Charles började ta över som huvudansvarig vinmakare. 

En riktig familjegård inne nu på tredje generation. Man äger även en till gård, Chateau de la Huste.

Sedan 2019 är oenologen Eric Boissenot deras inhyrde konsult & rådgivare. Något han också är åt Latour, Lafite Rothschild, Margaux m fl…. Eric är ansedd vara en av Frankrikes 100 mest inflytelserika vinkonsulter. Det bådar gott för Dalem’s framtid, ett högst troligt lyft.

Man byggde ett helt nytt, väldigt fint vineri 2019. Kul byggnad! Man har 20 hektar odling, övervägande söderläge, och en snittålder på rankorna på 40 år. Allt indelat i 15 olika fält, varje av dessa hanteras numera separat som en ”egen gård”, vinifieras var för sig. Allt pedantiskt välskött.

Produktionsfakta: Chateau DALEM 2020

Blend: 90% Merlot, 10% Cab Franc

Produktion: 80.000 flaskor

Skörd: Handplockas, extremt noggrann sortering

Malolaktisk jäsning: 50% i tank, 50% i ekfat 

Lagring: 18 månader, 50% nya franska ekfat

Jag har inte öppnat nån 2020 än, så ingen rescension. Generellt tycker jag att deras vin är ett s k ”feminint vin”, dvs elegant, klassiskt - men i detta fall även med tydlig kraft. Bästa årgång jag personligen provat hitintills, är nog 2016. 

Intressant - är förstås att vissa vinkunniga anser 2020 vara gårdens bästa årgång någonsin, upp nu till en ny kvalitetsnivå.

Allt gott, vinvänner! 🍷🇫🇷

/ Tom

Comment

Comment

Vinerna på AW 3/11

Fredagens AW bjöd på en riktigt härlig flight, många favoriter med Aalto som den klarast lysande stjärnan, vilket vin… en liten men intresserad skara provade sig igenom godsakerna.

Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Seigneurs d’Aiguihle 2020

Tom Hellström tipsar!

Mera Bordeaux! 🇫🇷🍷

Fredag 3/11 släpps i tillfälligt sortiment, det s k ”2:a-vinet” från Chateau d’Aiguihle: Seigneurs d’Aiguihle 2020, 199.- Nr 92323

90 % Merlot
10 % Cabernet Franc

Lagring: 6 månader i Ekfat (30% nya) + 9 månader i ståltank

Jag har inte provat just årgång 2020 än, men köper ett par-tre flaskor i alla fall. De tidigare årgångarna har inte gjort mig besviken - gällande vin kontra pris. Lite chansning varje år, men inga stora pengar. Ett vin till biffen, ankan eller lammet – t ex med ugnsrostade grönsaker. Eller till lite hårdostar i gott sällskap! Några korta ord skulle vara - lättsam, modern, lite blommigt och tydligt Merlotdrivet.

För dig som provat/gillar gårdens 1:a vin, så vill jag stryka under att detta är märkbart lättare, enklare. Men också till ett annat pris. Det här vinet är drickbart tidigt, medvetet gjort så, och är ingen ”kioskvältare” men en trevlig Bordeaux från en intressant vinmakare – för 199.-! Kan givetvis lagras några år, för lite större djup. Brasklapp! Vinet har varit lite av en vattendelare hos mina vinvänner, en del gillar det mycket, en del tycker nej, alltför enkel (tam) Bordeaux.
Så det här inlägget är inte en direkt köprekommendation, utan lite ”storytelling” för dig som ändå vill testa vinet. Ibland kan bakgrundsinfo förgylla ett vin (och kvällen) lite grann, eller hur?

Jag har både träffat vinmakare, personal och varit på gården flera gånger. Vad man än tycker om vinerna, så kan jag intyga en stor passion och kompetens.
(skall oxå sägas - jag är mkt förtjust i 1:a vinet ”Chateau d’Aiguihle”)

VINMAKAREN
Stephan von Neipperg kommer ursprungligen från en tysk adelsfamilj, som sedan 1200-talet haft stora ägor och vinproduktion i Tyskland. Stephan är i Bordeaux en – mycket – berömd vinmakare, som både äger och är delägare i ett antal vingårdar. Mest känd är förstås ”Chateau Canon la Gaffeliére” (köpt 1971) som är en av Saint Emilions allra högst klassade gårdar (Premier Grand Cru Classé 😎.

Chateau d’Aiguihle tog han över 1998, och gav sig sedan in i en mycket, mycket omfattande renovering och teknisk uppdatering av produktionen, med inriktning på att bli områdets (Castillon, grannkommun med vårt Saint Emilion). Med sig i bagaget – spetskompetens och erkännande från sina sedan tidigare toppklassade gårdar. En vinmakare med stor kärlek för klassisk vinmakning – i modern stil. Idag är det hans son som tar över, och där finns turligt nog, samma passion.

Familjens största fokus kan sammanfattas i ”att verkligen förstå sin terroir”. På många håll menar man bara jordmån med det ordet. Men - på franska är ju ”terroir” inte bara jordmån, utan samspelet mellan olika jordar, olika nivåer, solen, microklimatet - och även den mänskliga sidan. Arbetet på fältet, vingården och vinmakarens vision. Ett helhetsbegrepp som Neipperg omfamnat. Han t o m driver upp egna plantor, med skott tagna från gårdens befintliga vinstockar, för att behålla gårdens DNA.


CHATEAU d’AIGUIHLE
Ursprungligen en befäst farm på 1200-talet, så har gården en lång historia. Den låg precis på gränsen mellan Frankrike och England under det 100-åriga kriget (som avslutades precis i närheten, på ett stort slagfält – då fransmännen vann tillbaka Frankrike – och än idag spelas ett stort iscensatt slag upp varje år på denna plats). Detta faktum gjorde gården och dess ägare till viktiga spelpjäser i Fransk-Engelska historien.

Idag är gården 140 hektar, varav 90 hektar planterade vinstockar. Dessa vinstockar ligger huvudsakligen på områdets platå, där dom trivs excellent i söderläge med naturligt dränage av överskottsvatten. Ett relativt tunt lager lera/kalksten ovanpå ett kalkstensunderlag ger en fantastiskt fin kontroll över vatten – dränerar och behåller samtidigt. Kombinerat med rankornas snittålder så är området perfekt för att producera kvalitetsviner. Ett av Castillons bättre delområden.

Här produceras idag 3 viner:
Chateau d’Aiguihle (1:a vin)
Seigneurs d’Aiguihle (2:vin, fruktigare, rakare, enklare)
Le Blanc d’Aiguihle (vitt, i extremt liten volym – på en halv hektar)

Man har nyligen öppnat ett nytt besökscentrum på gården, väldigt fint. Man jobbar aktivt inte bara med sina viner, utan även med att lyfta hela området.

CASTILLON – Cotes de Bordeaux
Området ligger direkt granne med det mer berömda Saint Emilion, och till stor del men inte helt, samma terroir (jordmån). Här finns ca 230 vinmakare, de flesta mkt små, runt 8-10 hektar, (1 hektar = 100 x 100 meter). Chateau d’Aiguihle sticker ut med sina 90 hektar (gården är tot 140 hektar). Castillon ligger i framkant gällande ekologisk odling, 25–30% av områden är det idag.
Man har tre jordmåner –
Stenigt nära floden Dordogne
Lerjord vid lägsta delarna av området
Lerjord/Kalksten (eller enbart kalksten på höjden)
Höjdskillnad på lägsta och högsta punkt i området är ca 100 meter.

Speciellt lerjord/kalksten – eller enbart kalksten – påminner mycket om grannen Saint Emilion, men området var länge en lillebror, ett ”lågrpris-område”. När Stephan och några andra började inse att priser på mark i Saint Emilion började klättra till fantasipriser, började man se sig om i närområdet.
Castillons mark visade sig vara underskattat, så området började försiktigt köpas upp av Saint Emilion vinmakare, som – viktigt nog – hade det kapital som behövs för att utveckla enkel teknik till modern vinmakning. Man insåg helt enkelt – här finns möjlighet att göra betydligt bättre viner än tidigare, med rätt kompetens och investeringar.

Castillon kan sammanfattas med att vara en ”coming area” (tillsammans med Fronsac) som vi Bordeaux-intresserade kommer att få höra mycket om i framtiden. Idag har vi i området allt från små enkla gårdar som gör ett ”OK” vin, till några uppdaterade, modernt drivna, utvecklade gårdar som tar området i en ny tid. Jag skulle säga – ett område att hålla ögonen på!

Hoppas detta gav lite mersmak! Kanske t o m nåt att berätta för vännerna på middagen! 😉

Mer Bordeaux till folket! 🍷

/ Tom

(foton: Egna & Neipperg)

Comment

Comment

Tom Hellström tipsar om Chateau Puygueraud 2019

Tom Hellström tipsar!

Idag släpps i ”tillfälligt sortiment” en Merlot-dominerad lite enklare Bordeaux, Chateau Puygueraud 2019” nr 93494 (210.-)

Jag har varit på gården ett par gånger, träffat och surrat mycket med tekniske chefen Gregoire Pernot du Breuil. Alltid kul när hjärtligheten är stor, med provning av olika årgångar, även direkt från fat. Och tekniska frågor är ju kul för en ”Bordeaux-nörd” som mig.

Gården ligger i östra hörnet av Bordeaux, i ett litet område (50 gårdar) kallat ”Cote de Bordeaux – Francs”. Området är mestadels lera och kalkstensjordar, på böljande sluttningar. Georg Thienpont, berömd vinmakarfamilj, flyttade hit 1946 och både äger och driver nu ett flertal vingårdar. Gården var ursprungligen djurhållning och trädgårdar, omplanterades på 70-talet till vingård, och vinproduktion under sonen Nicholas Thienpont’s ledning började med årgång 1983.

Familjen Thienpont äger även berömda Chateau Macquins (Premier grand cru classé), så man kan vinmakning.

Chateau Puygueraud i sig är ett häftigt medeltida slott, beläget på områdets högsta punkt. En dryg timme från staden Bordeaux, 15 minuter från vårt Saint Emilion, besök gärna dom om ni passerar Bordeaux (och missa för allt i världen inte då att även besöka deras granne, Le Puy!)

Kul detalj – sedan trädgårdsperioden har man behållit 2 hektar Kiwi-träd! Mycket goda!

Årgång 2019 är 86% Merlot, 14% Cab Franc. En klassisk blend. Man har ca 30 hektar, gör runt 170.000 flaskor, 12-14 månader lagring på franska ekfat, 30% nya. Man har nyligen utökad gården med att arredera ytterligare 10 hektar, intressant jordmån som man tror kommer att förfina vinet ytterligare framöver.
Skörden skedde 27 sept till 11 oktober, och skördeuttaget var ca 47 hektoliter/hektar. Man använder ibland micro-oxidation för att tillsätta syre (i gasform) i produktionen, inte alls ovanligt just i Bordeaux.
Om detta använts för detta år, låter jag vara osagt.

Ja vad säger man om vinet då? En snabb bedömning här, jag kanske finlirar min åsikt lite mer framöver efter att ha provat ett par gånger till!
Mycket tydlig mörk frukt, lite choklad och kryddighet, lakrits och lite svamptoner. Bra struktur på tanniner, och bättre ordning på syran än tidigare årgångar.
2019 som ju är en lysande årgång för Bordeaux, visar på ett större djup än tidigare, lite spännande. Och – den är inte överekad, så skönt!

Låter väl som en hyfsat Ok Bordeaux, eller hur?

Notera!
Det här är inget vin som kommer att få dig att gå i spinn, men vill du prova ett – i mitt ödmjuka tycke - välgjort vin i klassisk, höger strand Bordeaux-stil så är det ett skolboksexempel, till rätt pris, 210.- är inte långt från vad vinet idag faktiskt kostar i Bordeaux (16-18 euro). Och – det går att dricka redan idag (luftas gärna i karaff nån timme!) till biff & bea, eller lite hårdostar. För att runda av hörnen lite på vinet,  lagra den i så fall ett par till, drick 2025.

Om du ev skulle prova vinet, så är jag oerhört intresserad av vad - just du - tyckte!

(Och nej – jag har ingen personlig koppling vare sig till gården eller svenska agenten. Jag skriver ofta om Bordeaux för att lyfta fram området, och att visa att Bordeaux inte bara är högt prissatta viner. Sen - för den som köper vinet - kan det ju kanske vara kul med lite sån här storytelling. 8500 gårdar totalt i Bordeaux, här finns många små familjegårdar som verkligen kan göra vin!)

Mer Bordeaux åt folket! Ha en fin helg, vinvänner!

Comment

Comment

Tom Hellström berättar om Le Puy "Emilien" 2020

Hej vinvänner!

Fredag 29/9 släpps i Tillfälligt Sortiment (TS) ett Bordeauxvin som är intressant både ur ett smak och ett historiskt perspektiv! Le Puy ”Emilien” 2020, Artnr 93125, pris 389.-

En av många favoriter från Bordeaux!

Denna kan synas märkligt i fredagens släpp – söker man under ”Tillfälligt Sortiment 29/9” och ”Bordeaux” – så kommer den inte upp? Hur hänger det ihop? Det och lite annat får du veta här.

– Låt mig få berätta lite om en intressant gård och vinmakare! Ett riktigt ”kultigt” vin! ”ChateauLE PUY

Naturvin? Va? Skulle det vara nåt nytt, eller? Det har vi gjort oavbrutet sedan 1600-talet.” (Jean-Pierre Amoreau)

Var är vi?
Området (Appellationen) heter ”Francs - Côtes de Bordeaux” (tidigare ”Côtes de Franc”) och ligger på östra delen av samma kalkstensplatå (Plateau des Mervilles = Underverkens platå) som Saint Emilion och Pomerol. Här i denna lilla appellation delar ca 40 vinmakare och tre små kooperativ på drygt 400 hektar. Du är 55 km öster om staden Bordeaux, och ca 10 km från vårt kära Saint Emilion.

Terroir/Jordmån
Den underliggande terroiren (s k subsoil) här är en mycket kalkstensrik jord, ovanpå det ett tunnare lager av tämligen mjuk molass av bl a kalksten, sandsten och annat. Denna skiljer lite södra (molasses de agenais) och norra (molasses de fronsadais) delen av området. I bägge fallen är denna dock högt ansedd vara ett bra underlag för att ge vinstockarna ett kraftigt rotsystem. På toppen av detta, ligger ofta 50-90 cm lätt kalkstens grusig rödlera.

Historien
Gården, med anor tillbaka till 1600-talet, har alltid endast använt naturgödsel, inga kemikalier. Av den anledningen använder också franska staten gården som referens för jordprover. Familjen Amoreau har drivit gården sedan 1610, och nu skolas Pascal, 15:e generationen in. 

Gården är helt biodynamisk, man följer t ex månkalendern noga. Man har också en unik, detaljerad och noggrann dokumentation genom århundradena inte bara om väder och temperaturer, utan även om alkoholhalt, skördeuttag och annat. Man vet - exakt - vad som behöver göras på gården vid varje enskilt tillfälle och på varje enskilt fält. 

Man jobbar mycket klassiskt,men också med ett modernt synsätt för att kunna upprätthålla en kvalitetsmässig koll. Man har på så sätt, med stor erfarenhet, fått full kontroll på det som många eko/bio vinmakare ibland har problem med - stabilitet i vinet.

Till stor del (ca hälften av de 55 odlade hektaren) används 5 (egna) hästar på fälten, vilket betyder en luftig bearbetning av jorden, till skillnad mot tunga traktorer. Och gödningen får man så att säga på köpet….

Man använder också egentillverkade harvar, som går grunt ner istället för djupgående plogar, för att inte förstöra jordens ekosystem. 

Här på gården finns också deras alldeles egna ”stonehedge”, stenbord och detaljer från urminnes tider, vem vet vilka riter som utspelats här…

Tvisten
I över 10 års tid har också gården haft en rättstvist i Franska domstolar, då man har en del av fälten som inte ville godkännas som ”Francs-Cotes de Bordeaux”. Statens inspektörer ansåg inte fälten som ”områdestypiska”. 

Jean-Pierre har därför ansökt om att få en helt ny appellation (!) utsedd och skapad för just dessa fält. En rättstvist han nu dragit till EU-domstolen. Skulle givetvis vara en sensation om detta går igenom, i så fall världens minsta och mest exklusiva appellation. 

2012 vann också Jean-Pierre en tvist mot INAO, instansen som övervakar bl a AOC/AOP (appellationerna), där man ville avklassificera Chateau Le Puy 2005, vilket man alltså fick backa ifrån. 

Jean-Pierre var riktigt arg – ”Familjen har gjort vin på gården i över 400 år, och nu påstår nån skrivbordsmänniska att vår terroir (jordmån) inte är ursprungstypisk för området ?!”

 En intressant historia med många bottnar. Familjen har alltid varit lite rebellisk inom vinvärlden.

Och här är då kontentan av allt detta tjafs - från och med årgång 2017 lämnar man sin appellation ”Francs - Côtes de Bordeaux” och marknadsför istället vinet som terroirtypiskt - som ”Vin de France” (bordsvin) och under egna begreppet ”expression orginale du terroir”. Man lämnar nu också ”Chateau” i namnet, och går över till att bara heta ”Le Puy”. Man pratar inte längre om sig som ett ”Bordeaux-vin”.

Svårare att sälja då? Nä. Skulle inte tro det. Vinet finns på 35% av alla 3-stjärniga Michelinkrogar i världen. 

Vinet
Vinmakare är Jean-Pierre Amoreau & sonen Pascal. 2020 – 85% merlot, 7% cabernet sauvignon, 6% cabernet franc, 1% malbec och 1% carmenere.

Vinstockarna har en genomsnittsålder på +50 år, all skörd sker för hand. (50 personer under ca 3 veckor). Vinifikation sker till större delen i öppna cementtankar, där vinet tillåts ”flöda över” i påbyggda terrasser på toppen under jäsningen (överoxidering undviks genom snillrik metod) Endast naturlig jäst används. Vinet ligger sedan ca 24 månader på äldre fat, delvis stora ekfat. Inga sulfiter tillsätts normalt, enstaka svåra år kan marginella tillsatser göras. Vinerna är ofiltrerade. 

Lagringståliga? Utan tvekan! Jane Anson (Decanter) testade för runt 6 år sedan årgång 1936 (!), ”still humming with life”!

Man gör totalt 6–7 olika viner, varav ett, ”Retour des iles” (tillbaka från öarna) skeppas ut med fartyg från bl a England till Karibien, där faten med vin får ”rulla fritt” på fartyg i ett helt år, för att sedan tappas upp, lagras och säljas nästkommande jul (framförallt då till vinnördar….).

Ännu en nördig detalj - fram till 1946 (då det förbjöds) sålde man en del druvor till mkt kända vinmakare i Saint Emilion, för att dom skulle kunna piffa upp sina viner med lite extra färg och fräschör! Det inget vet om har aldrig hänt…

Jag rekommenderar starkt ett besök här, normalt tar dom bara emot professionella inom vinvärlden, men det kan absolut lösa sig ändå, om man är ute i mycket god tid med sin förfrågan. Det finns mycket mer att upptäcka angående denna gård.

Vinet är både modernt och klassiskt i samma andetag. Tydlig, varm mogen fruktsötma, klassiska ceder och tobakstoner, bra syra och elegant avrundade tanniner. Ett generöst vin, i en definitivt lite annorlunda vinstil (för att vara Bordeaux högra strand). Kanske inte för alla, men trots detta ett mycket intressant vin!

Årgång 2020 bör ju gärna lagras några till år, men Le Puy är normalt ändå drickbar som ung, gärna rejält luftad. Man får ju en hint om vad som komma skall i alla fall.

 

Visst blev du lite nyfiken på att prova?
Vinhälsningar, Tom Hellström

Comment

Comment

Vinprovning "cool vs warm climate" vita viner 230907

Vi pratar ofta om gamla och nya världen när vi pratar viners ursprung. Vi pratar om länder och regioner och väljer viner utifrån det eller för all del utifrån druva eller producent. Men när valde du sist ett vin utifrån vilket klimat det odlats i? Vad menar vi med svalodlat och varmodlat och hur påverkar det det vi får i våra glas?

Varma klimatregioner tenderar att ha mer konsekventa temperaturer under hela säsongen. Den långsamma nedgången från sommar till höst ger druvor stora möjligheter att bli helt mogna men det negativa är att mer naturlig syra i druvorna går förlorad. Du kan generellt anta att varma klimat ger druvor med mer mogna fruktsmaker och mindre syra.

Kalla klimatregioner blir definitivt lika varma som varma klimat under högsäsong. Det är dock det faktum att temperaturerna sjunker så snabbt mot skörd som gör att vinerna smakar annorlunda. Lägre temperaturer bevarar syran men de gör det också svårt för druvorna att mogna. Du kan generellt anta att vinregioner med svalt klimat tenderar att producera syrliga fruktsmaker och har mer syra.

Vår andra provning på temat varma/kalla klimat samlade 20-talet intresserade vinprovare. Johanna guidade oss genom landskapen och klimatzonerna med säker hand.

Här kan du se vinerna och även beställa dem via Systembolaget https://gansub.com/t/pm/5887529099374/

Comment

Comment

Piemonte – vid bergets fot

En riktig djupdykning i en av våra favoritregioner – Piemonte – inledde höstsäsongen 2023.

Vi provade viner från flera av regionens apellationer. Moscato dÁsti, Gavi, Roero, Dolcetto dÁlba, Barbera dÁlba, Barolo och Barbaresco.

Micke guidade oss med kunnig hand mellan körsbär, nypon och rosor…

Följ länken så hittar du info om hur du beställer samtliga viner. https://gansub.com/t/pm/5880082638294/

Comment

Comment

After work/vinklubb 18/8-23

Säsongens första AW/Vinklubb innehöll bland annat en makalös Syrah från Pax Mahle Wines i Sonoma, en fyllig Margaux från Chateau Brane Cantenac och en mycket trevlig ny bekantskap från Genevieve i Kapstaden. Du hittar vinerna här nedan och vi hoppas att de flesta går att få tag i till veckan på Systembolagets tillfälliga sortiment.

Comment

Comment

Sommarens bästa grillviner 230615

En härlig sensorisk provning avslutar det öppna programmet för vårsäsongen 2023. Oskar tog ett rejält grepp om grundsmaker, maillardeffekter och grillat av olika slag. vi presenterade en härlig flight som bör täcka det mesta vi kan tänkas slänga på grillen i sommar.

Följ länken så hittar du info om hur du beställer samtliga viner. https://gansub.com/t/pm/5840746899558/

Nu tar vi lite paus för våra ordinarie provningar till den 25/8 då vi drar igång igen med en Piemonteprovning. Se programmet här: http://www.kvcc.se

Comment

Comment

Vinprovning Rosé, Rosé, Rosé, 230602

Traditionsenlig roséprovning avhölls på sedvanligt vis. Många nyheter och några gamla favoriter. Mycket bra rosé på marknaden just nu.

Handla och njut. Här nedan finner du en länk till vinerna på provningen.

https://gansub.com/t/pm/5831709429139/

Comment